Jazz raakt je zoals geen andere muziekvorm dat kan. Het sleept je mee, brengt je in vervoering en laat je weer zachtjes landen. Doordat jazz zo’n breed begrip is, kan het voor iedereen een vorm aannemen die past. En toch zijn er tien top muzikanten die in dit gebied als geen ander bekend staan en hun invloed op het genre hebben uitgeoefend. Welk dat zijn ontdek je hier.

10. Miles Davis

Miles Davis was een centraal figuur in de jazz van de twintigste eeuw. Zijn succes en populariteit hing ongetwijfeld samen met zijn zoektocht naar nieuwe en interessante muziekvormen. Hij werkte veel samen met muzikanten buiten de jazz, om altijd een stapje voor te zijn op de huidige muziekstijl van die tijd. Sinds de opname in 1959 van Kind of Blue, is er een nieuw tijdperk van cool jazz gekomen. Zijn muzikale genialiteit heeft hem verschillende Grammy Awards en andere prijzen opgeleverd. Miles Davis was één van de beste en innovatieve invloedrijke jazz muzikanten van de twintigste eeuw.

9. Herbie Hancock

Altijd ver vooruit zijn tijd maakt jazz pianist Herbie Hancock bijzondere nieuwe composities en jazzstijlen zoals nooit tevoren. Hij heeft een lange tijd onder begeleiding gestaan van zijn mentor Miles Davis en werd zelf één van de meest invloedrijke jazz musici van de tweede helft van de twintigste eeuw. Herbie Hancock combineert elementen van rock, funk, blues, gospel, soul en klassieke muziek met jazz om nieuwe stijlen te maken. Hij heeft net als Miles Davis vele prijzen behaald en speelt nog steeds als geen ander op de piano, keyboard of synthesizer.

8. Duke Ellington

Duke Ellington heeft een grote stempel achtergelaten in jazz land. Hij was een zeer populaire pianist, componist en leider van big bands. Zijn charisma en innovatieve gebruik van het orkest maakte hem tot een zeer populaire muzikant waar vandaag de dag nog steeds veel naar geluisterd word. Jazz werd een ware kunst in zijn handen. Hij was ook erg goed in andere genres en heeft vele musici na hem geïnspireerd om hun eigen stijlen te ontwikkelen. De vele prijzen die hij gewonnen heeft tonen zijn grote invloed zeker aan.

7. Nat King Cole


Met zijn zijden stem werd Nat King Cole al gauw bekend als één van de grote jazz musici van zijn tijd. Hij combineerde populaire Amerikaanse muziek met jazz invloeden en bracht zo jazz naar een breder publiek. Een van zijn populairste hits, Straighten up and fly right, bewees dat traditioneel materiaal ook onder een breed publiek kon worden gebracht. Hij was een van de eerste Afro-Amerikaanse personen die een eigen TV programma had. Nat King Cole was een geweldige pianist die een van de populairste jazz iconen is geworden.

6. Thelonious Monk

Wanneer je op zoek bent naar complexe jazz muziek met een dissonant harmonie, dan moet je bij Thelonious Monk zijn. Hij was een bijzondere en ietwat excentrieke pianist die tevens een zeer grote invloed heeft gehad op bebop muziek. Zijn optredens werden vaak vergezeld door zijn danspasjes wanneer hij volledig in de muziek opging. Zijn stijl werd gekarakteriseerd door innovatie, plotselinge pauzes en percussie aanvallen. Hoewel Thelonious Monk in een zekere duisternis zijn dagen eindigde, is zijn invloed nog steeds merkbaar in de moderne jazz.

5. Billie Holiday

Billie Holiday staat vandaag de dag nog steeds bekend als een van de beste jazz muzikanten aller tijden. Liedjes zoals I’ll be seeing you, Embraceable you en vele anderen heeft ze omgetoverd in bekende jazz standaarden. Haar versie van Strange Fruit wordt zelfs gezien als een van de belangrijkste nummers in de Amerikaanse geschiedenis. Ze werd altijd zeer beïnvloed door het geluid van de instrumenten die met haar speelden en ze bracht een diepe, persoonlijke en intieme zang voort. Hoewel haar leven gekenmerkt was door tragedie, wordt Billie Holiday vandaag de dag nog steeds uitgebreid beluisterd.

4. Charlie Parker

Wanneer Charlie Parker op zijn alt saxofoon begon te spelen, wist je van tevoren nooit wat er zou gebeuren. Hij staat bekend om zijn snelle, virtuoze manier van spelen met een helder geluid en invloedrijke improvisatie technieken. Hij heeft veel revolutionaire muziek gecomponeerd en een grote invloed gehad op jazz artiesten na hem. Veel saxofonisten hebben hem na proberen te spelen, soms zelfs precies zoals hij het deed. Charlie Parkers muzikale genie heeft een grote invloed gehad op de cultivatie van jazz muziek.

3. John Coltrane

Voor vrije en expressieve jazz moet je bij John Coltrane zijn. Hij was constant aan het experimenteren met verschillende stijlen, composities en instrumenten. Omdat hij zowel de tenor als sopraan saxofoon kon bespelen, kon hij wisselen tussen een zacht melodisch geluid en een ongeëvenaarde intensiteit. Hij heeft in zijn carrière zo’n vijftig albums gemaakt als muzikant en bandleider. John Coltrane kon traditionele muziek als geen ander manipuleren in een nieuw, bijzonder en eigen geluid.

2. Count Basie

Niet alleen jazz liefhebbers zijn bekend met Count Basie. Hij was een innovatieve pianist, organist, componist en bandleider. Een van de meest succesvolle bands in de geschiedenis is door hem geleid. In de Count Basie Orchestra zaten zeer populaire musici zoals Buck Clayton, Lester Young, Joe Williams en nog veel meer. Ze hebben meer dan vijftig jaar succesvol gespeeld en worden nog steeds regelmatig gedraaid. Count Basie heeft negen Grammy Awards gewonnen en is nog steeds ongekend populair.

1. Louis Armstrong

Een lijst met de top tien jazz muzikanten is niet compleet zonder de grote Louis Armstrong. Als trompettist en zanger staat hij nog steeds bekend om zijn innovatieve muzikale expressie en dynamische optredens. Grotendeels dankzij hem is de trompet als waardig solo instrument in de jazz erkend. Bekende muzikanten zoals Frank Sinatra, Miles Davis, Bing Cosby en vele anderen zijn beïnvloed door de stijl en kunsten van Louis Armstrong. Met meer dan vijf decennia aan carrière is zijn invloed onmeetbaar geworden. Zijn zang en trompet talenten hebben hem veel verschillende eervolle vermeldingen en prijzen terecht doen winnen.