Top 10 Beste Drummers Aller Tijden

Moderne muziek, of het nu jazz, funk, reggae, rock of pop is, kan niet zonder de drummer. De drummer zorgt voor het ritme, de basis waar de andere muzikanten zich door laten leiden en het publiek gaat dansen. Drummers zijn zelden de ster en meestal stille figuren die pas bij een drumsolo op de voorgrond treden. Wie zijn de tien beste drummers aller tijden?

10. Ginger Baker

Peter Edward Baker kreeg als drummer al snel faam door in de supergroep Cream samen met Eric Clapton en Jack Bruce te spelen. Vanwege zijn rode haar kreeg hij de naam Ginger Baker toebedeeld. Baker is een invloedrijke drummer gebleken die zijn grote interesse in Afrikaanse muziek overbracht naar rockmuziek. Sinds de jaren zeventig is hij een veelgevraagd studiomuzikant die onder andere meespeelde met Masters of Reality.

9. Elvin Jones

Elvin Jones maakte naam als drummer voor jazz-grootheden als Charles Mingus en Miles Davis. Maar meestal wordt hij geassocieerd met het legendarische kwartet van John Coltrane dat in de jaren zestig klassiekers als A Love Supreme opnam. Elvin had een krachtige, swingende stijl al wist hij vaak op rustige momenten prachtige accenten toe te voegen. Een drummer die ook buiten de jazzwereld van grote invloed is geweest.

8. Billy Cobham

Eind jaren zestig zou jazz veel invloeden opnemen uit andere genres. Deze nieuwe vorm van jazz werd al snel fusion genoemd. Een van de meest karakteristieke muzikanten van fusion was de Panamees-Amerikaanse drummer Billy Cobham. Cobham was lid van Mahavishnu Orchestra en speelde mee op een aantal platen van Miles Davis. Hij is een van de eerste drummers die experimenteerde met een open handed opstelling van het drumstel waarbij tijdens het spelen de armen niet gekruist hoeven te worden .

7. Stephen Perkins

De groep Jane’s Addiction groeide aan het einde van de jaren tachtig uit tot een cultfenomeen met een eigenzinnige mix van metal en funk. De drummer die alles in goede banen leidde was Stephen Perkins. Net als Ginger Banker was zijn stijl voor een belangrijk deel gebaseerd op Afrikaanse ritmes. De muziek van Jane’s Addiction krijgt hierdoor een veel losser gevoel dan andere rockgroepen. Jane’s Addiction kende een kort bestaan en sindsdien is Perkins een veelgevraagde drummer voor bands als Red Hot Chili Peppers en Nine Inch Nails.

6. Sly Dunbar

Samen met zijn vaste muzikale partner Robbie Shakespeare speelt Lowell Fillmore “Sly” Dunbar, als Sly & Robbie, sinds het begin van de jaren zeventig op ontelbaar veel nummers. Eerste maakten Sly & Robbie naam als sessiemuzikanten op Jamaica waar ze te horen zijn op werk van Black Uhuru, Peter Tosh en The Upsetters. Hun eigen band The Revolutionaries kende ook veel succes maar vanaf de jaren tachtig ontwikkelde ze zich als internationale sessiemuzikanten voor Grace Jones, The Rolling Stones en Bob Dylan. Dunbars stijl wordt gekarakteriseerd door een gedreven ritme met veel gevoel voor ruimte en zeer persoonlijke accenten.

5. John Bonham

De drummer van Led Zeppelin wordt vaak beschouwd als de beste rockdrummer aller tijden. Bonham had een losse stijl wat hij combineerde met een ongekende kracht, wat goed paste bij het brute volume van Led Zeppelin tijdens liveoptredens. Zijn krachtige manier van spelen is vaak gekopieerd al wordt de swing hierbij meestal vergeten. Bonham is ook een van de meest gesamplede drummers ooit. Zijn drumgeluid is terug te horen op duizenden hiphopplaten.

4. Dave Lombardo

Als Led Zeppelin de voorvaders van heavy metal waren, dan is Dave Lombardo de beste leerling van John Bonham geweest. Lombardo is een van de originele leden van Slayer. In de jaren tachtig zou de groep de grenzen van metal flink opschuiven, zowel wat betreft de inhoud van teksten als snelheid van de muziek. Lombardo wordt vaak gezien als een van de pioniers van het dubbele basdrumgeluid. Het supersnelle ritme wat hiermee wordt gecreëerd zou tot de standaard van metal uitgroeien. Lombardo is echter niet alleen snel maar heeft soepele handen en een gevoel voor fantasie waarmee hij zich ver boven de concurrentie verheft.

3. Buddy Rich

Bernard “Buddy” Rich wordt vaak beschouwd als de beste jazzdrummer. Alle ingrediënten van het drummen—kracht, snelheid, subtiliteit en groove—had hij in de vingers. Rich speelde met allerlei grootheden als Frank Sinatra, Ella Fitzgerald en Louis Armstrong. Daarnaast drumde hij zijn hele leven in verschillende varianten van zijn eigen band (zowel als trio als big band). Rich was ooit te gast in de Muppet Show waar hij een legendarisch drumduel aanging met Animal.

2. Jaki Liebezeit

De Duitse band Can ontpopte zich begin jaren zeventig tot een unieke rockband, waarbij het ritme een grotere rol had dan de teksten of solo’s. De motor van Can was de drummer Jaki Liebezeit. Van huis uit was hij een jazzdummer maar in Can ontwikkelde hij een compleet eigen stijl die zowel machinaal als vloeiend klinkt. Het 17-minuten durende ‘Halleluhwah’ van het dubbelalbum Tago Mago wordt vaak gezien als het meesterwerk van Liebezeit. Na het uiteenvallen van Can werkt Liebezeit als veelgevraagd sessiemuzikant voor zulke uiteenlopende artiesten als Brian Eno, Depeche Mode en Jah Wobble.

1. Clyde Stubblefield

Omdat zijn bandleider graag alle aandacht naar zich toetrok, geniet hij misschien niet de grootste naamsbekendheid, toch heeft iedereen Clyde Stubblefield gehoord. In 1965 werd hij lid van de band van James Brown waar hij met tweede drummer John Starks (samen ook wel The Funkmasters genaamd) de ritmische basis legde voor de klassieke funk. Stubblefield verzorgt de drums op krakers als ‘Sex Machine’, ‘It’s a Man’s Man’s Man’s World’, ‘Ain’t It Funky Now’ en natuurlijk ‘Funky Drummer’. Stubblefield wordt over het algemeen beschouwd als de meest gesamplede drummer aller tijden. Vooral zijn ritmes voor James Brown zijn in ontelbare hiphopnummers gebruikt, maar ook in house en jungle keren samples van met name ‘Funky Drummer’ geregeld terug. Moderne muziek zou compleet anders klinken zonder het losse drumgeluid van Clyde Stubblefield.