Als je denkt aan satanisme, dan doemt misschien het beeld op van een geheel in het zwart geklede puber. Of dat van een metalband leadzanger! Maar dat hoeft niet zo te zijn. Iedereen kan zich aansluiten bij de Kerk van Satan. Wat de aanhangers met elkaar delen is dat zij zichzelf verheerlijken.

10. Sammy Davis Jr

Sammy Davis Jr
foto: Allan warren / wikicommons

Sammy Davis Jr – officieel Samuel George Davis – was een geboren artiest. Hij kon dansen, zingen en acteren. Ook bespeelde hij instrumenten zoals trompet, vibrafoon en slagwerk. Hoewel Davis niet (vaak) openlijk predikte over het satanimse, kon je uit zijn gedragingen wel opmaken dat hij een aanhanger was van deze overtuiging. Neem nu Davis’ seksuele voorkeur. In 1960 trouwde hij met een blanke, Zweedse actrice. In die tijd waren gemengde huwelijken verboden. Hiermee samenhangend sprak hij zich heel nadrukkelijk uit over rassenscheiding. Davis weigerde om te spelen in zalen, waar dit plaatsvond.

9. King Diamond

King Diamond
foto: Cecil / wikicommons

Kim Bendix Petersen, de voorman van de bands ‘Mercyful Fate’ en ‘King Diamond’, is een gepassioneerd satanist. Hij ziet het satanisme niet als een religie, maar als een levensovertuiging. Voordat hij wist van het bestaan van boeken geschreven door LaVay – de oprichter van de Kerk van Satan – leefde hij al volgens de satanische grondbeginselen. Om een voorbeeld te noemen: King Diamond heeft een grote, uitgesproken afkeer van religies. Hij begrijpt niet hoe het mogelijk is dat mensen elkaar uit naam van God ‘mogen’ vermoorden. Het is nooit bewezen dat God bestaat!

8. Charles Manson

https://www.youtube.com/watch?v=WENtxp3vqyc

De Kerk van Satan inspireerde mensen tot het organiseren van een subbeweging. De commune, geleid door Charles Manson, is een goed voorbeeld. Hij en zijn volgers waren ervan overtuigd dat Satan en Christus één waren. Op deze wijze konden ze hun eigen criminele activiteiten rechtvaardigen. Charles Manson is zelfs schuldig bevonden aan een aantal moorden. Actrice Sharon Tate is een van zijn slachtoffers. Op dit moment zit hij een levenslange gevangenisstraf uit. De kans is klein dat hij zijn 92e verjaardag – in 2027 – in vrijheid zal vieren.

7. Rasputin

Rasputin

In 1869 werd Grigori Rasputin geboren in Rusland. In zijn kindertijd ontwikkelde hij een ongekend grote interesse in het occulte. Met zijn ideeën – en vermeende krachten – wist hij zich aan te sluiten bij het selecte gezelschap, dat zich regelmatig bij de Tsaar mocht melden. Volgens de verhalen raakte de Tsaar betoverd door zijn satanische ogen. Toen Rasputin ervan werd verdacht dat hij de macht van de Tsaar wilde overnemen, kwam er een einde aan hun vriendschap. En aan Rasputin’s leven. De Tsjaar nam geen enkel risico: hij liet Rasputin vergiftigen, doodschieten en in beton gieten. Daarna werd het lijk in het water gegooid.

6. Aleister Crowley

Net als Rasputin zag ook Aleister Crowley eind van de negentiende eeuw het levenslicht. De Brit bekwaamde zich in een aantal disciplines. Niet alleen legde hij zich toe op schrijven en dichten, ook hield hij zich bezig met yoga. En met bergbeklimmen. Verder sloot hij zich aan bij verschillende occulte groeperingen. Crowley bouwde in rap tempo een groot netwerk op. Zijn geschriften – waaronder The Book of The Law – werden dan ook gelezen door heel veel mensen. Zoals het mensen met een uitgesproken levensstijl wel vaker vergaat, mocht hij rekenen op de nodige kritiek. Zijn tegenstanders spraken hem vooral aan op zijn losbandige levensstijl.

5. Liberace

Liberace
foto: Allan warren / wikicommons

In de jaren ’70 was entertainer en pianist Liberace ongekend populair in de Verenigde Staten. Je kunt zijn status wel vergelijken met die van Elton John in het Verenigd Koninkrijk. Liberace heeft twee Emmy’s, zes gouden platen en twee sterren op de Walk of Fame in Hollywood verzameld. Hoewel hij er een zeer flamboyante levensstijl – met uitgesproken ideeën – op nahield, wisten slechts weinig mensen van zijn interesse in de Kerk van Satan. Liberace behoorde echter tot de aanhangers van het eerste uur. Tot zijn dood in 1987 is hij lid gebleven.

4. Richard Ramirez

Richard Ramirez
Los Angeles Police Department

Toen Richard Ramirez nog een kleine jongen was, toonde hij al veel interesse in Satan. Later kwam daar LSD bij. Deze combinatie pakte niet zo goed uit. Halverwege de jaren ’80 heeft hij veel gewelddadige overvallen gepleegd in Los Angeles en San Fransisco. Tijdens de overvallen liet hij zijn slachtoffers zweren aan Satan dat ze nergens in huis nog waardevolle spullen hadden liggen. Verder bediende hij zich van extreem geweld. Uiteindelijk is hij opgepakt. Met de uitspraak ‘Hail Satan’ – bij zijn eerste rechtszaak – liet hij een onwisbare, uiterst nare herinnering achter bij zijn slachtoffers. Richard Ramirez is in de gevangenis overleden.

3. Jane Mansfield

Het leven van Jane Mansfield – geboren als Vera Jayne Palmer – stond geheel in het teken van … aandacht. Ze kon er niet genoeg van krijgen! In navolging van Marilyn Monroe ontwikkelde ze zich als een sekssymbool. Deze status leverde haar wat filmrolletjes op. De gewenste grote doorbraak bleef uit. Mansfield moest genoegen nemen met optredens in kleine producties. Toen ontdekte de Kerk van Satan. De media berichtten breeduit over haar lidmaatschap. Dat was precies wat Jane Mansfield wilde! Op 34-jarige leeftijd kwam ze om het leven bij een auto-ongeluk.

2. Marilyn Manson

Marilyn Manson
foto: Rockman / wikicommons

Wist je dat Brian Hugh Warner de echte naam is van Marilyn Manson? Warner gaf de voorkeur aan het samenvoegen van de namen Marilyn Monroe en Charles Manson. Hiermee heeft hij de toon gezet. Marilyn Manson leeft volgens zijn eigen interpretatie van de grondbeginselen van de Kerk van Satan. Zelfverheerlijking is zijn voornaamste bezigheid. Dat laat hij tijdens zijn optredens als leadzanger van diverse metalbands wel zien. Ook zijn vele relaties met opvallende dames leveren hem veel publiciteit op.

1. Anton LaVey

Natuurlijk staat Anton LaVey op de eerste plaats van beroemde satanisten. Hij is de grondlegger onder de Kerk van Satan. In 1966 kwam zijn boek ‘The Satanic Bible’ uit. Hiermee wist hij een grote schare fans op de been te krijgen. Zij hadden behoefte aan een eigen organisatie. Dit was het begin van de satanische organisatie. Anton LaVey stelde zichzelf aan als opperpriester. Ook zijn vrouw en kinderen kregen een rol toebedeeld binnen de Kerk van Satan. LaVey schuwde de media niet; hij ontwikkelde zich als een boegbeeld van Satan. Zo heeft hij gesproken in vele televisieshows. En ontelbare artikelen en boeken geschreven.