Het begrip ‘onderwereld’ is inmiddels een synoniem voor drugshandel. Hierin gaat verschrikkelijk veel geld om. Bovendien bedienen de zogenaamde drugsbazen zich van buitensporig veel geweld. Lees en huiver!

10. Griselda Blanco

https://www.youtube.com/watch?v=2JqECq-2JYY

In de jaren ’70 en ’80 smokkelde Griselda Blanco op grote schaal cocaïne naar de Verenigde Staten. Tijdens de zogenaamde piekmaanden wist ze maar liefst 1.700 kilo cocaïne weg te sluizen! Hierbij schuwde ze geweld niet. Zo heeft ze zowel haar eerste als ook haar tweede echtgenoot om het leven gebracht. Het verhaal gaat dat ze in totaal 250 slachtoffers heeft gemaakt. In 1985 werd Blanco gearresteerd en veroordeeld tot 20 jaar celstraf. Ternauwernood ontliep ze de elektrische stoel. Na haar vrijlating in 2004 trok Griselda Blanco zich terug in het plaatsje Medellin. Hier leefde ze van de verkoop van het onroerend goed, dat ze tijdens haar carrière als drugsbazin had verworven. In 2012 werd Griselda Blanco vermoord; ze is 69 jaar oud geworden.

9. Curtis ‘Cocky’ Warren

In 2008 werd het vermogen van Curtis Warren – bijnaam ‘Cocky’ – ingeschat op méér dan 300 miljoen euro. Hij stond toen bekend als één van de rijkste Britse criminelen. De handel in drugs heeft hem duidelijk geen windeieren gelegd! Wel heeft hij deze status moeten bekopen met vele jaren achter de tralies. Momenteel zit hij een straf uit voor het smokkelen van een lading marihuana met een waarde van 1 miljoen Britse ponden. Overigens was Warren er al vroeg bij. Zo stal hij op z’n twaalfde een auto en verscheen hij een jaar later voor de rechtbank voor inbraak. Toen hij 15 jaar oud was, bracht hij al drie maanden door in de jeugdgevangenis. Vanaf 1982 – toen Curtis Warren werd veroordeeld van de beroving van een prostituee en haar klant – belandde hij heel regelmatig in de gevangenis.

8. Ismael Zambada Garcia

Ismael Zambada Garcia komt niet uit een crimineel milieu. Zo heeft hij jaren gewerkt als boer. In die tijd heeft hij veel landbouw- en botanische kennis opgedaan. Op een gegeven moment heeft hij een paar kilo drugs gesmokkeld. Waarschijnlijk maakte de drang naar geld en macht zich toen van hem meester. In 1989 voegde hij zich bij het Sinaloa Kartel, waar hij zich al snel opwerkte tot tweede man. In deze functie heeft hij een fortuin verdiend! Ook zijn vrouw, broer, drie zoons en vier dochters houden zich bezig met drugshandel en geld witwassen. De FBI heeft een beloning van 5 miljoen dollar uitgeloofd voor de tip, die leidt naar de aanhouding van Ismael Zambada Garcia.

7. Osiel Cárdenas Guillén

Dat geld heel machtig maakt, bewijst Osiel Cárdenas Guillén. Naar alle waarschijnlijk wendt hij zijn inkomsten – uit de handel in drugs – aan om speciaal bewapende groeperingen te trainen. Zo wordt zijn naam in verband gebracht met het Golfkartel. Naar alle waarschijnlijkheid is Osiel Cárdenas Guillén ook de oprichter van de Zetas. Het gaat hier om een groep bestaande uit deserteurs uit elite-eenheden van het Mexicaanse leger, die in staat is om precisieaanvallen uit te voeren. Je kunt je bijna niet voorstellen dat Cárdenas zijn carrière ooit begon als drugshandelaar. Anno 2014 heeft deze drugsbaas een heel eigen wereld gecreëerd. Hier leeft men volgens de regels van Osiel Cárdenas Guillén.

6. Manuel Noriega

Als hoofd van de Panamese Defensiemacht maakte Manuel Noriega Panama tot een centrum voor drugshandel en geldwitwaspraktijken. Na het overlijden van bevelhebber Omar Torrijos – die verongelukte bij een vliegtuigongeluk – trok Manuel Noriega nog meer macht naar zich toe. Hieraan maakte de Amerikaanse interventie van 1989 een einde. Noriega werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar. Uiteindelijk is hij na 17 jaar uitgeleverd aan Frankrijk. Hier heeft men Noriega vervolgd voor het witwassen van geld. Nadat hij deze straf – om precies te zijn zeven jaar – had uitgezeten, werd hij op het vliegtuig naar Panama gezet. In zijn thuisland is hij voor de moord op 11 politieke tegenstanders veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar.

5. Joaquin ‘Shorty’ Guzman

https://www.youtube.com/watch?v=1wrVTXlwvWs

Begin 2014 was het wereldnieuws: Joaquin ‘ Shorty’ Guzman Na een maandenlange klopjacht – in samenwerking met de Verenigde Staten – slaagde Mexico erin om deze drugsbaas te arresteren. Zijn drugskartel – Sinaloa – wordt verantwoordelijk gehouden voor de invoer van de meeste heroïne, cocaïne en amfetamine in de Verenigde Staten. In 2012 werd hij nog omschreven als de machtigste drugsbaas van de wereld; de Verenigde Staten loofden een beloning uit van 5 miljoen dollar voor de tip, die zou leiden tot zijn aanhouding. Niet alleen ging er in zijn kartel veel geld om, ook wordt deze organisatie medeverantwoordelijk gehouden voor extreem veel geweld. Tijdens zogenaamde drugsoorlogen in Mexico zijn naar schatting 90.000 mensen gedood of vermist.

4. Frank Lucas

https://www.youtube.com/watch?v=HPrX6ItNLt4

Heb je de film ‘American Gangster’ gezien? Hierin speelt Denzel Washington de rol van Frank Lucas. In de periode 1969-1975 hield hij zich bezig met de georganiseerde misdaad in Harlem New York. Sterker nog, hij was hier de baas. Frank Lucas deed graag een-op-een zaken; hij schakelde de tussenhandel eigenhandig uit. Ook kocht hij de heroïne rechtstreeks in bij de bron in de ‘Gouden Driehoek’. Het verhaal wil dat hij ooit heroïne smokkelde in de doodskisten van Amerikaanse militairen. In 1975 werd Frank Lucas gearresteerd. Een jaar later werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 70 jaar, waarvan hij er maar vijf heeft uitgezeten. Hierop volgde nog een celstraf van zeven jaar. Sinds 1991 is Frank Lucas een vrij man.

3. Amado Carrillo Fuentes

Ooit is het vermogen van Amado Carrillo Fuentes geschat op 19 miljard euro. We schrijven in de verleden tijd; de man is dood. In 1997 overleed Amado Carrillo Fuentes op de operatietafel. De cosmetische ingreep werd hem fataal. Bij leven was hij de leider van het Juárezkartel. In de jaren ’90 stond dit kartel bekend als één van de machtigste drugskartels van Mexico. Amado Carrillo Fuentes regeerde met ijzeren hand. Zo sloot hij gevangenen op in het ‘Huis des doods’. Hier werden de vijanden van het Juárezkartel gemarteld met de dood als gevolg. Na de dood van Amado Carrillo Fuentes nam zijn broer Vicente zijn positie binnen het kartel over. Hij kan niet voorkomen dat het Juárezkartel aan macht inboet.

2. ‘Freeway’ Rick Ross

De bijnaam ‘freeway’ dankt Rick Ross aan het feit dat hij lange tijd naast een snelweg heeft gewoond. Deze locatie kwam hem vast goed van pas bij het smokkelen van drugs. Hoe Rick Ross in deze business terecht gekomen is? Na het mislopen van een beurs – Rick kon een aardig balletje tennissen, maar bleek net niet goed genoeg – was hij op z’n zachtst gezegd teleurgesteld. Om de pijn wat te verzachten bood zijn tennisleraar hem cocaïne aan. Al snel werd duidelijk dat Rick Ross over zakelijke kwaliteiten beschikte. Hij besloot om tegen bodemprijzen te handelen in cocaïne. Deze strategie leverde hem op bepaalde dagen een omzet van drie miljoen dollar op!

1. Pablo Escobar

Net als Griselda Blanco is ook Pablo Escobar opgegroeid – en gestorven – in de Colombiaanse plaats Medellin. Wereldwijd wordt Escobar gezien als de rijkste drugsbaas. Overigens begon hij zijn loopbaan met het stelen van grafstenen. Daarna hield hij zich bezig met autodiefstal. Toen pas ging hij handelen in cocaïne. Zoals in elke branche en binnen elke onderneming, heb je zo nu en dan wat geluk nodig. In de periode – waarin Pablo Escobar actief was als drugsbaas – was de Colombiaanse cocaïne van inferieure kwaliteit. De man heeft goede zaken gedaan.