Dat de een van z’n stoel valt van het lachen en de ander gruwelt van die cabaretier, geeft wel aan dat Nederland een enorme diversiteit aan cabaretiers kent. Ongetwijfeld tref je in onderstaand lijstje ‘jouw’ cabaretier aan.

10. Ronald Goedemondt (1975)

Ronald Goedemondt

Op 22-jarige leeftijd sloot Ronald Goedemondt – geweldige naam voor een cabaretier – zich aan bij de ‘Comedytrain’. Dit bleek een prima opstapje naar zijn eerste, avondvullende programma, genaamd ‘Spek’ (2004). In de periode 2007-2008 toerde hij door het land met de voorstelling ‘Ze bestaan echt’. Pas met zijn derde voorstelling – eerder was hij al genomineerd – won hij de prestigieuze cabaretprijs ‘Neerlands hoop’. Inmiddels is Ronald Goedemondt regelmatig te zien op televisie. Zo verzorgde hij tijdens de oudejaarsconference ‘Gedoog, hoop & liefde’ (2010) een persiflage van Geert Wilders. Ook zie je fragmenten van zijn shows vaak terug in ‘De wereld draait door’. Zijn vierde voorstelling is uitgezonden door de VARA.

9. Leon van der Zanden (1977)

Leon van der Zanden

Leon van der Zanden is een veelzijdig man. Zo schrijft hij columns, verzorgt hij (comedy-)workshops en gastoptredens. Ook treedt hij regelmatig aan als gastheer bij een seminar of andere bijeenkomst. Het grote publiek kent hem van voorstellingen zoals ‘Een coole, snelle jongen met een zachte, bruine vacht’ (2002-2003), ‘Hoerejong’ (2003-2004) en natuurlijk ‘Zwarte hond’. In 2007 werd ‘Zwarte hond’ als eerste programma uitgezonden door de nieuwe zender Comedy Central. Later volgde BNN. Verder heeft Van der Zanden in het theater gestaan met de shows ‘Leòn’, ‘Cola’, ‘Vruchtvlees’ en ‘Rebel’. Je kunt je toch niet voorstellen dat Leon van der Zanden niet is aangenomen op de toneelacademie van Eindhoven!

8. Jochem Myjer (1977)

Jochem Myjer (

Op twintigjarige leeftijd won Jochem Myjer het Groninger Studenten Cabaret Festival. Dit was precies het gewenste zetje in de rug; Myjer stopte met zijn studio biologie om zich volledig op cabaret te kunnen toeleggen. Kenmerkend aan Jochem Myjer is zijn tomeloze energie. Verder spreekt hij vaak ontzettend snel! Hij heeft dan ook ADHD. Zijn ervaringen als volwassene met ADHD heeft hij verwerkt in de show ‘Adéhadé’. Ook staat Jochem Myjer bekend als muzikaal. Zo begeleidt hij zichzelf vaak op de piano en speelt hij viool. Het imitatietalent van Myjer werd in 2008 gewaardeerd met de derde plaats tijdens de verkiezing van ‘tv-moment van het jaar 2007’. Tenslotte heeft Jochem Myjer diverse tv- en radioprogramma’s gepresenteerd. Dan moet je denken aan ‘Kinderen voor kinderen’ en ‘Spijkers met koppen’.

7. Guido Weijers (1977)

Guido Weijers

Tijdens zijn studie vrijetijdsmanagement won Guido Weijers de Publieksprijs op het Camerettenfestival (2000). Hierna trok hij volle zalen met zijn voorstelling ‘Oxymoron’ (2001-2003). Vermeldenswaardig is dat Weijers deze show meer dan 350 keer heeft gespeeld! Niet alleen in het Concertgebouw, de Oude Luxor en De Kleine Komedie, maar ook op Lowloands en tijdens de Uitmarkt. Verder is hij met ‘Oxymoron’ naar Dubai en Noorwegen gegaan. In de periode 2003-2005 volgde ‘Myosotis’, daarna ‘XIPNAO’ (2005-2007) en ‘AXESTOS’ (2009). Alle voorstellingen van Guido Weijers zijn uitgezonden op televisie. Voor de zender SBS 6 heeft Weijers in 2006, 2007 en 2008 de ‘Oudejaarsconference’ verzorgd. De eerste show trok ruim 1.700.000 kijkers. Naar de laatste show keken meer dan 1.900.000 mensen.

6. Najib Amhali (1971)

Najib Amhali

“Als Marokkaan kom ik graag bij de mensen thuis”, zo kennen we Najib Amhali. In 1998 speelde hij de voorstelling ‘Vol=vol’ in alle grote zalen. Hoewel hij zich vanaf dat moment ook met acteren bezig hield, heeft hij in totaal acht shows op zijn naam staan. Overigens werd zijn werk met de Comedytrain in 1995 gewaardeerd met de Pall Mall Exportprijs. Tijdens het Leids carbaretfestival in 1998 won hij zowel de jury- als ook de publieksprijs. Ook als het op acteren aankomt, profileert Najib Amhali zich heel nadrukkelijk als ‘Nederlandse Marokkaan’. Hierbij gaat hij geen enkel vooroordeel uit de weg. In 2006 had Amhali zijn eigen televisieserie; samen met sidekick Mimoun behandelde hij in ‘Najib loopt warm’ alle denkbare voetbalzaken, die met het oranje legioen te maken hadden. Vermeldenswaardig is dat hij met deze serie geld opgehaald heeft voor een goed doel.

5. Javier Guzman (1977)

Javier Guzman

Javier Guzman is een cabaretier, stand-upcomedian en (stem-)acteur. In rap tempo nam zijn carrière een enorme vlucht. Tijdens zijn studie aan de kleinkunstacademie in Amsterdam maakte hij al twee korte cabaretvoorstellingen met Paul de Munnik. Ook zong hij in het achtergrondkoor tijdens de concerten van Paul de Leeuw in Ahoy. Voor zijn bijdrage aan ‘De Achtbaan’ – welke hij geschreven heeft en waarin hij speelde – werd Guzman genomineerd voor de ‘AVRO Belofte Prijs’. Overigens trad hij in deze periode ook op als stand-upcomedien bij de Comedy Club en Comedy Explosion. Tijdens het Leids Cabaretfestival in 2002 won Javier Guzman zowel de publieks- als ook de juryprijs. In datzelfde jaar ging hij in het Comedy Café in Londen met de ‘Open Mic Award’ naar huis.

4. Herman Finkers (1954)

Herman Finkers

De uitdrukking ‘it runs in the family’ is zeker van toepassing op de familie Finkers. Hoewel Herman de meeste bekendheid geniet, heeft zijn broer Wilfried – zowel voor als ook achter de schermen – een groot aandeel in de behaalde successen. Herman Finkers staat bekend om zijn droogkomische stijl. Hiermee trad hij in 1979 aan bij het Delfts Cameretten-festival. Toentertijd werd hier uitsluitend geëngageerd cabaret opgevoerd. Met zijn kwinkslagen en grappen had Finkers de lachers op zijn hand! Uiteindelijk besloot de jury dat ook dit werk onder de noemer cabaret viel. Herman Finkers ging naar huis met de zowel de publieks- als ook de persoonlijkheidsprijs. Vooral in de jaren ’90 trok Finkers volle zalen met zijn voorstellingen.

3. Hans Teeuwen (1967)

Hans Teeuwen

In 1994 maakte het grote publiek kennis met Hans Teeuwen. Toen debuteerde hij met de voorstelling ‘Hard en zielig’. Zijn vernieuwende cabaretstijl wordt wel omschreven als grof en absurd. Hans Teeuwen schuwt seks en bruut geweld niet! In 2005 maakte Teeuwen bekend te stoppen als cabaretier. Hij had toen vijf shows gemaakt en liet weten dat hem dit niet in de koude kleren was gaan zitten. Vanaf dat moment legde hij zich toe op het maken van films. Ook blies hij zijn zangcarrière nieuw leven in. Overigens kruipt het bloed waar het niet gaan kan; met de voorstelling ‘Spiksplinter’ maakte Teeuwen in 2011 zijn comeback in de Nederlandse theaters.

2. Theo Maassen (1966)

Theo Maassen

Ook Theo Maassen maakte zijn opwachting in de Comedytrain. Niet veel later won hij het cabaretfestival ‘Cameretten’. In 1994 ging zijn show ‘Bepaalde dingen’ in première. In de periode tot aan nu heeft Maassen in totaal acht verschillende shows gemaakt. Zijn maatschappijkritische houding vormt de rode draad in alle shows. Hiermee samenhangend staat Theo Maassen bekend om zijn harde grappen. Ook stelt hij de stad Amsterdam graag in een kwaad daglicht. Sinds het jaar 2000 legt hij zich meer toe op acteren. Zo heeft hij rollen in diverse films en televisieseries gespeeld. In 2014 nam Maassen het stokje van Wilfried de Jong over als gastheer in het televisieprogramma ’24 uur met…’.

1. Youp van ’t Hek (1954)

youp
Toen Youp als negenjarige jongen een voorstelling van Toon Hermans bijwoonde, wist hij dat hij zich met cabaret wilde bezighouden. Samen met zijn vrouw Debby Petter en Daan van Straaten richtte hij in 1973 ‘Cabaret NAR’ op. Precies tien jaar later brak het gezelschap door met het programma ‘Man vermist’. Daarna volgden het succesvolle programma ‘Hond op het ijs’ (1988) én een groot aantal oudejaarsconferences. Inmiddels was Youp van ’t Hek solo gegaan. Begin 2014 – op zijn zestigste verjaardag – kreeg Youp van ’t Hek de ‘Edison Oeuvreprijs Kleinkunst’ overhandigd. Meer concreet is hij gewaardeerd om zijn gehele oeuvre, zijn dertigste album en zijn tweehonderdste optreden in Carré.