Zo reislustig en heldhaftig als piraten in films en boeken worden neergezet, zo gewelddadig zijn ze in werkelijkheid. Dan doelen we op ‘echte’ piraten. Anno 2014 vormen piraten nog altijd een grote bedreiging voor de scheepvaart. Regelmatig verschijnen er in de media berichten van gijzelingen en afpersing. In deze top 10 kijken we naar de beroemde en beruchte piraten uit het verleden.

10. William Kidd

William Kidd

Dat je niet als piraat geboren wordt, dat bewees William Kidd. Deze uit Schotland afkomstige handelsman vestigde zich in de Verenigde Staten. Hij trouwde daar met een vermogende dame. Tijdens een handelsreis naar Engeland werd William Kid gevraagd om een bijzondere missie te leiden; hij mocht – tegen betaling – jagen op piraten. Wel moest hij investeren in een nieuw schip. De ‘Adventure Galley’ was bewapend met 36 kanonnen en huisvestte een bemanning van 70 man. Desondanks slaagde Kidd niet in zijn missie. Uit wanhoop – hij had zich in de schulden gestoken om de ‘Adventure Galley’ te kopen – en om zijn bemanning tevreden te houden, besloot hij om elk niet-Engels schip te overvallen. Hiermee verbrak hij de belofte om alleen Franse schepen en piraten te vangen. William Kidd zag geen weg meer terug en besloot om piraat te worden. In 1701 werd hij gearresteerd in New York en teruggestuurd naar Engeland. Hier werd hij schuldig bevonden aan moord en piraterij. Zijn straf? Op 23 mei van dat jaar werd hij opgehangen. Deze daad moest toekomstige piraten afschrikken.

9. Edward England

Edward England

In de periode 1717-1720 liet Edward England – geboren als Edward Seager – zich gelden als piraat in de Azoren, op de Indische Oceaan en langs de Afrikaanse kust. Hij kaapte vele schepen en vergaarde zo een fortuin. Hierbij was het England alléén om de buit te doen. Deze werkwijze kwam hem duur te staan; zijn bemanning was niet vies van wat geweld en kwam tegen hem in opstand. Na de verovering van het schip de ‘Casandra’ besloot het gezelschap om zich van hun leider te ontdoen. Samen met drie andere mannen werd Edward England ter hoogte van het eiland Mauritius overboord gezet. Op een zelfgemaakt vlot wisten zij de kust van Madagaskar te bereiken. Hier heeft England nog enkele maanden geleefd. Uiteindelijk stierf hij hier onder erbarmelijke omstandigheden. Ken je het boek ‘Schateiland’? Het personage van ‘Long John Silver’ zou zijn gebaseerd op Edward England.

8. Piet Hein

Piet Hein

Met zoveel ervaring op het gebied van waterbeheersing en scheepvaart, kon het niet uitblijven dat er zich ook een Nederlander bevindt in dit illustere lijstje. Piet Pieterszoon Hein is vooral bekend geworden door de verovering van de Spaanse zilvervloot. Hij pleegde dit wapenfeit in opdracht van de West-Indische Compagnie. Vanaf 1623 kreeg hij met enige regelmaat het verzoek om specifieke schepen in beslag te nemen. Hierbij lag de focus op schepen van Spaanse en Portugese koopvaarders. Je kunt je voorstellen dat hieraan economische motieven ten grondslag lagen. In die tijd ervoer de West-Indische Compagnie de aanvoer van slaven – en hun productiviteit – door Spanje en Portugal als een groot probleem. De derde tocht – die Piet Pieterszoon Hein maakte – leverde maar liefst 11.509.524 guldens op! Hoewel een groot deel rechtstreeks in de portemonnee van de stadhouder terechtkwam, hield Piet Pieterszoon Hein er ook nog 6.000 guldens aan over. Bovendien leverde het hem grote faam op.

7. Ching Shih

Ching Shih

Als prostituee kwam de Chinese Ching Shih in contact met het piratenbestaan. Nadat de piratenleider Zheng Yi haar een bezoek gebracht had, kon hij haar niet meer uit zijn hoofd zetten. Hij wilde met haar trouwen! Dat zag Ching Shih ook wel zitten. Wel eiste ze de helft van al zijn opbrengsten en het bevel over één van zijn schepen. Ching Shih bleek niet alleen beeldschoon, maar ook heel intelligent. Op haar initiatief sloot haar man een verbond met vele andere piratenleiders. Hun ‘Vloot van de Rode Vlag’ was heer en meester op de gehele Chinese Zee. Nadat haar man in 1807 door een tyfoon om het leven gekomen was, nam Ching Shih het stokje van hem over. Onder haar leiding verspreidde de ‘Vloot van de Rode Vlag’ zich razendsnel over alle wateren van Azië. In alle opzichten fungeerde het verbond als een eigen staat. Dan moet je denken aan een eigen regering en belastingstelsel. In 1810 deed de Chinese regering Ching Shih een bijzonder aanbod; in ruil voor amnestie van alle bemanningsleden en op voorwaarde dat men de verworven buit mocht behouden, kreeg het verbond gratie. Vervolgens heeft Ching Shih nog vele jaren in grote weelde geleefd op het Chinese vasteland.

6. Anne Bonny & Mary Read

Anne Bonny

Toen ze Jack Rackham leerde kennen, was Anne nog getrouwd met James Bonny. Hun huwelijk was echter bedroevend slecht. Jack Rackham wilde Anne wel kopen, maar James wees zijn bod van de hand. Toch kwamen Anne Bonny en Jack Rackman bij elkaar. Van Jack leerde Anne de fijne kneepjes van het piratenvak. Het stel pleegde een aantal succesvolle overvallen. Tijdens een van de plunderingen, sloot Mary Read zich bij hen aan. Hoewel zij zich had verkleed als man, ontdekte Anne Bonny al snel dat ze versterking had gekregen in de persoon van een vrouw. De aanwezigheid van Mary liet ook Jack niet geheel onberoerd; aan boord zou hij Mary zwanger hebben gemaakt. Anne Bonny was toen al in verwachting. Uiteindelijk redde hun zwangerschap het leven van beide vrouwen. Nadat het drietal was overmeesterd en werd berecht, werden Anne en Mary vanwege hun zwangerschap vrij gesproken. Jack Rackham werd opgehangen.

Ondertussen hebben we ook een apart lijstje van de 10 beroemde vrouwelijke piraten. Uiteraard staan deze twee dames ook in dit lijstje!

5. Francis Drake

Francis Drake

Francis Drake staat in de boeken als ontdekkingsreiziger, politicus, zeeheld, viceadmiraal en Engelse kaper. Bovenal staat hij bekend als de eerste Engelsman die de wereld rondvoer. Deze reis maakte hij in de periode 1577-1580. Het piratenleven zat hem in het bloed; zijn neef John Hawkins gold als één van de meest succesvolle piraten. Samen hebben zij diverse tochten gemaakt. In 1583 probeerde Francis Drake de zilvervloot bij Sevilla te kapen. Hoewel hij niet slaagde in deze missie, werd hij in zijn geboorteland geprezen om zijn heldhaftige optreden. Vijf jaar later slaagde Drake wel in zijn missie. Onder zijn bezielende leiding won de Engelse vloot van de Spaanse Armade. Leuk om te weten is dat Drake’s Island naar Francis Drake is vernoemd. Hij gebruikte dit eiland als vertrek- en eindpunt voor zijn wereldreis. Je vindt Drake’s Island ter hoogte van de Engelse stad Plymouth.

4. Henry Morgan

Henry Morgan

Henry Morgan – alias de ‘Piratenkoning’ – heeft wel een heel bijzondere staat van dienst. Niet alleen plunderde hij schepen, ook veroverde hij diverse eilanden rond Cuba en Puerto Rico. Ooit heeft hij geprobeerd om de Nederlandse Antillen in te lijven. Nauwelijks van de teleurstelling bekomen, voer Henry Morgan naar Portobello. Vervolgens liet hij een spoor van vernielingen achter bij Spaanse forten. Op 18 januari 1671 pleegde hij zijn grootste overval; met een konvooi bestaande uit 14 schepen drong hij Panama-Stad binnen. De stad werd geplunderd en volledig in de as gelegd. Een jaar later werd Morgan overmeesterd door de Engelse marine. Hij heeft niet lang achter de tralies hoeven plaatsnemen. Sterker nog, hij werd vrijgelaten, geridderd én benoemd tot gouverneur van Jamaica. In 1688 is hij in dit land overleden aan de gevolgen van tuberculose.

3. Black Bart

Bartholomew_Roberts

Engeland heeft vele piraten voortgebracht. Ook de roots van de volgende naam uit dit lijstje liggen hier. Dan hebben we het niet over de minste of geringste! Black Bart – geboren als Bartholomew Roberts – wordt omschreven als de meest succesvolle kaper. Overigens maakte hij pas op 37-jarige leeftijd de overstap naar de piratenwereld. Zijn enorme gestalte in combinatie met lang, donker haar leverde hem de bijnaam ‘Black Bart’ op. Hoewel hij laat begon, heeft Black Bart in totaal 454 schepen overmeesterd. Op deze wijze vergaarde hij een enorme rijkdom. Slim als hij was investeerde hij een deel van zijn verworven schatten in het opbouwen van een kleine vloot. Zo wist hij zich tijdens vaartochten omringd door de ‘Royale Fortune’, de ‘Grote Ranger’ en de ‘Kleine Ranger’. Black Bart stierf in stijl; tijdens een scheepsgevecht werd hij dodelijk geraakt door een kanonskogel.

2. Jack Rackham

piraten

Over Jack Rackham heb je al het een en ander kunnen lezen. Hij was de geliefde van Anne Bonny. Jack Rackham werd ook wel ‘Calico Jack’ genoemd. Hij stond bekend om zijn kleurrijke, katoenen kleding. Naar alle waarschijnlijkheid is Rackham ook de bedenker van de piratenvlag. Je weet wel, die illustratie van een doodshoofd omgeven door twee gekruiste zwaarden. Deze vlag staat symbool voor de piraterij. In films zoals ‘Cutthroat Island’ en de ‘Pirates of the Caribbean’ zie je de vlag veelvuldig terug.

1. Zwartbaard

Zwartbaard

Ook Edward Drummond was van Engelse komaf. In de periode 1716-1718 was hij bijzonder actief als piraat. Zo was hij de schrik van de inwoners in het Caribische gebied. Ook de oostkust van Noord-Amerika werd door hem aangedaan. In rap tempo wist Drummond maar liefst 20 schepen te kapen. Waarom deze man met stip op nummer één staat? Volgens de verhalen was hij een angstaanjagende verschijning. Hij droeg een lange, zwarte baard én veel wapens! Om zijn vijanden nog meer angst in te boezemen, stopte hij tijdens een gevecht brandende lonten in zijn baard. Hij werd als het ware omhuld door een rookwolk. Deze handelswijze leverde hem de bijnaam ‘Black Beard’ op. In 1718 werd het konvooi van Black Beard ingesloten. Tijdens het vuurgevecht, dat hierop volgde, werd Black Beard gedood.