Zo lang als er koninkrijken bestaan, zo lang zijn er Koninginnen. De ene volgt gedwee haar man, de andere regeert met ijzeren hand. En geniet wereldwijde bekendheid. Vaak als gevolg van moordpartijen, (seks-)schandalen en verslavingen. In onderstaand lijstje gaan we dieper in op het leven van 10 van deze Koninginnen.

10. Maria I van Schotland (1542 – 1587)

Mary, Queen of Scots

Maria I van Schotland, ook wel bekend als Mary Queen of Scots, was de dochter van koning Jacobus V en Maria van Guise. Haar vader overleed toen Mary zes dagen oud was. Vanaf dat moment ‘heerste’ Mary over Schotland. Die periode – van 1542 tot 1567 – was een aaneenschakeling van gewelddadige acties. En dat was in haar familie – met een nicht die ‘Bloody Mary’ werd genoemd – heel gewoon. Haar daden, waaronder relaties met foute mannen, hebben geleid tot een boel opschudding in Schotland. Op een gegeven moment steunde de adellijke familie de Koninklijke familie niet meer. Mary werd veroordeeld tot de doodstraf: ze is onthoofd.

9. Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk (1926 -)

Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk
foto: Joel Rouse/ Ministry of Defence

Dat Elizabeth II is opgenomen in dit lijstje heeft vooral te maken met de duur van haar ambtsperiode. Sinds een paar maanden – om precies te zijn vanaf 9 september 2015 – staat zij bekend als de langst regerende vorst in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. En dat is best merkwaardig. Bij haar geboorte was Elizabeth II namelijk derde in de rij voor opvolging van de troon. De kans was groot dat haar oom haar zou voorgaan. Toen hij zijn geliefde wilde trouwen, deed hij afstand van alle rechten. Gedurende haar periode als vorstin van het Verenigd Koninkrijk heeft zich één noemenswaardig schandaal afgespeeld: de mysterieuze dood van haar schoondochter Diana.

8. Maria Theresia van Oostenrijk (1717 – 1780)

Maria Theresia van Oostenrijk

De absolute monarchie of het absolutisme is een regeringsvorm waarbij de vorst over volledig regerende autoriteit beschikt; hij is niet door wetten gebonden, noch is hij verantwoording verschuldigd. Maria Theresia gold als een van de meest invloedrijke en verlichte monarchen van het absolutistische tijdperk. Als je bekend bent met de macht waarover Maria Theresia van Oostenrijk beschikte, dan weet je waar het begrip ‘absolute macht’ vandaan komt. Gedurende de periode 1740 tot 1780 was zij zowel aartshertogin van Oostenrijk als ook koningin van Hongarije en Bohemen. Tegelijkertijd was Maria Theresia – als echtgenote van Frans I Stefanus – keizerin van het Heilige Roomse Rijk. En zoals het een goede moeder betaamt, hielp ze haar zoon Jozef II bij het uitoefenen van zijn rol als keizer van het Duitse Rijk.

7. Catharina II van Rusland (1729 – 1796)

Catharina II van Rusland

Vooropgesteld, Catharina II heeft veel betekend voor de modernisering van Rusland. Toch staat zij vooral bekend om haar liefdesleven. Na een mislukt huwelijk – waarin zoon Paul werd geboren – heeft ze nooit meer de stap naar het altaar gezet. Maar ze heeft mannen zeker niet afgezworen. Tijdens haar regeerperiode heeft Catharina II het bed gedeeld met maar liefst 12 minnaars. Als ze er een zat was, dan stuurde ze hem weg naar een landgoed. Nog een pikant detail: prins Platon Zoebov, haar laatste minnaar, was 40 jaar jonger dan Catharina II.

6. Anne Boleyn van Engeland (1501 – 1536)

Anne_boleyn

Zoals het in die tijd heel gewoon was, heeft Anne Boleyn, dochter van een graaf, haar jeugd doorgebracht aan het hof van andere keizerrijken. Zo heeft ze in Oostenrijk en in Frankrijk gewoond. Eenmaal terug in haar geboorteland kreeg ze een aanstelling als hofdame van Hendrik VIII en Catharina van Aragon. Al snel werd duidelijk dat Anne Boleyn en Hendrik VIII een relatie met elkaar hadden. En toen Catharina, zijn echtgenote, hem geen mannelijke nakomelingen kon schenken, vroeg Hendrik VIII de scheiding aan. Daarna trouwde hij met de charmante Anne Boleyn. In september 1533 schonk zij het leven aan haar dochter Elizabeth, de latere koningin Elizabeth I van Engeland; in de daaropvolgende drie jaar had zij ten minste drie miskramen; Hendrik was van mening dat er een vloek op dit huwelijk rustte. In mei 1536 werd Anna gearresteerd en overgebracht naar de Tower of London op beschuldiging van overspel, hekserij en incest en werden haar vijf zogenaamde minnaars (en zij zelf twee dagen later) onthoofd.

5. Nefertiti van Egypte (1370 – 1330 voor Christus)

Nefertiti
Arkadiy Etumyan/wikicommons

Wat meteen opvalt – als je de levensloop van Nefertiti bekijkt – is dat zij niet de zus van haar man was. Vrijwel alle Egyptische Koninginnen waren verwant met de Koning. Om die reden konden zij zich de positie van Koningin toe-eigenen. Nefertiti had veel in haar mars. Zo heeft ze een nieuwe monotheistische godsdienst geïntroduceerd. Volgens bepaalde geschiedkundigen oefende Nefertiti meer macht uit dan haar man. Dat wil zeggen: ze beschikte over een geheel eigen visie. En ze maakte handig gebruik van haar positie om die in daden om te zetten.

4. Victoria van Engeland (1819 – 1901)

Victoria van Engeland

In geen enkel ander land regeren Koningen – beter gezegd Koninginnen – zo lang als in het Verenigd Koninkrijk. Zo heeft Victoria van Engeland maar liefst 63 jaar, zeven maanden en twee dagen op de troon gezeten. Haar regeerperiode staat ook wel bekend als het Victoriaanse tijdperk. Hoewel haar politieke macht was teruggebracht tot een minimum, heeft zij veel betekend voor de economische vooruitgang van haar land. In die periode speelde zich namelijk de Industriële revolutie af. En Victoria wist die technologische vooruitgang om te zetten in een uitbreiding van het Britse Rijk.

3. Marie-Antoinette van Frankrijk (1755 – 1793)

Marie-Antoinette

De roots van Marie-Antoinette van Frankrijk liggen in Oostenrijk. Zij werd uitgehuwelijkt aan Koning Lodewijk XVI van Frankrijk. En zo werd zij Koningin van dat land. De Franse bevolking had geen hoge pet op van Marie-Antoinette. De Koningin beschikte namelijk over bijzonder weinig politieke interesses. Ook beheerste ze de Franse taal erg slecht. Toen duidelijk werd dat ze haar Koninklijke toelage vooral spendeerde aan met diamanten ingelegde jurken, kon Marie-Antoinette geen goed meer doen. Er zijn geschiedkundigen die beweren dat zij de oorzaak was van de val van de Franse monarchie.

2. Elizabeth I van Engeland (1533 – 1603)

Elizabeth I

Elizabeth I van Engeland werd ook wel de maagdelijke Koningin genoemd. Tijdens haar regeerperiode – die ongeveer 45 jaar heeft geduurd – heeft zij nooit de stap naar het altaar gezet. Sterker nog, ze heeft haar maagdelijkheid heel bewust uitgedragen. Elizabeth I wilde vooral geroemd worden om haar intelligentie. Ook bleek zij over de nodige politieke kwaliteiten te beschikken. Haar strategie heeft gewerkt: Elizabeth I wordt wereldwijd gerekend tot de grootste staatshoofden. De Engelsen spreken wel van ‘Good Queen Bess’.

1. Cleopatra VII van Egypte (69 – 30 voor Christus)

Cleopatra VII

Cleopatra VII vormde de ultieme verwezenlijking van een politiek meesterbrein met beeldschone gelaatstrekken. En die combinatie heeft haar veel gebracht. Zo oefende ze tijdens haar relatie met Julius Ceasar invloed uit op maar liefst twee grote rijken. Haar liefdesrelaties – ook die met Marc Antony – hebben vele schrijvers geïnspireerd tot het schrijven van toneelstukken, die vandaag de dag nog worden opgevoerd.

Lees ook onze top 10 weetjes over Cleoptra