Of het nu gaat om het vastleggen van een oorlogssituatie of een sportprestatie, een goede fotograaf weet precies dat ene moment vast te leggen. Stuk voor stuk – ieder op zijn of haar eigen wijze – zijn onderstaande fotografen hierin geslaagd.

10. Carol Guzy

Toen Carol Guzy in 1977 haar verpleegkundigendiploma in ontvangst nam, had zij niet kunnen vermoeden dat haar carrière een geheel andere wending zou nemen. Niet lang daarna gaf een vriend haar een fotocamera. Al snel gaf het fotograferen Guzy zoveel voldoening dat ze zich aanmeldde bij het ‘Art Institute of Fort Lauderdale’ in Florida. Hier studeerde ze af in 1980. Acht jaar later trad ze in dienst bij ‘The Washington Post’. Carol Guzy heeft maar liefst vier keer de prestigieuze Pulitzer prijs gewonnen! In 1990 is aan haar – als eerste vrouw – de ‘Newspaper Photographer of the Year Award’ uitgereikt. Over haar carrièreswitch van verpleegkundige naar fotograaf zegt Guzy dat de eerst genoten opleiding haar de noodzakelijke inzichten heeft gebracht.

9. George Brassaï

In de jaren ’30 was George Brassaï een graag geziene gast binnen het Franse nachtleven. Ook de louche buurten mochten rekenen op zijn komst. Zo legde hij zijn kijk op het leven in Parijs vast. Met name het fotoboek ‘Paris de nuit’ – dat hiervan is gepubliceerd – heeft Brassaï internationale faam opgeleverd. Hierop volgend nam hij deel aan vele belangrijke , internationale exposities. Om een voorbeeld te noemen: de tentoonstelling genaamd ‘Photography: 1839-1937’ in het ‘Musem of Modern Art’ in New York. Overigens hield George Brassaï zich ook bezig met beeldhouwen, tekenen en schilderen. Tot zijn vriendenkring behoorden kunstenaars zoals Léon-Paul Fargue, Henry Miller en Pablo Picasso. Over zijn vriendschap met de twee laatstgenoemde heren publiceerde de veelzijdige Brassaï ook nog een boek.

8. Jay Maisel

In zijn prijzenkast heeft de Amerikaanse fotograaf Jay Maisel onder meer de ‘Lifetime Achievement Award’ van de American Society of Media Photographers, de ‘Infinity Award’ van het International Center of Photography en de ‘Art Directors Club Hall of Fame’ verzameld. Al op jonge leeftijd wist Maisel dat hij – een bijzonder succesvolle – fotograaf wilde worden. Hij heeft onder meer gestudeerd aan Yale. Misschien wel zijn meest bekende werk is de foto van artiest Miles Davis op diens album ‘Kind of Blue’. Toen deze foto later is ‘misbruikt’, leverde dat Maisel het nodige smartengeld op. Overigens was het Maisel hier niet om te doen; gedurende zijn actieve loopbaan heeft hij een klein fortuin bij elkaar geschoten. Anno 2014 geniet hij van zijn pensioen in Manhattan.

7. Jerry Uelsmann

Jerry Uelsmann is een leeftijdsgenoot van Jay Maisel. Hoewel beide mannen zich in dezelfde periode bezighielden met fotografie nam hun carrière een heel andere wending. Zo heeft Jerry Uelsmann zich vooral toegelegd op het scholen van fotografie. Vanaf 1960 gaf hij les aan de Universiteit van Florida. Ook is hij medeoprichter van de ‘Friends of Photography’. Zijn stijl doet denken aan die van de surrealistisch kunstschilder René Magritte. Eén van Uelsmann’s meest bekende foto’s draagt de naam van deze schilder, namelijk ‘Magritte’s Touchstone’ (1965). Ook ‘Rock Tree’ (1969) is een mooi voorbeeld van die typische – op Magritte gebaseerde – stijl.

6. Annie Leibovitz

Annie Leibovitz volgde haar opleiding aan het San Francisco Art Institute. Vanaf 1970 verschenen er veel foto’s van haar in het blad ‘Rolling Stone’. Begin van de jaren ’80 maakte ze de overstap naar het tijdschrift ‘Vanity Fair’. Beide bladen staan bekend om hun veelal controversiële covers. Annie Leibovitz heeft hieraan zeker een steentje bijgedragen! In de afgelopen jaren heeft ze menig artiest, wetenschapper en politicus op de gevoelige plaat vastgelegd. Een mooi voorbeeld is de foto van een naakte John Lennon die zijn vrouw Yoko Ono knuffelt. Vermeldenswaardig is dat Leibovitz deze foto heeft gemaakt op de dag van zijn moord. Mede hierom is het beeld de hele wereld overgegaan! Andere beroemde mensen – die Annie Leibovitz heeft gefotografeerd – zijn Demi Moore, Whoopi Goldberg en Bette Midler.

5. Dorothea Lange

Zeker gezien de tijd waarin zij leefde, is het op z’n minst opmerkelijk te noemen dat Dorothea Lange überhaupt carrière heeft kunnen maken. Zo nam de loopbaan van deze moeder van twee kinderen halverwege de jaren ’30 van de vorige eeuw een enorme vlucht. In 1935 werd Dorothea Langer aangesteld als fotograaf voor het Amerikaanse overheidsorgaan ‘Farm Security Administration’. Ze kreeg als taak om de gevolgen van de depressie op het Amerikaanse platteland vast te leggen. Hierin is Lange uitzonderlijk goed geslaagd! Haar meest bekende foto – genaamd ‘Migrant Mother – toont een uitdrukkingsloze vrouw, die haar kinderen tegen zich aandrukt. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Dorothea Lange veel bijzondere foto’s gemaakt. Daarna heeft ze zich toegelegd op lesgeven.

4. Robert Capa

Jarenlang heeft het fotografenduo Endre Ernó Friedmann en Gerda Taro gewerkt onder het pseudoniem ‘Robert Capa’. Deze Amerikaans klinkende naam verschafte hen de mogelijkheid om hun foto’s beter aan de man te brengen. Toen bekend werd wie er zich achter dit pseudoniem verschuilden, besloot Friedmann om de naam Robert Capa over te nemen. Gedurende zijn loopbaan heeft Robert Capa zich ontwikkeld als oorlogsfotograaf. Zo heeft hij vijf belangrijke gewapende conflicten vastgelegd, te weten de Spaanse Burgeroorlog, de Tweede Chinees-Japanse Oorlog, de Tweede Wereldoorlog, de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 en de Eerste Indo-China Oorlog. Dat dit vak niet zonder risico is bleek wel tijdens hun werkzaamheden omtrent de Spaanse Burgeroorlog; Gerda Taro kwam hier om het leven.

3. Yousuf Karsh

Natuurlijk mag een portretfotograaf niet ontbreken in dit lijstje! Dat brengt ons bij Yousuf Karsh. Tijdens een bezoek aan zijn oom in Canada bemerkte deze, dat Yousuf over uitzonderlijke kwaliteiten beschikte. Daarom regelde hij voor zijn neef een stage bij de bekende portretfotograaf John Garo in Boston. Vier jaar later vestigde Yousuf Karsh zich in Ottowa. Het duurde niet lang of het oog van de toenmalige premier van Canada – Mackenzie King – viel op het werk van Karsh. Hij beval hem aan onder al zijn relaties en vrienden. Het meest bekende portret – dat Yousuf Karsh heeft gemaakt – is dat van Winston Churchill.

2. Henri Cartier-Bresson

Al op jonge leeftijd volgde Henri Cartier-Bresson schilder- en tekenlessen. Pas later – toen hij 22 jaar oud was – ontdekte hij het vak van fotografie. Hele dagen zwierf hij over straat om het ‘juiste moment vast te leggen’. Later omschreef hij deze drive ook wel als ‘het beslissende moment’. In de optiek van Bresson komt fotograferen neer op het herkennen – in een fractie van een seconde – van het belang van een gebeurtenis als ook het inschatten van de vormen, die deze gebeurtenis het beste omlijsten. Hiertoe bediende Henri Cartier-Bresson zich onder meer van kortere sluitertijden. In 1947 richtte hij samen met Robert Capa het eerste fotografenagentschap op.

1. Ansel Adams

Heb je ‘Moonrise, Hernandez, New Mexico’ wel eens gezien? Deze foto maakte Ansel Adams in 1941. Meer in het algemeen is Ansel Adams bekend geworden van zijn prachtige, zwart-wit landschapsfoto’s. Na een bezoek aan het ‘Yosemite National Park’ zou hij hiertoe geïnspireerd geraakt zijn. Dit speelde zich af in 1916. Hierna heeft zij zich ontwikkeld als natuurfotograaf. In de periode 1944-1958 fotografeerde hij alle bekende Nationale parken in de Verenigde Staten. Zijn werk werd gewaardeerd met maar liefst drie Guggenheimprijzen. Ook heeft Adams het zogenaamde ‘zone-systeem’ bedacht; deze methode maakt het mogelijk om middels beheersing van het contrast én previsualisatie het beste te halen uit de capaciteit van zwart-wit film. Ansel Adams wordt gerekend tot één van de meest invloedrijke fotografen van de vorige eeuw.