Herken je dit: je ziet een dier op TV of in een tijdschrift – al dan niet in gezelschap van een beroemdheid – en je blijft er onophoudelijk naar kijken? Ongetwijfeld verschijnt er alleen al bij het lezen van onderstaande namen, meteen een beeld op je netvlies.

10. Jumbo de Olifant

Savanneolifant Jumbo werd in 1861 geboren in Frans Soedan. Overigens kreeg hij deze naam vier jaar later van zijn verzorgers in de London Zoo. In Swahili betekent ‘jambo’ zoveel als ‘hallo’ en ‘jumbe’ staat voor ‘leider’. De verbastering ‘Jumbo’ was deze enorm grote olifant op het lijf geschreven! In Londen mochten de kinderen een ritje rijden op Jumbo. Hiermee vergaarde de olifant wereldfaam. In 1882 kocht circuseigenaar Phineas Taylor Barnum Jumbo voor 10.000 dollar. Tot aan zijn dood in 1885 maakt de olifant furore in de piste. Sinds de kennismaking van de mensen met Jumbo, staat zijn naam symbool voor groot.

9. Paul de Octopus

De 50 centimeter lange achtarm Paul bracht het grootste deel van zijn leven door in het ‘Sea Life Centre’ in Oberhausen. De octopus was gek op voetbal! Ook ontdekten zijn verzorgers dat Paul goed was in het voorspellen van de uitslagen. Waar hij tijdens het EK voetbal in 2008 nog wat fouten maakte, wist Paul de uitslagen van alle zeven wedstrijden van ‘die Manschaft’ tijdens het WK in 2010 juist te voorspellen. Meteen na dit toernooi ging Paul de Octopus met pensioen. Later dat jaar stierf hij op bijna driejarige leeftijd.

8. Dolly het Schaap

Op 22 februari 1997 werd de geboorte van het eerste, gekloonde volwassen dier wereldkundig gemaakt. Het genetisch materiaal, waaruit dit dier is ontstaan, lag in een celkern van een cel van het uierweefsel van een ooi. Om deze reden is het gekloonde schaap vernoemd naar countryzangeres Dolly Parton. Toen Dolly zes jaar oud was, werd ze geveld door een longontsteking. Ook constateerde de dierenarts voortijdige artritis. Het team van wetenschappers besloot om Dolly te laten inslapen. Na Dolly zijn er vele andere dieren, waaronder lammeren en muizen, gekloond. Ook heeft men van het weefsel, dat is gebruikt voor het klonen van Dolly, nog vier klonen gemaakt. Deze Dolly’s zijn nog in leven.

7. Laika de Hond

Tot haar derde levensjaar zwierf hond Laika door de straten van Moskou. Toen besloot het lot anders; Laika zou met de Spoetnik II meegaan. Op 3 november 1957 werd de Spoetnik II in de omgeving van Bajkonoer gelanceerd. Aangezien dit ruimtetoestel niet was ontworpen om te landen, zou het bij terugkeer verbranden in de atmosfeer. Men wilde Laika voortijdig laten sterven door gif in het voedsel. Echter, Laika was toen al dood. Pas in 2002 werd bekend gemaakt dat de hond al na enkele uren in de ruimte was overleden aan stress en oververhitting. Desalniettemin staat Laika bekend als het eerste levende wezen, dat rond de aarde cirkelde.

6. Paard Bonfire

We kennen ‘Gestion Bonfire’ als Bonfire. Zijn naam betekent ‘vreugdevuur’ in het Engels. Kennelijk zag Anky van Grunsven al bij haar eerste kennismaking met het dier, dat het tot opmerkelijke prestaties in staat zou zijn. Samen met deze bruine Oldenburger ruin heeft ze vele dressuurprijzen gewonnen. Naast diverse nationale en internationale titels, heeft Bonfire drie keer deelgenomen aan de Olympische Spelen. In 2001 ging het dier met pensioen. Tot aan zijn dood – in oktober 2013 – werd Bonfire liefdevol verzorgd in de omgeving van Erp. Anky van Grunsven vervolgde haar carrière met Salinero.

5. Bubbles de Chimpansee van Michael Jackson

De een kiest een hond als huisdier, Michael Jackson had liever een chimpansee. Begin van de jaren ’80 adopteerde Jackson het dier. De popster woonde toen nog samen met zijn familie in Encino (Los Angeles). In 1988 verhuisden Bubbles en Jackson naar ‘Neverland Ranch’. Hier zijn ooit opnames gemaakt, waarin Bubbles met een luier om door het huis wandelde. Ook zou hij zijn steentje bijdragen aan de huishouding. Misschien nog wel beroemder werd Bubbles, toen hij samen met zijn baasje en de burgemeester van Osaka een kopje thee dronk. Toen hij in 2004 werd overgeplaatst naar het ‘Centre for great apes’, kwam aan deze belachelijke vertoning een einde. Tot op de dag van vandaag kan Bubbles hier gewoon aap zijn.

4. Gorilla Bokito

Waar Bubbles regelmatig het wereldnieuws haalde, moest Bokito genoegen nemen met grote koppen op de voorpagina’s van de Nederlandse kranten. Op 18 mei 2007 – tijdens het 150-jarig jubileum van dierentuin Blijdorp – wist hij uit zijn kooi te ontsnappen en viel een vrouw aan. Hierbij raakte zij ernstig gewond. Naast een verbrijzelde hand en diverse breuken, werden meer dan honderd beten op haar lichaam geteld. Waarschijnlijk heeft Bokito zijn slachtoffer niet willekeurig gekozen; de vrouw bezocht het dier gemiddeld vier keer per week. Waarschijnlijk heeft haar aanstaren het dier tot deze aanval gebracht. Hopelijk is Blijdorp inmiddels ‘Bokitoproof’.

3. Keiko Orka van Free Willy

Op tweejarige leeftijd werd de jonge orka Keiko gevangen genomen door IJslandse jagers. In 1982 maakte hij de overstap naar ‘pretpark Marineland’ in Ontario. Weer drie jaar later verhuisde het dier naar het ‘Reino Adventura pretpark’ in Mexico-stad. In 1992 werd Keiko wereldberoemd door zijn rol als ‘Free Willy’ in de gelijknamige film. Deze film bracht een enorme discussie teweeg over het bestaan van Keiko zelf. Het vervolg op de film moest dusdanig veel budget opleveren, dat hiermee de vrijheid van Keiko kon worden gekocht. Eenmaal terug in de wateren van IJsland had het dier veel moeite om zichzelf te redden. Uiteindelijk werd een longontsteking Keiko fataal.

2. Knut de IJsbeer

https://www.youtube.com/watch?v=P-nOnrDLhzI

De aanblik van dat kleine ijsbeertje, dat door zijn moeder werd weggeduwd, ontroerde vrijwel iedereen. Gelukkig was daar verzorger Thomas Dörflein, hij ontfermde zich over het dier. Dankzij de goede zorgen van Dörflein bleef Knut in leven. Helaas stierf de ijsbeer een vroege dood; op 19 maart 2011 bleef Knut maar rondjes draaien, waarna hij in het water viel en verdronk. Sectie maakte duidelijk dat het dier leed aan een virusinfectie. Hoogstwaarschijnlijk waren Knut’s ouders nauw aan elkaar verwante dieren. Niet alleen zou dit het afwijkende gedrag van zijn moeder verklaren, maar ook het vroege overlijden van Knut.

1. Lassie

Hoewel de collie bijna 20 jaar een plek wist te bemachtigen in de programmering van de Nederlandse TV zenders, is Lassie inmiddels van de buis gehaald. Overigens was de televisieserie Lassie in de jaren ’50 in de Verenigde Staten al een enorme hit! Ook zijn er diverse films gemaakt met Lassie in de hoofdrol. Leuk om te weten is dat dit alles is gebaseerd op het jeugdboek ‘Lassie come home’ van Eric Knight.