Op het nachtkastje van Angelina Jolie staan – naast een foto van echtgenoot Brad Pitt en hun zes kinderen – drie ‘Golden Globes’, twee ‘Screen Actors Guild Awards’ en één ‘Oscar’! Het moge duidelijk zijn; deze beeldschone actrice is uitzonderlijk getalenteerd. Ze heeft besloten niet meer te acteren en zich volledig te richten op het regisseren van films, genoeg reden dus om een top 10 van haar beste films te maken.

10. Gia – 1998

Gia

Voor haar rol in ‘Gia’ kroop Angelina Jolie in de huid van een topmodel. Als haar schoonheid – én bereidheid om naakt te poseren – wordt opgemerkt door een agent, gaat haar carrière als een speer. Al snel wordt duidelijk dat ‘Gia’ moeite heeft om met alle roem om te gaan; ze raakt verslaafd aan drugs. Aan heroïne wel te verstaan. Haar drang om te scoren wint het van haar zorgvuldigheid; ze maakt gebruik van een met HIV bloed besmette naald. Op 26-jarige leeftijd sterft de mooie ‘Gia’ aan de gevolgen van de ziekte aids. In deze film speelde Angelina’s broer James Haven een bijrol speelde.

9. Gone in Sixty Seconds – 2000

Gone in Sixty Seconds

In één nacht 50 dure auto’s stelen; ga er maar aan staan! Om het leven van zijn broer Kip te redden ziet Memphis zich genoodzaakt om deze klus aan te nemen. Samen met zijn vrienden – waaronder Sara gespeeld door Angelina Jolie – zet hij alles op alles om de gewenste wagens voor 8 uur ’s morgens op de afgesproken locatie af te leveren. Op enkele politieachtervolgingen na, koerst Memphis zonder al teveel problemen af op de finish. Dan rest nog een Shelby GT500. Zal het hen lukken om deze auto te bemachtigen?

8. Original Sin – 2001

Original Sin

Ook Angelina Jolie – één van de best betaalde actrices ter wereld – heeft wel eens een slechte dag. Voor haar rol in ‘Original Sin’ werd ze genomineerd voor de ‘Golden Raspberry Award’. Deze wil je niet op je nachtkastje! In deze film speelt ze de rol van Julia. Deze prachtige vrouw brengt het hoofd van zakenman Luis Varga volledig op hol. Luis raakt volledig door Julia geobsedeerd; hij doet haar duistere kant af als mysterieus. Op een dag is Julia verdwenen. Met al zijn geld! Tijdens zijn zoektocht raakt Luis verstrikt in een web van bedrog en leugens.

7. Lara Croft: Tomb Raider – 2001

tomb raider

Liefhebbers van de Tomb Raider computerspellen hebben vast ‘Lara Croft: Tomb Raider’ gezien. De film is hierop gebaseerd. In de rol van Lara Croft – een rijke dame – gaat Angelina Jolie op zoek naar uiterst zeldzame artefacten. Dit brengt haar naar de meest afgelegen plekken ter wereld. Niet zelden brengt dit haar in heel gevaarlijke situaties! Als ze de opdracht krijgt om twee helften van een oud artefact te vinden, stuit ze op de weerstand van een zeer gevaarlijk gezelschap. In deze film speelt Angelina samen met haar vader Jon Voight. Hij speelde de rol van Lord Richard Croft.

6. A Mighty Heart – 2007

A Mighty Heart

De film ‘A Mighty Heart’ is gebaseerd op het waargebeurde verhaal ‘A Mighty Heart: the brave life & death of my husband Daniel Pearl’ geschreven door Mariane Pearl. Als verslaggever Daniel wordt gevraagd om een artikel te schrijven over de oorlog tussen Afghanistan en de Verenigde Staten, reist hij samen met zijn vrouw naar dit land. Hij komt echter niet terug van een afspraak met een terroristenleider. Daniel is ontvoerd door een lid van Al Qaida. Na negen dagen krijgt Mariane – gespeeld door Angelina Jolie – het bericht dat Daniel is onthoofd.

5. Salt – 2010

Salt

In ‘Salt’ speelt Angelina Jolie de rol van CIA-agente Evelyn Salt. Haar leven neemt een dramatische wending als een overgelopen Russische spion haar naam noemt in verband met een beoogde moordaanslag op de president van de Verenigde Staten. Deze bewering maakt van Evelyn het doelwit van de CIA! Zal het haar lukken om haar naam te zuiveren? Tijdens één van de actiescènes hield Jolie een blessure aan haar been over. Na een behandeling in het ziekenhuis werden de opnames hervat.

4. Wanted – 2008

Wanted

De actiefilm ‘Wanted’ is gebaseerd op de gelijknamige serie stripboeken. Hierin zitten huurmoordenaars elkaar op de hielen! Juist dit element – het fysieke karakter van ‘Wanted’ – is wat Angelina Jolie zo aansprak. Ze hoefde dan ook niet lang te twijfelen toen haar de rol van Fox werd aangeboden. ‘Wanted’ werd genomineerd voor een groot aantal prijzen. Uiteindelijk sleepten de makers een ‘Empire Award’ voor beste superheldenfilm in de wacht.

3. Changeling – 2008

Changeling

Voor haar vertolking van Christine Collins is Angelina Jolie bekroond met een ‘Saturn Award’ en een ‘Satellite Award’. Deze dramafilm neemt je mee naar het jaar 1928. Als Christine Collins – een alleenstaande moeder – terugkomt van haar werk, is haar zoon verdwenen. Ze slaat meteen alarm! Na vijf maanden zoeken – waarin het werk van de politie flink aan de kaak wordt gesteld – bezorgt een politieagent haar een jongen. Als Christine aantoont dat hij niet haar zoon is, wordt ze opgenomen in een psychiatrische inrichting. In de tussentijd wordt duidelijk dat er ergens jongens worden vastgehouden. Zal ze haar zoon ooit nog terugzien?

2. Mr. and Mrs. Smith – 2005

Mr. and Mrs. Smith

Tijdens de opnames van de romantische actiekomedie ‘Mr. and Mrs. Smith’ leren Angelina Jolie en Brad Pitt elkaar kennen. Het tweetal raakt verliefd op elkaar; Brad Pitt vraagt de scheiding van Jennifer Aniston aan. In de film gaat het er minder romantisch aan toe! John – gespeeld door Pitt – en Jane – gespeeld door Jolie – zijn met elkaar getrouwd. Dat het afleggen van de huwelijksgelofte niet hoeft te betekenen dat je alles van elkaar weet, blijkt als ze – zonder dat ze het van elkaar weten – de opdracht krijgen om de ander te vermoorden. ‘Mr. and Mrs. Smith’ leiden niet bepaald een standaardleven!

1. ‘Girl, Interrupted’ – 1999

Girl, Interrupted

Dat Angeline Jolie ook schittert in bijrollen, dat laat ze zien in de dramafilm ‘Girl, Interrupted’. Haar vertolking van Lisa heeft Jolie respectievelijk een ‘Golden Globe’, een ‘Academy Award’ en een ‘Screen Actors Guild Award’ opgeleverd. In de film volgen we het leven van een aantal ‘probleemvrouwen’; ze leren elkaar kennen tijdens hun verblijf in een inrichting. Als Daisy naar huis mag, besluiten Susanna en Lisa om weg te lopen. Ze zoeken Daisy op. Dan gaat het mis; na een ruzie met Lisa maakt Daisy een einde aan haar leven. Elk op hun eigen manier kiezen Susanna en Lisa een manier om met hun problemen om te gaan. Zullen zij in staat zijn om een gelukkig leven te leiden?