Andre Hazes, een van de grootste volkszangers die Nederland ooit heeft gekend. Vele liedjes heeft hij gemaakt, wel meer dan 300. Dit vinden wij de 10 mooiste songs die Hazes ooit heeft gemaakt.

10. Droomland (samen met Paul de Leeuw) (1993)

Het nummer “Droomland” is een vertaling van het Amerikaanse lied “Beautiful Isle of Somewhere”, dat al door verschillende Amerikaanse artiesten is gezongen. Het oorspronkelijke lied dateert al uit 1897 en de Nederlandse vertaling werd in 1934 voor het eerst door Willy Derby gezongen. Achtereenvolgens is het ook vertolkt door Willi Alberti, Frans van Schaik, Jan Tromp en Heintje (Duitse versie). Het lied werd in 1992 nieuw leven ingeblazen toen Paul de Leeuw het samen met André Hazes op tv zong. Deze versie hoor je nog steeds overal.

9. Het is Koud Zonder Jou (1980)

In 1980 bracht André Hazes de single “Het is koud zonder jou” uit, een nummer van het album ’n Vriend. Van origine is “Het is koud zonder jou” een lied van Rita Hovink en dateert het uit 1976, maar André Hazes maakte er in 1980 zijn eigen, unieke versie van. Het nummer heeft in totaal 7 weken in de Single Top 100 gestaan, met als hoogste notering de 16e plaats in de tweede week.

8. ’n Vriend (1980)

Op het album ’n Vriend is in 1980 ook de single “’n Vriend” verschenen. Het nummer gaat over een (figuurlijk) vriend met wie André alles deelde, maar hem uiteindelijk verraadde door naar bed te gaan met zijn vriendin. Het is een zeer bekende smartlap van André Hazes.

7. Zeg maar niets meer (1982)

In 1982 bracht André Hazes het nummer “Zeg maar niets meer” uit, op de melodie van het Engelstalige nummer “You don’t own me” van Lesley Gore. Het lied staat op het album Gewoon André. De zoon van André Hazes, André Hazes Jr., heeft in 2013 het nummer “Zeg maar niets meer” opnieuw uitgebracht, ditmaal samen met de Vlaamse schlagerzanger Christoff.

6. Een Beetje Verliefd (1981)

Het eerste nummer op het album “Gewoon André”, dat uitkwam in 1981, is de bekende smartlap “Een beetje verliefd”, waarin André Hazes zingt over de liefde. Het nummer heeft in totaal 13 weken in de Top 40 gestaan, met als hoogste notering de derde plaats in week 5 en 6. Een zeer populair nummer, waar door verschillende artiesten verschillende parodieën op zijn gemaakt.

5. Geef me je Angst (1984)

Het nummer “Geef mij je angst”, dat op single is uitgekomen in 1984 is altijd een beetje op de achtergrond gebleven, maar is sinds het overleden van André in 2004 razend bekend geworden. Bij het afscheid van André Hazes in de Amsterdam ArenA werd het nummer vertolkt door Guus Meeuwis, die het later ook op single heeft opgenomen, waardoor hij opnieuw in de hitlijsten verscheen.

4. Kleine Jongen (1990)

In 1990 kwam de single “Kleine jongen” uit, als eerste single van het gelijknamige album. In het nummer zingt André over zijn zoon, die hij alle goeds van de wereld toewenst, maar wel waarschuwt voor de grote, wijde wereld. In de single top 100 heeft “Kleine jongen” als hoogste notering de zevende plaats te pakken gekregen en het nummer heeft er in totaal 12 weken in gestaan.

3. De Vlieger (1977)

“De vlieger” is een smartlap over een weduwnaar die zijn zoon voor zijn verjaardag een vlieger geeft. Het jongetje gebruikt de vlieger om een brief naar zijn overleden moeder te sturen. Het nummer wordt gezongen in de ik-persoon, hoewel André ten tijde van het nummer (1977) nog geen zoon had. Desondanks is het een van Andrés bekendste nummers geworden.

2. Zij Gelooft in Mij (2000)

De 35e Top40 hit van André Hazes, en tevens zijn eerste nummer 1 hit, is het nummer “Zij gelooft in mij”. Het nummer is een Nederlandse vertaling van het Engelstalige nummer “She believes in me” van Steve Gibb, uit 1978. Naast de eerste nummer 1 hit, is “Zij gelooft in mij” tevens de naam van de documentaireserie over het leven van André Hazes en de musical die ook zijn leven is gemaakt.

1. Bloed, Zweet en Tranen (2002)

In 2002 kwam het nummer “Bloed, Zweet en Tranen” in de hitlijsten terecht. Oorspronkelijk was dit nummer geen single, maar slechts de B-kant van de single “Ik hou van jou”. Omdat het nummer zo goed bij de sport past, wordt het sinds die tijd al gedraaid bij voetbalwedstijden, met als hoogtepunt de veelvuldigheid dat het nummer gedraaid is bij het Wereldkampioenschap voetbal in 2010. Nog steeds wordt “Bloed, Zweet en Tranen” veel gedraaid bij de wedstrijden van Ajax.

Bekijk hier nog veel meer lijstjes van Nederlandstalige muziek

.