Klassieke muziek is nog steeds ongekend populair en overal te horen. Zo zijn sommige muziekstukken beroemd geworden vanwege hun gebruik in films. Andere klassieke melodieën zijn we zelfs van vergeten dat ze door een componist werden gemaakt. Wat zijn de tien klassieke muziekstukken die iedereen kent?

10. Carl Orff – O Fortuna

De originele Carmina Burana bestaat uit een grote verzameling middeleeuwse liederen. De Duitse componist Carl Orff componeerde in 1935 nieuwe muziek bij vijfentwintig van deze liederen. Het dramatische ‘O Fortuna’ dat het werk inleidt en afsluit werd later veel gebruikt in films en reclames. Ook werd het veelvuldig gesampled in houseplaten onder andere door Apotheosis.

9. Antonio Vivaldi – De Vier Jaargetijden

De Italiaanse barokcomponist Vivaldi voltooide in 1723 een vioolconcert dat in vier delen de jaargetijden zou uitbeelden. Dankzij de opkomst van radio en platen zou De Vier Jaargetijden en met name het begin van de lente uitgroeien tot een van de bekendste klassieke stukken aller tijden. Violist Nigel Kennedy nam het stuk in 1989 op waarna het album met twee miljoen verkochte exemplaren een ongekende bestseller werd.

8. Gioachino Rossini – William Tell Ouverture

De Italiaanse componist Rossini presenteerde in 1829 zijn opera over de Zwitserse volksheld Wilhelm Tell. De opera duurt vier uur maar het is vooral de opening die sindsdien door iedereen wordt herkend. Tegen het einde van de ouverture klinkt een energieke muziek die in de eeuw daarna zou worden gebruikt als de begintune van de cowboyserie The Lone Ranger. Sindsdien is het onmogelijk om niet de associatie met galopperende paarden te leggen.

7. Wolfgang Amadeus Mozart – Eine kleine Nachtmusik

Mozart schreef tijdens zijn korte leven talloze memorabele melodieën. De opening van Serenade voor strijkers nr. 13 in G majeur, beter bekend als Eine kleine Nachtmusik (1787), is met zijn kenmerkende springende melodie bijna synoniem geworden voor klassieke muziek.

6. Richard Wagner – De Walkurenrit

https://www.youtube.com/watch?v=1aKAH_t0aXA

De Duitse componist Richard Wagner werd beroemd vanwege zijn groots opgezette opera’s. Der Ring des Nibelungen een ambitieus werk over de Germaanse mythologie heeft grote invloed gehad buiten de klassieke muziek. Het werk bestaat uit vier delen dat over verschillende dagen wordt uitgevoerd. Het beroemdste deel is zonder twijfel ‘De Walkurenrit’. Dit muziekstuk zou een tweede leven beginnen dankzij het gebruik in de Vietnamfilm Apocalypse Now (1979). Tijdens een helikopteraanval op een dorp gebruiken de Amerikaanse troepen de muziek om hun tegenstanders angst aan te jagen.

5. Georg Friedrich Händel – Halleluja

De Duitse componist Händel was een tijdgenoot van Bach die veel van zijn werk in Engeland componeerde. Zijn Messiah, an Oratorio werd in 1741 gecomponeerd. Het werk duurt vaak tweeënhalf uur en is zeer populair rond kersttijd. Het tweede deel wordt afgesloten door ‘Halleluja’ dat gezongen wordt door een koor. Sindsdien is de manier waarop het koor het woord zingt bijna spreekwoordelijk geworden.

4. Johan Strauss II – An der schönen blauen Donau

De eerste versie van de wals An der schönen blauen Donau was in eerste instantie een voorzichtig succes. De Oostenrijkse componist Johan Strauss II zou het stuk verder uitwerken tot een compleet instrumentale versie voor orkest. De interpretatie die voor het eerst tijden de Wereldtentoonstelling van Parijs (1867) werd opgevoerd veroorzaakte een sensatie. Sindsdien is de wals altijd populair gebleven onder andere dankzij de opvoeringen van André Rieu. Regisseur Stanley Kubrick maakte op originele wijze gebruik van de wals in zijn 2001: A Space Odyssey. An der schönen blauen Donau klinkt tijdens een legendarische scène waarin een ruimteschip koppelt aan een ronddraaiend ruimtestation.

3. Richard Strauss – Also Sprach Zarathustra

Also Sprach Zarathustra is een symfonisch gedicht van ongeveer 33 minuten dat in 1896 werd gecomponeerd door de Duitse musicus Richard Strauss. Het stuk zou snel tot het standaardrepertoire van orkesten behoren. De spannende inleiding ‘Einleitung, oder Sonnenaufgang’ zou een eigen leven gaan leiden. Ook dit stuk zou een essentiële rol spelen in 2001: A Space Odyssey tijdens de openingsscène waarin een aap voor het eerst een bot gebruikt als wapen. De Braziliaanse muzikant Deodato zou een paar jaar later met een swingende versie een wereldhit scoren. Sindsdien klinkt Also Sprach Zarathustra vaak als introductie tijdens sportevenementen.

2. Johannes Sebastian Bach – Toccata en fuga in d-moll

Bach is na een kleine dip uitgegroeid tot een van de beroemdste componisten aller tijden. Het ontstaan van een van zijn meesterwerken Toccata en fuga in d-moll is niet te achterhalen. Vaak wordt het gezien als een jeugdwerk waarin Bach zijn talent toont. Het dramatische orgelwerk zorgde in de negentiende eeuw voor een sensatie toen het eindelijk op bladmuziek werd uitgegeven. Sindsdien is het een van de populairste stukken uit de klassieke muziek. Een zeer bekende uitvoering is van een symfonieorkest onder leiding van Leopold Stokowski. Dit is met name te danken aan Fantasia (1940), Walt Disney’s geanimeerde ode aan de klassieke muziek, waarin Toccata en fuga in d-moll als opening dient.

1. Ludwig von Beethoven – Vijfde Symfonie

Het motief van acht noten waarmee de vijfde symfonie van Beethoven begint, vormen zonder twijfel de bekendste melodie uit de klassieke muziek. Het is moeilijk te verklaren waarom juiste deze eenvoudige melodie zo beroemd is. Natuurlijk is de faam van Beethoven groot maar hij schreef meerdere meesterwerken. Misschien is de combinatie van dramatiek en eenvoud juist herkenbaar en makkelijk te onthouden. Het motief wordt nog dagelijks gebruik wanneer men bijvoorbeeld in een gesprek iets kracht wil bijzetten. Er zijn talloze versies van de Vijfde Symfonie in omloop, onder andere een discoversie waar John Travolta op danst tijdens een van de beroemde dansscènes in Saturday Night Fever.