Een episch rocknummer is niet compleet zonder een memorabele gitaarsolo. Bij voorkeur krijgt de stergitarist een plek in de schijnwerpers tegen het einde van een liedje. Heeft de solo eenmaal faam gekregen zullen duizenden gitaristen ter wereld je meesterwerk willen naspelen. Wat zijn de tien beste uitspattingen op zes snaren?

10. Eagles – Hotel California

https://www.youtube.com/watch?v=KstDSCOkkOM

“On a dark desert highway…” Iedereen kent ‘Hotel California’ van Eagles dat steevast hoog eindigt in de Top 2000. De populariteit is te verklaren aan de hand van de mysterieuze tekst en sfeer maar zou natuurlijk nooit zo groot zijn zonder de lange gitaarsolo waarmee het nummer eindigt. Eigenlijk spelen gitaristen Joe Walsh en Don Felder een aantal solo’s die elkaar soms aanvullen.

9. Stevie Ray Vaugahn – Little Wing

‘Little Wing’ is een ballad van Jimi Hendrix. Aangezien Hendrix door de meeste gitaristen op handen wordt gedragen bestaan er veel coverversies van zijn liedjes. Stevie Ray Vaughan was een begenadigd bluesgitarist die van een natuurlijk geluid hield. Na zijn tragische dood bij een helikopterongeluk in 1990 verscheen het album The Sky is Crying met onder andere een indrukwekkende instrumentale versie van ‘Little Wing’ die door Vaughan wordt uitgewerkt tot een lange, ingetogen solo.

8. Derek & The Domino’s – Layla

Eric Clapton wordt over het algemeen beschouwd als een van de beste rockgitaristen ter wereld. Na het succes in Cream en een kort avontuur met de band Blind Faith richtte hij de Derek & The Domino’s op. Hiermee nam hij maar een album op omdat de band door drugsgebruik en ruzies al snel uit elkaar viel. Maar een van de liedjes, ‘Layla’, zou in ieder geval uitgroeien tot een rockklassieker. ‘Layla’ is een liefdesnummer over de vrouw van George Harrison op wie Clapton verliefd was geworden. De lange hoge gitaarsolo waarmee ‘Layla’ eindigt is een perfect voorbeeld van op gevoel spelen.

7. Prince and The Revolution – Purple Rain

https://www.youtube.com/watch?v=0ABd-cCcIxk

Eric Clapton werd eens gevraagd hoe het was om de beste gitarist ter wereld te zijn. Hierop antwoordde hij “geen idee, dat moet je Prince vragen.” Geen wonder want deze complete muzikant was een begenadigd gitarist. In 1984 werd de ballad ‘Purple Rain’ een wereldhit onder andere dankzij een gitaarsolo die zich kan meten met de klassiekers uit de rockmuziek. Prince speelde het nummer op bijna al zijn tournees waarbij hij de solo tot ver over de tien minuten kon rekken.

6. Pink Floyd – Comfortably Numb

Het dubbelalbum The Wall (1979) van Pink Floyd is al jaren een favoriet van vele rockfans. Het album vertelt een compleet verhaal over een rockster die langzaam gek wordt en een carrière als dictator begint. ‘Comfortably Numb’ is een ommekeer in het verhaal en gitarist David Gilmour grijpt dan ook zijn kans om het nummer af te sluiten met een emotionele solo.

5. Jimi Hendrix Experience – Voodoo Child (Slight Return)

Jimi Hendrix is een van de sleutelmuzikanten van de jaren zestig die helaas te vroeg overleed. Hendrix zou een muzikale revolutie ontketenen door zijn gitaar op allerlei nieuwe manieren te gebruiken. Hij speelde soms met zijn tanden, wist nieuwe geluiden te creëren en stak zijn gitaar tijdens een optreden in brand. Zijn oeuvre zit vol geweldige gitaarsolo’s en die van ‘Voodoo Child (Slight Return)’ is een van de ruigste.

4. Van Halen – Eruption

Het debuutalbum van de Amerikaanse hardrockband Van Halen zou van grote invloed zijn op glamrock en metal. Met name het korte instrumentale nummer ‘Eruption’ zou generaties van gitaristen beïnvloeden. Gitarist Eddie van Halen neemt na een korte introductie het heft in handen met een virtuoze solo waarmee hij de zogenaamde tapping-techniek perfectioneert (met de linkerhand hamert hij op de snaren, terwijl de rechterhand op de gitaarhals meespeelt.) De snelle noten die Van Halen op deze manier produceert lenen zich perfect voor een soort barokke melodie.

3. Dire Straits – Sultans of Swing

Met hun debuutsingle ‘Sultans of Swing’ zou de Britse band Dire Straits in 1978 in een keer naam maken. Zanger en gitarist Mark Knopfler, die vooral zijn duim gebruikt in plaats van een plectrum, wist het nummer aan te kleden met een aantal gitaarsolo’s die opvielen door een helder geluid en spannende wendingen. Tijdens optredens, bijvoorbeeld tijdens Live Aid, werd het nummer gretig opgerekt tot meer dan tien minuten waarbij Knopfler nog meer pieken en dalen toevoegt.

2. Guns N’ Roses – Sweet Child o’ Mine

Guns N’ Roses uit Los Angeles leek een tijd een onopvallende hardrockband die nooit echt zou doorbreken. Hun debuutalbum was al een jaar uit toen de single Sweet Child o’ Mine in 1988 zou uitgroeien tot een wereldhit. Gitarist Slash zag in eerste instantie niets in het nummer, maar tijdens een jamsessie groeiden zijn grappen met de begin-riff uit tot een serieus nummer met een epische solo die heel zorgvuldig wordt opgebouwd totdat zanger Axl Rose weer op karakteristieke wijze invalt.

1. Lynyrd Skynyrd – Free Bird

Lynyrd Skynyrd was een Amerikaanse rockband die in het begin van de jaren zeventig populair werd met een menging van country, boogie en hardrock. Hun bekendste nummer is de powerballad ‘Free Bird’ uit 1974. ‘Free Bird’ begint heel rustig totdat halverwege de gitaristen van de band (drie in totaal) het tempo omhoog gooien en elkaar met golvende solo’s opvolgen. De spanning wordt met hoge noten opgebouwd en nadat de drummer erbij komt schiet de band verder, waarna nog meer solo’s volgen. Lynyrd Skynyrd speelde ‘Free Bird’ meestal als climax tijdens concerten waarbij makkelijk een lengte van 14 minuten kon worden gehaald als de gitaristen inspiratie hadden. In de Verenigde Staten is het al decennia een ironische traditie om bij een concert van een willekeurige band tijdens een pauze tussen nummers ‘Free Bird’ te roepen als verzoek.