Sommige landen staan erom bekend: hun alcohol consumptie. Russen drinken permanent wodka, Fransozen beginnen de dag met een glaasje wijn, en bier is dé drank van de Duitsers. Dat zijn in ieder geval de vooroordelen die de meesten van ons hebben. Maar hoeveel daarvan is écht waar? Om dat te testen hebben wij in deze special de top tien opgesteld van de drie meest voorkomende alcoholische dranken. Tevens hebben we geprobeerd het zo vergelijkbaar mogelijk te maken. Want iedereen weet dat een liter bier, een liter wijn of een liter wodka nogal uit kan maken… Wie drinkt er nu de meeste wijn, bier en sterke dranken? Wie krijgt er de meeste alcohol binnen op welke manier? Merkwaardig genoeg zijn het niet de Fransozen, Duitsers en Russen die de meeste wijn, bier of wodka drinken!

Bierconsumptie

Bierconsumptie

Welke wereld bewoners drinken het meeste bier ter wereld? Veel mensen neigen naar Duitsland (het Oktoberfest bijvoorbeeld) of Engeland (met hun vele pub bezoekjes). Vreemd, echter, want Engeland komt geheel niet in de top tien voor, en Duitsland staat slechts op nummer 7. We hebben het dan natuurlijk niet over de totale consumptie van alle inwoners tezamen per land, maar de consumptie per persoon. Omdat sommige mensen geheel geen bier drinken, is het gemiddelde overigens wat aan de lage kant.

Deze top rapporteert de hoeveelheid alcohol een inwoner per jaar binnen krijgt via bier. Als we aannemen dat een gemiddeld biertje ongeveer 5 % alcohol bevat, dan drinkt de ‘gemiddelde’ Nederlander, die zo’n 4.72 liter alcohol binnen krijgt via bier, dus zo’n 94 liter bier per jaar. Ongeveer 260 milliliter per dag (dag in dag uit) ofwel iets minder dan één glas per dag. Nederland staat hiermee slechts op een 16e plek.

10. België. Onze zuiderburen zijn de trotse eerste binnenkomst van deze top tien. De Belgen kunnen er wel wat van: bier brouwen. De Belgische keuken is bekend (onder andere) om het gebruik van bier in allerlei recepten, en zowel bier brouwen als bier drinken is een belangrijk deel van de Belgische traditie en cultuur. Tegenwoordig produceert België meer dan 1.100 soorten bier, en dat komt van maarliefst 180 brouwerijen. Het is dan ook niet verrassend dat de Belgen zelf 5.49 liter alcohol per jaar drinken, afkomstig uit bier. Er niet van uitgaand dat het allemaal speciaal-biertjes zijn (met een hoger alcohol gehalte) is dat ongeveer 110 liter bier per jaar!

9. Estland. De Esten hebben te kampen met donkere winters en koude wind van de Baltische zee. Geen wonder dat ze van een glaasje bier houden. De gemiddelde Est drinkt per jaar zo’n 5.53 liter alcohol afkomstig uit bier.
8. Litouwen. Maar de Esten zijn niet de enige Balten die bier waarderen. Ook Litouwers lusten het gerstenat. Ze lusten het genoeg om ongeveer 5.6 liter alcohol binnen te krijgen via bier. Twee redelijk bekende brouwers uit Litouwen zijn Kalnapilis en Utenos Alus, wellicht heb je er ooit van gehoord.

7. Duitsland. Slechts op een zevende plek staat Duitsland. Ze hebben misschien wel een slechte reputatie, die Duitsers, maar in werkelijkheid valt het dus reuze mee! Met een alcohol consumptie van 6.22 liter per jaar (ongeveer 124 liter bier) zijn onze Oosterburen genieters met mate.

6. Oostenrijk. De Oostenrijkers en Duitsers zijn over meer dan een ding in competitie met elkaar. Zo blijkbaar ook met bierconsumptie. De Oostenrijkers winnen echter deze competitie, want met 6.7 liter alcohol per jaar verslaan zij de Duitsers. Met name Märzen en Zwickl bier is populair in Oostenrijk, maar ook Bock biertjes (zwaar seizoensafhankelijk) wil er wel in. De Oostenrijkse term ‘Maß’ (vertaald als ‘maat’) is speciaal uitgevonden voor festival-bier. Het is equivalent aan een hele liter. Maar geen zorgen, als dat niet genoeg is, kan je altijd het tweevoudige krijgen, een DoppelMaß!

5. Azerbaijan. Dit is absoluut een onverwachte vreemde eend in de beet. Bier consumeren leek tot nu toe nogal een Europese bedoeling, maar Azerbaijan brengt daar verandering in. Zeven liter alcohol uit bier consumeren zij per jaar. Daarnaast drinken ze nagenoeg geen wijn, en een zeer beschaafde hoeveelheid andere alcoholische dranken.

4. Ierland. Terug in Europa zijn het niet de Britten, maar de Ieren die de eilanden op de kaart brengen. Het koffie-zwarte Guinness bier is afkomstig uit Ierland, en inmiddels wereldberoemd.

3. Seychelles. Nog zo’n niet Europese bier-natie is de eilandengroep Seychelles (men spreekt het uit met een Frans accent). De Seychelles liggen voor de Oostkust van Afrika, vlak boven Madagaskar. Met 84.000 inwoners is het geen groot land, maar desalniettemin drinken ze een hoop bier. Gemiddeld genomen zo’n 7.15 liter alcohol uit bier, dus ongeveer 143 liter bier! Of zouden het al die koppels op huwelijksreis zijn die de biertjes drinken?

2. Tsjechië. Wie denkt dat alle Oostbloklanden alleen maar raki drinken zit er goed naast. Tsjechië is het beste voorbeeld van een voormalig Oostblok land dat veel liever bier drinkt. En veel bier. Zo’n 8.51 liter alcohol uit bier per jaar (170 liter bier!). Dat is bijna een halve liter bier per dag! Dat de Tsjechen bier waarderen blijkt ook uit de vele bierfestivals die het land telt. De grootste is wellicht de (voor de hand liggend genoemd) Tsjechische Bier Feesten. Het is 17 dagen lang en wordt in Praag gehouden, in mei (mocht je interesse hebben…).

1. Palau. Met een alcohol consumptie van 8.68 liter (uit bier alleen) zijn de Palauers de absolute winnaars van de bier-lijst. Vraag blijft alleen, waar in vredesnaam ligt Palau? Niet iedereen weet dit. Palau blijkt een kleine republiek in Oceanië te zijn (de groep eilanden in de Pacifische Oceaan ten Oosten van Indonesië). Palau is verspreidt over zo’n 250 eilanden, en bevat 21.000 inwoners, afgerond. Merkwaardig is dat, hoewel Palau dus de allerhoogste alcohol consumptie uit bier heeft ter wereld, ze geenszins de hoogste alcohol consumptie hebben over alle alcoholische dranken tezamen. Palauers drinken bier, en daar is het wel zo’n beetje mee gedaan.

Wijnconsumptie

Wijn consumptie

Na bier is wijn de meest geconsumeerde alcoholische drank. Als we de consumptie aan alcohol uit bier en wijn vergelijken, is het ongeveer hetzelfde, we krijgen gemiddeld genomen dus ongeveer evenveel alcohol uit wijn, als uit bier. Maar omdat je wijn nu eenmaal in kleinere hoeveelheden drinkt, is het totale hoeveelheid in liters wijn per hoofd van de bevolking toch iets lager. Desalniettemin liegt de consumptie van wijn er in sommige landen niet om. Met een magere 3.26 liter alcohol uit wijn komen wij Nederlanders slechts op een 22ste plek. Onze zuiderburen de Belgen scoren iets hoger (19e plek) met 3.55 liter. Als een gemiddeld wijntje 12 % alcohol bevat is dit in liters wijn 19 respectievelijk 21 liter wijn per jaar, ofwel 50 a 60 cc per dag. Dat is een half glaasje. Hoe doen andere landen dat?

10. Moldavië. We beginnen met Moldavië, en dit is meteen het meest Oosterse Europese land in deze top tien. Sterker nog, de lijst bevat alleen maar Europese landen. Moldavië is hiervan het meest richting Rusland. De eerste non=Europese wijndrinker komt binnen op nummer 11, namelijk Argentinië. Naast wijnconsumptie is Moldavië ook bekend om haar wijnproductie. Tot slot is Moldavië het land dat de hoogste totale alcoholconsumptie heeft, ter wereld. Van die totale consumptie (18.22 liter per jaar) komt 4.67 liter alcohol uit wijn.

9. Hongarije. Verder naar het westen ligt Hongarije, en ook dit land heeft een lange traditie van wijn maken. Per jaar drinken Hongaren gemiddeld zo’n 4.94 liter alcohol uit wijn. Een van de bekendste wijnen uit Hongarije heeft de illustere naam Stierenbloed (Egri Bikaver). Een andere heel bekende wijn is de dessertwijn Tokaji. Een groot voordeel van Hongaarse wijnen (wanneer je ze in Hongarije proeft, ten minste) is dat ze aanzienlijk beter geprijsd is dan de Westerse wijnen! En net zo lekker.

8. Zwitserland. De Zwitsers spreken dan wel niet allemaal even graag Frans, wanneer het om wijn gaat doen ze Frankrijk graag na. Zwitsers zijn namelijk fervente wijndrinkers. Niet dat ze die wijn importeren uit Frankrijk, echter. Nee, Zwitsers genieten doorgaans van hun eigen wijn, onder ander andere Chasselas en Pinoit noir. De alcoholconsumptie uit wijn is gemiddeld zo’n 5.10 liter.

7. Slovenië. De Slovenen drinken, net als de Zwitsers, zo’n 5.10 liter alcohol uit wijn. Hoewel de productie van wijn ons tegenwoordig wellicht meteen aan Frankrijk doet denken, is Slovenië een van de regio’s waarin de wijn-cultuur veel ouder is. Nog voordat de Romeinen de wijncultuur naar Frankrijk brachten (toen nog bewoond door de Kelten) waren de stammen die toen in het gebied van hedendaags Slovenië woonden al lang bezig met het fermenteren van druiven.

6. Andorra. Het formaat van het land laat de Andorranen niet tegenhouden in hun wijn consumptie. 5.69 liter alcohol per jaar consumeren ze, in de vorm van wijn. Grofweg 80.000 mensen wonen er in Andorra, en het is dus nogal een klein aantal, maar desalniettemin laten ze de wijn rijkelijk vloeien!

5. Kroatië. Net als de volgende drie wijn-liefhebbende landen is Kroatië perfect gelegen voor zowel wijnproductie als consumptie. Wat is er nu lekkerder dan op een Mediterraans strand te liggen en een fris koel wit wijntje weg te werken? De Kroaten weten dat er weinig dingen beter zijn, en ze timmeren dan ook behoorlijk wat wijn weg. Genoeg om per jaar zo’n 5.8 liter wijn binnen te krijgen. Dat is bijna 50 liter wijn per jaar.

4. Italië. De Italianen doen daar nog een schepje bovenop. Zij consumeren 6.38 liter alcohol uit wijn per jaar.

3. Portugal. En de Portugezen maarliefst 6.65 liter. We moeten er even bijzeggen dat port (een verwerkte sterkere wijn) hier wel bij wordt meegerekend.

2. Frankrijk. Vreemd genoeg staat Frankrijk, het wijnland, niet op nummer een maar slechts op nummer twee. Het verschil tussen nummer twee en een is dan wel marginaal (slechts 0.02 liter alcohol) Frankrijk moet toch genoegen nemen met een tweede plek. Desalniettemin is Frankrijk wel een van ’s werelds grootste exporteurs van wijn, en er zijn een aantal wijnen die zelfs per definitie enkel uit Frankrijk kunnen komen, zoals Champagne en Bordeaux (ze mogen namelijk alleen die naam dragen als ze daadwerkelijk uit een bepaalde regio in Frankrijk komen).

1. Luxemburg. De grootste consumenten van wijn ter wereld zijn de Luxemburgers. De gemiddelde Luxemburger drinkt 8.16 liter alcohol uit wijn per jaar. Bijna 70 liter wijn per jaar, en ruim twee glazen per dag!

Sterke drank Consumptie

shotjes

Onder sterke drank verstaan we drankjes als sherry, whisky, wodka, cognac, en overige dranken die een distillatie-proces zijn doorgegaan. Distillatie is nodig om hogere alcohol-percentages te krijgen, en alle gedistilleerde dranken zijn dan ook ‘sterk’ in hun alcohol-percentage. Welke landen drinken het meeste sterke drank? Omdat sterke drank in sterkte varieert tussen de 20 tot 70 %, (met uitschieters tot 97%!!) nemen we voor het gemak aan dat precies de helft (50 %) van een drankje alcohol is. De rest is water met een smaakje. In tegenstelling tot wijn, vinden we in dit lijstje een hele hoop niet-Europese landen!

10. Guyana. Guyana grenst aan Suriname, en ligt aan de noordkant van de Zuid-Amerikaanse kust. Het heeft bijna een miljoen inwoners, en een groot deel daarvan consumeert sterke dranken. Ruim meer dan de helft van de alcohol die Guyanezen binnenkrijgen komt van sterke drank, zo’n 5.7 liter alcohol per jaar, ofwel 11.4 liter sterke drank. Gaan we uit van een standaard borrelglas (40 mL) dan is dit bijna een borrelglas (0.78 glazen) per dag.

9. Saint Kitts and Nevis. Dit land bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit het eiland Kitts en het eiland Nevis. Ze maken deel uit van de Bovenwindse Eilanden in de kleine Antillen, en er wonen iets meer dan 50.000 mensen op de eilanden. Die zijn goed voor een gemiddelde alcohol consumptie uit sterke dranken van ongeveer 6 liter pure alcohol per jaar. Dat is ongeveer 12 liter sterke drank per jaar, of 32 mL per dag. Het kan natuurlijk ook zijn dat de rijke piefen die vertoeven op dit belastingparadijs genieten van de vele liters rum!

8. Letland. Het eerste Europese land in deze top 10 is Letland. We zijn misschien bierdrinkers en wijnkenners in Europa, maar sterke dranken, daar hebben we het over het algemeen niet zo mee. De Letten echter wel, die lusten wel een glaasje. Zo’n 6.24 liter alcohol per jaar komt uit sterke dranken. Dat is twaalf en een halve liter sterke drank per jaar, of 34 mL per dag.

7. Dominica. Terug naar de Caribbean. Dominica is een eiland staat van de Bovenwindse eilandengroep, en met haar ruim 70.000 inwoners is het een fractie groter dan Saint Kitts and Nevis. Ze drinken ook een fractie meer sterke drank. 6.69 liter alcohol, dus ruim 13 liter per jaar.

6. Rusland. Hoewel ze niet op nummer één staan, de algemene verwachting, staat Rusland wel degelijk in de top tien van sterke dranken. Met 6.88 liter alcohol uit wodka en andere destillatie producten spugen zij er niet in.

5. Bosnië Herzegovina. Net zo min als de Russen zijn de Bosniërs vies van een neutje of een schnaps. De gemiddelde Bosniër krijgt zo’n 7.08 liter alcohol per jaar binnen via sterke drank. Daarvoor moet er ongeveer 14 liter sterke drank per jaar gedronken worden. Bijna 40 mL per dag!

4. Grenada. We zijn nog niet klaar in de Caribbean. Naast Saint Kitts, Nevis en Dominica, is ook het eiland Grenada vergeven van sterke drank-liefhebbers. Ruim 100.000 inwoners zijn goed voor een gemiddelde alcohol consumptie van 7.15 liter per jaar.

3. Saint Lucia. En als we toch de Bovenwindse eilanden afgaan, moet ook Saint Lucia vermeldt worden. 170.000 inwoners sterk, is Saint Lucia goed voor een gemiddelde alcohol consumptie van 8.21 Liter. Daarmee maken we een grote sprong vooruit. Meer dan 16 liter sterke drank per jaar, per persoon, wordt hier dus gedronken. Dat is 44 mL per dag, méér dan een standaard neut.

2. Estland. Na al die eilanden komt er toch nog één ander Europees land voor in deze lijst, namelijk Estland. Hoewel hun buren de Letten er pap van lusten, lusten de Esten er meer van. En flink meer. Met 9.19 liter alcohol uit sterke drank slaan zij hun buren ruim. Dit is gelijk aan 18 Liter per jaar en 50 mL per dag!

1. Zuid Korea. Maar de absolute topper als het gaat om het drinken van sterke drank, is Zuid Korea. 9.57 Liter alcohol krijgen zij per jaar binnen door sterke drank te drinken. 52 mL per dag, ofwel 1.3 standaard glazen. En dat als gemiddelde!

Het blijft moeilijk om iets over individuele personen te zeggen, op basis van gemiddelden. Het feit dat er een gemiddelde consumptie van 1 glas is in een bepaald land, betekent niet dat iedereen dat ene glas iedere dag consumeert. Wellicht zijn er geheelonthouders, en juist anderen die wel twee of drie glazen op een dag drinken. Ook drinkt natuurlijk niet iedereen consequent iedere dag hetzelfde. Sommige mensen concentreren alles in het weekend, anderen eens per maand. Dat soort dingen moet je natuurlijk wel in gedachten houden voordat je op basis hiervan inwoners van bepaalde landen van dronkenschap gaat beschuldigen. Daarnaast is de verspreiding van drinkers ook heel anders per drank. Bier en wijn drinken is heel wat veel vaker voorkomt dan sterke drank liefhebberij. Dit kan de gemiddelden alleen maar lager doen lijken dan ze werkelijk zijn voor de mensen die daadwerkelijk drinken.
Dat gezegd hebbende is het duidelijk dat de bovengenoemde landen een nogal sterke voorkeur voor alcohol hebben. Hoewel één glas wijn per dag goed kan zijn voor je gezondheid, is de hoeveelheid waarin sommige mensen het consumeren, absoluut niet. We willen het maar even benadrukken, alcohol consumptie is niet direct iets waar je trots op zou moeten zijn. Aan de andere kant kan het wel deel uitmaken van je nationale identiteit. Maar dat kan het ook zonder er te veel van te drinken! Proost. Met mate…