De populairste muziekgroep aller tijden hoeft eigenlijk geen introductie. Het viertal uit Liverpool maakte in een periode van zeven jaar honderden liedjes waarmee ze hit na hit scoorden. Wat zijn de tien beste liedjes van The Beatles?

10. Help!

Help! komt van het gelijknamige album uit 1965 en is ook de titelsong van de bijbehorende film. In het nummer worstelt John Lennon met depressie. Het knappe van The Beatles is dat de tekst op een opgewekte manier wordt gebracht. Het karakteristieke begin waarin Lennon meteen om hulp roept wordt uitgewerkt tot een perfect popnummer dat in veel landen, waaronder Nederland, de nummer 1 positie in de hitlijsten behaalde.

9. A Hard Day’s Night

Met de muziek voor de film A Hard Day’s Night (1964) veranderde The Beatles definitief in een moderne popband. Het titelnummer is een echte popklassieker met een dreinend refrein. Bovendien is het nummer beroemd vanwege de opening met een eenzaam gitaarakkoord. George Harrison speelde het op een twaalfsnarige Rickenbacker wat daarna een populaire gitaar werd bij andere rockgroepen.

8. Eleanor Rigby

Met het Revolver album begonnen The Beatles steeds meer te experimenteren. Eleanor Rigby is een typisch melancholisch Paul McCartney-liedje over de eenzaamheid van een bejaarde vrouw. Op Eleanor Rigby zijn The Beatles niet als band aanwezig, want de muziek wordt gespeeld door een strijkersensemble. Eleanor Rigby stond in 1966 zes weken op nummer1 in de Nederlandse top-40.

7. All You Need Is Love

Op het hoogtepunt van de Summer of Love werden The Beatles gevraagd om een liedje te schrijven voor de eerste mondiale televisie-uitzending via satelliet. Men verwachtte een universele boodschap die door iedereen was te begrijpen. Het eindresultaat was All You Need Is Love dat op 25 juni 1967 live door The Beatles voor een publiek van 400 miljoen kijkers werd gezongen. John Lennon kwam met de basis van het nummer en de slogan voor het refrein. Het liedje begint met een fragment van het Franse volkslied en eindigt in een muzikale chaos vol citaten van Bach, Glenn Miller en aantal van hun eigen nummers.

6. While My Guitar Gently Weeps

The Beatles uit 1968 wordt vaak genoemd als het favoriete album van de groep. Op dit dubbelalbum met compleet witte hoes presenteerde de band een verzameling liedjes in diverse stijlen, van jolig tot uiterst experimenteel. While My Guitar Gently Weeps is een van de mooiste liedjes die George Harrison schreef en wordt gekarakteriseerd door een dreigende sfeer. De huilende gitaarsolo waarmee het nummer afsluit wordt gespeeld door de jonge Eric Clapton.

5. Strawberry Fields Forever

Vaak wordt aangenomen dat Strawberry Fields Forever werd opgenomen om onderdeel te worden van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Uiteindelijk werd het nummer samen met Penny Lane eerder als single uitgebracht. Het psychedelische liedje is een jeugdherinnering van John Lennon aan een bestaand park in Liverpool waar hij vaak kwam om te luisteren naar een band van het Leger des Heils. The Beatles gebruikten onder andere cello, orgel en sitar om een droomachtige sfeer te creëren.

4. Blackbird

Yesterday bewees al eerder dat Paul McCartney een meester is van de eenvoudige liedjes. Blackbird is geïnspireerd op Bourrée in E mineur van Bach en bestaat alleen uit McCartney’s stem, akoestische gitaar en de opname van een zingende merel. Volgens McCartney zelf gaat Blackbird over rassendiscriminatie en de strijd om gelijke rechten die in de jaren zestig op zijn hoogtepunt was. Blackbird wordt vaak gerekend tot een van de tien meest gecoverde liedjes aller tijden.

3. I Am The Walrus

The Beatles hielden er een moordend werktempo op na. In hetzelfde jaar dat Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band werd uitgebracht wisten ze nog een album te voltooien. De nieuwe psychedelische stijl was een groot succes en veel van de liedjes werden steeds vreemder. Met I Am The Walrus combineerde John Lennon drie afzonderlijke liedjes waar hij aan werkte waardoor het een hele eigen opbouw kent. Voor de tekst maakte Lennon een soort samenraapsel van zinnen die hij uit verschillende bronnen leende met als doel fans te foppen die de teksten van The Beatles uitplozen. Hele generaties breken sindsdien hun hoofd over de vraag wie de Eggman toch is.

2. A Day in the Life

Het afsluitende liedje van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band is een echte samenwerking tussen Lennon en McCartney waarbij beiden een helft van het nummer voor hun rekening namen. Lennon begint met de beroemde woorden “I read the news today, oh boy” en zingt onder andere over het auto-ongeluk waarbij een van hun kennissen om het leven was gekomen. Een duistere sfeer overheerst die alleen maar wordt versterkt door een aanzwellend orkest. Dan begint plotseling McCartney’s deel dat in eerste instantie heel opgewekt klinkt. Zijn jeugdherinnering gaat vervolgens over in een droomachtige sfeer waarbij McCartney de controversiële woorden “I’d love to turn you on” zingt. Daarna keert het orkest als een nachtmerrie terug. Wanneer dit eindelijk wegvalt, klinkt alleen nog een pianoakkoord dat langzaam uitsterft. Vanwege de mogelijke drugverwijzingen werd A Day in the Life vijf jaar lang niet op de BBC-radio gedraaid.

1. Hey Jude

Hey Jude werd in 1968 alleen uitgebracht als single. De lengte van 7 minuten en 11 seconden was zeer ongebruikelijk voor een single. Toch zou het uitgroeien tot een van de succesvolste singels van de groep. Het zou onder andere zeven weken op nummer 1 staan in de Nederlandse top-40. Hey Jude werd gezongen door Paul McCartney die het liedje schreef om de zoon van John Lennon te troosten na de scheiding van zijn ouders. Het begin van Hey Jude kent een hoofdrol voor de zang en piano van McCartney. Eigenlijk heeft het liedje geen refrein maar daarvoor in de plaats krijgt het iets anders wanneer McCartney na drie minuten steeds hoger gaat zingen en de band met veel enthousiasme het woordeloze “na-na-na” begint te zingen. Dit stuk waarbij een orkest meedoet duurt vier minuten. Het is het liedje van The Beatles dat alles heeft: melancholie, vreugde, ingetogenheid en bevrijding.