Alternatieven voor Google

Nooit was iets opzoeken zo gemakkelijk. Vroeger liep je naar de bibliotheek en moest je in vele boeken snuffelen om voldoende informatie te vinden over een onderwerp. Nu tik je in de zoekbalk van Google simpelweg het onderwerp in. De populaire zoekmachine deed zelfs een nieuw werkwoord ontstaan: googelen. Google is wel de bekendste, maar niet de enige zoekmachine. Hieronder bespreken we 10 alternatieve zoekmachines die voor heel specifieke zoekopdrachten mogelijk beter zijn dan Google.

10. Bing

We kunnen moeilijk een lijst maken over alternatieve zoekmachines en dan niet bing.com vermelden. De zoekmachine van Microsoft werd in 2009 met veel bombarie gelanceerd maar heeft nooit een echt groot marktaandeel kunnen vergaren. Momenteel is het wel de tweede zoekmachine, maar met een marktaandeel van zo’n 10%. Er wordt gezegd dat bing beter werkt voor het zoeken naar porno, misschien is dat die 10%?

9. Quora

Google doet met zijn “knowledge graph” zijn best om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Maar dit doen ze lang niet zo goed als Quora. Als je op zoek bent naar een intelligent antwoord door geverifieerde personen kun je hier terecht.

8. Libraries.io

Dit is een open source zoekmachine die zich specifiek toespitst op software-ontwikkelprojecten. Libraries.io verzamelt gegevens van meer dan 2,5 miljoen open source bibliotheken verdeeld over 34 pakketbeheerders. Om informatie te verzamelen over softwarebibliotheken, kijkt Libraries.io voor elke ondersteunde programmeertaal eerst naar de belangrijkste pakketbeheerder. Vervolgens wordt de informatie ingedeeld volgens programmeertaal, pakketbeheerder, licentie en keyword.

7. Creative Commons Search

Dit is een erg bruikbare zoekmachine voor bloggers en auteurs die content en afbeeldingen willen hergebruiken in hun teksten en blogs. De zoekmachine zoekt naar afbeeldingen en content die vallen onder de Creative Commons-licentie. Het is mogelijk om lijsten op te bouwen en te sharen, of om objecten te taggen. Je kunt ook filteren op bijvoorbeeld afbeeldingen die voor commercieel gebruik zijn vrijgegeven of afbeeldingen die je mag wijzigen.

6. Searchcode.com

Vast gelopen bij het coden? Zoek dan is bij Searchcode.com, misschien vind je bij deze zoekmachine van open scource code in meer dan 90 programmeertalen wel de oplossing.

5. Kiddle.co

Helaas werkt kiddle.co nog niet goed voor de Nederlandse markt, maar het idee is goed, een kindvriendelijke zoekmachine. Kinderen worden op steeds jongere leeftijd handig met mobieltje en het internet. Nu zijn er veel dingen te vinden via google die niet geschikt zijn voor jonge kinderen (ook niet met safe search). Als een kind bijvoorbeeld een onschuldige foto van een poesje zoekt kan het zomaar voorkomen dat hij een heel ander soort poesje ziet.

4. Internet Archive

Het doel van deze non-profit website is toegang verschaffen tot alle kennis die de mensheid vergaard heeft. Internet Archive omvat niet alleen websites, maar ook boeken, afbeeldingen, foto’s, geluidsopnames en software. De zogenaamde Wayback Machine van Internet Archive toont gearchiveerde versies van websites. Niet minder dan 487 miljard webpagina’s waren in juni 2016 opgeslagen in de Wayback Machine. Het volledige Internet Archive bevatte 15 petabytes aan data in 2016.

3. WolframAlpha

Dit is niet zozeer een zoekmachine, maar een antwoordmachine. WolframAlpha maakt gebruik van honderden kennisdatabanken en berekent het antwoord op een rechtstreekse vraag. Dit kan een wiskundige vraag zijn (bijvoorbeeld sin(45°)), maar ook een vraag die je (in het Engels) in een tekstvak ingeeft (bijvoorbeeld ‘Where and when was king Willem-Alexander born?’). WolframAlpha geeft als resultaat geen opsomming van websites, maar beantwoordt direct je vraag. De antwoordmachine past de berekeningssoftware Mathematica toe om de antwoorden te berekenen.

2. Ecosia

Ecosia is een duurzame zoekmachine, die de zoekresultaten gebruikt van Bing en van eigen zoekalgoritmen. Ecosia werd in december 2009 opgericht naar aanleiding van de klimaatconferentie in Kopenhagen. Het grootste deel van de winst van Ecosia, zo’n 80% ervan, gaat naar de bescherming van het regenwoud. Volgens het bedrijf zijn er 45 zoekopdrachten nodig om het aanplanten van één boom te financieren. Dankzij de inkomsten van Ecosia waren in oktober 2017 reeds 15 miljoen bomen aangeplant.

1. DuckDuckGo


DuckDuckGo is een van de beste alternatieve zoekmachines. DuckDuckGo verzamelt geen persoonlijke informatie van de gebruikers en houdt geen zoekgeschiedenis bij. Je hebt geen last van gerichte reclame. Alle gebruikers van DuckDuckGo krijgen dezelfde zoekresultaten te zien. Het doel van de zoekmachine is niet om duizenden resultaten te vinden, maar wel om de beste zoekresultaten te tonen. Daarom maakt DuckDuckGo gebruik van meer dan 400 bronnen, waaronder Wikipedia, Yahoo! en WolframAlpha.