zwarte katIedereen is op zoek naar een gelukkig en zorgeloos leven. Maar wat nou als je geluk verstoord wordt doordat je in aanraking bent gekomen met een ongelukssymbool? Volgens oude legendes en volksverhalen zijn er talloze symbolen die zorgen dat je het ongeluk op je afroept. Het is dus belangrijk om deze symbolen zoveel mogelijk te vermijden, zodat jij een leven vol geluk hebt. Wil je weten wat de meest voorkomende ongelukssymbolen zijn? Lees dan verder, want je vindt het in de top 10 ongelukssymbolen.

10. Macbeth zeggen in het theater

macbeth theater

Wanneer je een keer in een theater bent, zorg er dan voor dat je de naam Macbeth nooit zegt. Dit is een van de beroemdste toneelstukken van Shakespeare, maar ook een groot ongelukssymbool in de theaterwereld. Er wordt al jaren gedacht dat je ongeluk veroorzaakt wanneer je Macbeth noemt in een theater. Zo lopen voorstellingen in het water, krijgen acteurs ongelukken of gebeurt er iets slechts met het publiek. Daarom wordt er in de theaterwereld vooral gesproken over “The Scottish Play” wanneer ze het over Macbeth hebben.

9. Een klok als cadeau

klok kado ongeluk

Dit ongelukssymbool komt uit China en wordt vooral als ontzettend onbeleefd gezien. Wanneer je iemand een klok cadeau doet, wordt er namelijk gedacht dat jij aftelt tot zijn of haar laatste uur geslagen heeft. Toevallig lijkt het Mandarijnse woord voor klok ook op het woord voor uitvaart, dus het is niet helemaal gek dat dit als een slecht voorteken wordt gezien. Toch geldt dit ongelukssymbool niet alleen voor de Chinezen die de Mandarijnse taal spreken. In het hele land wordt het geven van een klok als een slecht teken gezien.

8. De bruid zien voor de huwelijksceremonie

bruid zien voor het trouwen

Wanneer je gaat trouwen, hoor je nog steeds dat de bruidegom zijn bruid niet mag zien voor de ceremonie. Er wordt gedacht dat dat zorgt voor een ongelukkig huwelijk. Dit ongelukssymbool stamt nog uit de tijd dat de meeste vrouwen werden uitgehuwelijkt. Het idee was dat een vrouw met een rijke man zou trouwen, zodat ze een goede toekomst had. De bruid en de bruidegom mochten elkaar vooraf niet zien, omdat men bang was dat de bruidegom zou gaan twijfelen over het huwelijk. Wat nou als de bruid niet mooi genoeg was?

7. Een paraplu binnen opendoen

binnen paraplu

Doe je binnenshuis een paraplu open? Dan zal het de rest van je leven ongeluk regenen. Het is niet duidelijk waar dit idee vandaan komt. Vroeger werden paraplu’s vooral gebruikt als bescherming tegen de zon. Deed je deze binnenshuis open, dan beledigde je misschien wel de zonnegod. Het kan ook zijn dat je de beschermgoden van je huis beledigt wanneer je je binnenshuis beschermt tegen een storm. Wat de reden ook is: open je paraplu pas wanneer je buiten bent.

6. Een kettingbrief niet beantwoorden

kettingbrief

Bijna iedereen heeft het wel eens meegemaakt: een kettingbrief die wordt doorgestuurd van de ene naar de andere persoon. Tegenwoordig vind je deze brieven vooral in je mailbox, waar ze naar grote groepen mensen worden gestuurd. Meestal wordt er in de brief gezegd dat er iets slechts zal gebeuren wanneer je hem niet doorstuurt. Misschien krijg je zeven jaar ongeluk, gebeurt er iets met een geliefde of zal je geld verliezen. De afzender van de brief doet er in ieder geval alles aan om jou de brief door te laten sturen.

5. Zout knoeien

zout knoeien

Wie per ongeluk met zout knoeit, loopt het risico om ongeluk te krijgen. Zo wordt er gezegd dat je een vervelende ziekte oploopt of dat je de kwade geesten boos hebt gemaakt. Dat kan je gelukkig wel makkelijk oplossen. Het enige wat je hoeft te doen is een beetje zout over je linkerschouder gooien; in de ogen van de slechte geesten. Maar waarom eigenlijk? Misschien wel de meest logische verklaring is dat zout vroeger een kostbaar product was, en knoeien dus erg zonde. Maar een andere populaire verklaring komt van het beroemde schilderij van Leonardo DaVinci, het laatste avondmaal. Hierop is te zien dat Judas een potje zout omgooit.

4. Een spiegel breken

spiegel breken

Scherven brengen geluk, behalve wanneer ze van een spiegel komen. Dat bijgeloof hebben we aan de oude Romeinen te danken. Zij geloofden namelijk dat een spiegel de weerspiegeling van je ziel liet zien. Breek je een spiegel? Dan breek je als het ware je eigen ziel, waardoor je jarenlang incompleet bent en ongeluk meemaakt. Gelukkig wordt dit ongeluk automatisch opgeheven na zeven jaar. Het breken van een spiegel zorgt dus niet voor blijvende schade.

3. Onder een ladder lopen

onder ladder lopen

Dit ongelukssymbool is redelijk oud en vindt zijn oorsprong in het Christendom. Wanneer er een ladder tegen een muur staat, ontstaat er een ruimte in de vorm van een driehoek. Deze driehoek staat weer symbool voor de heilige Drie-eenheid van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Loop je door deze driehoek? Dan verbreek je eigenlijk de Drie-eenheid, waardoor er werd gedacht dat je de duivel vereerde. De duivel zorgt natuurlijk voor ongeluk, dus het is beter om voortaan om een ladder heen te lopen.

2. De zwarte kat

zwarte kat ongeluksymbool

Voor veel mensen zijn katten alleen maar lieve huisdieren waar ze leuk mee kunnen spelen. Toch zijn er mensen die geloven dat katten ongeluk brengen. Dat geldt vooral voor zwarte katten, want zij worden al eeuwenlang gezien als het symbool voor al het kwaad. Zo werd er gedacht dat heksen in zwarte katten konden veranderen, net als duivels. Daarom wordt er gezegd dat je beter niet je pad kunt kruisen met een zwarte kat. Dat betekent dat je de komende tijd met ongeluk te maken krijgt.

1. Nummer 13 – het ultieme ongelukssymbool

nummer 13

Het symbool voor geluk is het nummer 7, terwijl het nummer 13 juist voor ongeluk staat. Dit geloof is ontstaan doordat het nummer 12 als het symbool voor perfectie werd gezien. Zo waren er bijvoorbeeld twaalf apostelen. Er bestaat natuurlijk niet zoiets als “meer dan perfectie”, waardoor het getal 13 als ultiem ongelukssymbool werd gezien. Sommige mensen nemen dat zeer serieus. Zo hebben veel hotels geen kamer 13 en wordt er bij sommige gebouwen de dertiende verdieping overgeslagen. Dat allemaal om zoveel mogelijk ongeluk te voorkomen.

Na al dit ongeluk ben je nu vast toe aan het lijstje van gelukssymbolen!