Al eeuwenlang genieten mensen van de bijzondere kunsten van dansers. Of het nu om moderne dans of ballet gaat: het is prachtig om een professionele danser aan het werk te zien. Iedere periode kent dan ook zijn eigen sterren in de danswereld. Wat de beroemdste dansers ter wereld zijn? Dat lees je in deze top tien!

10. Patrick Swayze

Filmliefhebbers kennen deze danser misschien wel van zijn grootste hit: Dirty Dancing. In deze dansfilm werden vooral moderne en sensuele dansen belicht. Patrick Swayze was van alle markten thuis en deed het perfect als de aantrekkelijke hoofdrolspeler. Dat is ook niet vreemd, want de acteur ging naar twee verschillende dansscholen. Zijn moeder was bovendien danser en choreografe, waardoor hij de fijne kneepjes van het vak al van jongs af aan ontdekte.

9. Gene Kelly

De Amerikaanse Gene Kelly is een van de grootste namen van het oude Hollywood. De charmante man speelde in talloze bekende films, waaronder Singin’ in the Rain. Zijn dansstijl was wat minder stijf en vooral heel levendig. Je kon zien dat hij met plezier bewoog en het leven een groot feestje wilde maken. Kelly zag zijn stijl als een combinatie van verschillende danssoorten. Zo liet hij zich beïnvloeden door de balletwereld, maar ook door moderne dans en tap.

8. Gregory Hines

Ook Gregory Hines was een danser die vooral geliefd werd dankzij zijn tapdans routine. Hij begon met tapdansen toen hij slechts twee jaar oud was, waardoor hij professioneel aan de slag kon toen hij een leeftijd van vijf jaar bereikte. Ook in zijn volwassen leven wist hij zalen vol te krijgen met zijn danstechniek. Hij liet zijn kunsten maar al te graag zien op het podium, maar vond het ook leuk om in films te spelen. Je kunt hem in actie zien in films als White Nights en Tap. Sommige mensen vergelijken zijn tapdanssolo’s met de solo’s van een drummer. Hij creëerde spannende en verrassende ritmes, zonder ook maar één maat te missen.

7. Fred Astaire

Een tijd lang was de filmmusical niet weg te denken uit Hollywood. Deze klassieke films bevatten de perfecte combinatie tussen dans, zang, drama en romantiek. Fred Astaire was een ster in ontelbaar veel films, vaak in combinatie met actrice Ginger Rogers. Vooral hun ballroomdansen waren geliefd bij het publiek. Kenners weten de danskunsten van Fred Astaire te waarderen dankzij zijn enorme gevoel voor ritme, zijn charme en zijn perfectionisme. Voor veel dansers is hij nog altijd een groot voorbeeld.

6. Martha Graham

Wanneer je het hebt over moderne dans, dan heb je het al snel over Martha Graham. Zij wordt gezien als een van de grondleggers van deze dansstroming. In eerste instantie werd deze stijl beschouwd als een rebelse act. De strikte regels van het ballet werden doorbroken en er ontstonden nieuwe en verrassende bewegingen. Martha Graham heeft ervoor gezorgd dat de stijl zich goed ontwikkelde en was altijd op zoek naar vernieuwende manieren om zichzelf te uiten met dans. Je kon haar niet alleen op het podium vinden, maar ook achter de schermen. Zo werkte ze als choreograaf voor talloze dansers.

5. Sammy Davis jr.

https://www.youtube.com/watch?v=xz-pzg-b7DI

Sammy Davis jr. had alles in huis. Hij was zanger, acteur, danser en comedian. Zijn liefde voor de dans kwam niet uit het niets. Zo was zijn moeder een danseres in een Vaudeville act, terwijl zijn vader kon tapdansen. Al toen hij drie jaar oud was stond hij mee te dansen met zijn ouders. Na zijn tijd in het leger voerde hij samen met zijn vader een act op. Hierbij liet hij niet alleen zien hoe goed hij kon tapdansen, maar imiteerde hij ook talloze bekende Amerikanen. Zo kwam zijn talent voor comedy mooi naar voren.

4. Michael Jackson

Niet alle wereldberoemde dansers horen bij de balletwereld thuis. Michael Jackson wordt namelijk ook als steengoede danser gezien door talloze experts. In zijn videoclips en op het podium maakte hij de meest wilde moves, waarmee hij zijn gevoel voor ritme perfect kon laten zien. Zijn danspasjes waren een echte toevoeging op zijn muziek en een manier voor de zanger om zijn muziek nog meer tot leven te brengen. Vooral zijn dans op het nummer Billie Jean wordt door liefhebbers als fenomenaal bestempeld.

3. Rudolf Nureyev

Rudolf Nureyev werd door zijn fans en aanbidders ook wel “Lord of the Dance” genoemd. Deze Russische danser begon zijn grootse carrière bij het Mariinsky Ballet in Sint-Petersburg. In 1961 besloot hij om zijn koffers te pakken, waarna hij naar Parijs reisde. Dat was groot internationaal nieuws, aangezien het oosten en het westen nog middenin de Koude Oorlog zaten. Het idee van een Russische balletdanser in Frankrijk werd dus als wereldnieuws beschouwd.

2. Mikhail Baryshnikov

https://www.youtube.com/watch?v=krzSqRCvzb8

Voor veel mensen wordt deze danser als een van de beste, nog levende, dansers gezien. Ook Mikhail Baryshnikov komt uit Rusland en heeft een rijke carrière achter de rug. Je kunt hem niet alleen op het podium vinden, maar ook in talloze films en series. In 1977 speelde hij in de film The Turning Point, waardoor hij voor een Oscar en een Golden Globe genomineerd werd. Daarnaast had hij ook een rol in Sex and the City en kon je hem zien in de film White Nights.

1. Anna Pavlova

In Rusland is de balletwereld ontzettend groot en populair. Het is dus niet gek dat dit land talloze goede dansers kent. Anna Pavlova is hier een goed voorbeeld van. Deze vrouw leefde aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Ze was ontzettend invloedrijk, want Anna Pavlova zorgde ervoor dat het ideale uiterlijk voor danseressen veranderende. Ze was erg klein en dun, wat inmiddels de norm is voor ballerina’s. De uitvinding van spitzen is ook voor een deel aan haar te danken.