Top 10 Super Spannende Avonturenfilms

De avonturenfilm is een heel breed genre dat overlappingen kent met sciencefiction, fantasy en actiefilms. Natuurlijk staat een avontuur centraal, een zoektocht naar bijvoorbeeld een schat. In dit avontuur zal de held met zijn helpers meestal exotische plaatsen moeten bezoeken en vele gevaarlijke situaties zien te overleven. Wat zijn de tien beste films die je meenemen op een onvergetelijk avontuur?

10. The Mummy

Met The Mummy (1999) begon een revival van de ouderwetse avonturenfilm die zich afspeelt rond de piramides. In 1923 gaat een groep archeologen naar een Oudegyptische stad. Ze krijgen daar niet alleen last van concurrerende schatgravers. De doden komen ook tot leven. The Mummy werd dankzij de vernieuwende special effects en humoristische onhandigheid van Brendan Fraser en Rachel Weisz een groot succes waardoor veel vervolgfilms en spin-offs zouden volgen.

9. Romancing the Stone

Romancing the Stone

Romancing the Stone (1984) steekt de avonturenfilm in een nieuw jasje. Kathleen Turner speelt een suffige schrijfster van romantische boeken die gedwongen wordt om in Colombia op zoek te gaan naar een gigantische edelsteen. Een landkaart moet haar door de jungle leiden. Al snel raakt ze verdwaalt en een Amerikaanse vogelsmokkelaar (gespeeld door Michael Douglas) besluit om haar te helpen waarbij ze veel spannende situaties moeten zien te overleven. Humor en een vleugje romantiek worden vanzelfsprekend niet vergeten door regisseur Robert Zemeckis.

8. Mad Max: Fury Road

Mad Max Fury Road

De reboot van Mad Max is een van de verrassingen van 2015. Een groep vrouwen onder leiding van de stoere Furiosa (Charlize Theron) besluit te ontsnappen uit de handen van een dictator. Tijdens de lange achtervolging door de woestijn krijgen ze hulp van Mad Max. De onnavolgbare stunts, grimmige toekomstsfeer en onverwachte wendingen zorgen voor een spectaculaire actie-avonturenfilm.

7. Pirates of the Caribbean

Pirates of the Caribbean

Lange tijd was de piratenfilm een populaire vorm van het avonturengenre totdat het publiek in de jaren zestig zijn interesse verloor. Het was een film gebaseerd op een rit in Disneyland die een onverwachte comeback inluidde. Heerlijke special effects zorgde voor precies de juiste enge momenten tijdens alle zoektochten. Maar vooral de casting deed wonderen met Johnny Depp als de onnavolgbare Captain Jack Sparrow die zijn tegenspelers Orlando Bloom en Keira Knightley regelmatig tot waanzin drijft. Een vijfde deel van de succesvolle serie is inmiddels gepland voor 2017.

6. Lawrence of Arabia

Lawrence of Arabia

De meeste avonturenfilms gebruiken fantasie-elementen. Lawrence of Arabia vormt een van de mooiste uitzonderingen en is gebaseerd op het leven van T.E. Lawrence. Deze rebelse Engelse luitenant is tijdens de Eerste Wereldoorlog in Caïro gestationeerd. Wanneer hij in contact komt met een Arabische prins zorgen zijn tactische ideeën voor overwinningen tegen het Turkse leger. Lawrence ontpopt zich langzaam tot een militair leider van de woestijnvolken. Lawrence of Arabia is een waar epos vol onverwachte wendingen en moeilijke beslissingen.

5. Spirited Away

Spirited Away

De Japanse animatiefilm Spirited Away (2001) wordt vaak gezien als het meesterwerk van Studio Ghibli. De film over het meisje Chihiro is een zeer originele avonturenfilm die zich afspeelt in een geestenwereld. Op weg naar hun nieuwe huis ontdekt Chihiro met haar ouders een poort die toegang geeft tot een vreemde wereld. Haar ouders worden in varkens veranderd en Chihiro moet dankzij allerlei listen zien te overleven. Kan zij de betovering van haar ouders verbreken en de terugweg naar de echte wereld vinden? Ze krijgt gelukkig uit onverwachte hoek hulp.

4. Back to the Future

Back to the Future

Een jaar na Romancing the Stone gaf Robert Zemeckis de avonturenfilm weer een compleet andere draai. In Back to the Future reist de tiener Marty McFly (Michael J. Fox) met een tijdmachine in de vorm van een auto naar het verleden. Al snel raakt hij in de problemen wanneer zijn jeugdige moeder verliefd op hem wordt. Marty komt erachter dat zijn toekomst aan het verdwijnen is en zal een plan moeten verzinnen om zijn ouders weer bij elkaar te brengen. Daarnaast moet hij ook nog even een manier vinden om de tijdmachine te repareren. Back to the Future is een unieke mix van avontuur, sciencefiction en komedie die nog twee vervolgfilms kende.

3. The Lord of the Rings

The Lord of the Rings

The Lord of the Rings trilogie is het begin van het fantasygenre. Lange tijd werden de boeken van Tolkien onverfilmbaar geacht. Totdat Peter Jackson zich aan het project waagde en in de periode 2001 – 2003 drie film presenteerde waarin Midden-aarde op realistische wijze tot leven werd gebracht. De barre tocht van de hobbit Frodo moet eindigen met de vernietiging van de toverring van de kwaadaardige Sauron. The Lord of the Rings is een avonturenfilm die zich dankzij de veldslagen, listen, magie, vele verrassingen en prachtige landschappen kan meten met klassieke legendes.

2. Star Wars

Star Wars

Niemand had in 1977 kunnen verwachtten dat Star Wars de filmindustrie compleet zou veranderen. Sindsdien zijn er vijf vervolgfilms geweest en aan het eind van dit jaar zal het eerste deel van een nieuwe trilogie in de bioscoop verschijnen. Star Wars plaatst de avonturenfilm in de ruimte waarbij nooit duidelijk wordt of de films zich in het verleden of de toekomst afspelen. We volgen de avonturen van de jonge Luke Skywalker die net als zijn vader Jedi-ridder wil worden. Tijdens zijn tocht ontmoet hij kibbelende robots, een mooie prinses en een echte schelm met het snelste ruimteschip van het universum (als het werkt.) Een waar fenomeen.

1. Raiders of the Lost Ark

Raiders of the Lost Ark

Raiders of the Lost Ark (1981) van Steven Spielberg is de ultieme avonturenfilm. Het draagt alle elementen van het genre in zich. In de geweldige openingsscène wordt duidelijk gemaakt dat Indiana Jones (Harrison Ford) een archeoloog is die over de hele wereld op zoek is naar verloren schatten. Daarbij verzeilt hij maar al te vaak in heikele situaties waar zijn zweep goed van pas komt. Indiana wordt gevraagd om de Ark des Verbonds eerder te vinden dan de nazi’s. Het leger dat de ark bezit is onoverwinnelijk. In Egypte zal hij bij een opgegraven tempelcomplex zijn tegenstanders te slim af moeten zijn, zonder dat de lach ooit wordt vergeten. Er volgde nog drie films al blijft het origineel onovertroffen.

  1. Super anoniem augustus 25, 2015
  2. anoniem augustus 26, 2015
  3. anoniem augustus 26, 2015
  4. jesse september 14, 2015
  5. #prayforparis december 4, 2015
  6. Anoniem april 11, 2019

  Jouw Reactie?