Films waarin muziek een prominente rol speelt nemen het vaak niet zo nauw met het verhaal en acteerwerk. Toch is het een veelzijdig genre: van musicals waarin personages het opeens op een zingen zetten tot rauwe biografieën van beroemde muzikanten. In welke tien films zit de meeste muziek?

10. A Hard Day’s Night

The Beatles volgde graag het voorbeeld van Elvis die zijn roem op het filmdoek uitbreidde. Ook bij The Beatles zijn de resultaten wisselvallig. A Hard Day’s Night, hun eerste film uit 1964 is uiteindelijk erg vooruitstrevend gebleken. De film is een soort documentaire waaraan gespeelde scènes zijn toegevoegd. Dankzij improvisaties heeft de film een frisse uitstraling die prima bij de band past. Het album van de film was vanzelfsprekend een enorm succes.

9. Control

Rockbiografieën zijn vaak glad en voorspelbaar. Het blijkt toch moeilijk te zijn om het leven als rockartiest realistisch te verfilmen. Control de biografie van Ian Curtis, zanger van Joy Division, weet hier verandering in te brengen. Het grote voordeel was dat regisseur Anton Corbijn de band als fotograaf al had gekend. Zijn beroemde zwart-witfotografie past hij succesvol toe in zijn debuutfilm die daardoor perfect de tijdsgeest weet te vangen.

8. School of Rock

School of Rock is een prachtige komedie met Jack Black in de hoofdrol. Hij speelt de gitarist Dewey die op een dag uit zijn band wordt gestemd. Hoe moet hij zijn huurachterstand betalen? Met wat geluk neemt hij een baan aan als docent op een prestigieuze school. Al snel blijkt dat zijn leerlingen muziektalent hebben. Als hij ze nu een paar classic rock krakers leert kan hij zijn oude band verslaan op de aankomende Battle of the Bands. Daarbij zal hij eerst een groot aantal obstakels moeten zien te vermijden. School of Rock krijgt volgend jaar een vervolg als televisieserie op Nickelodeon.

7. 24 Hour Party People

De Engelse regisseur Michael Winterbottom maakt nooit dezelfde film. Toch verraste hij met dit vrolijke portret van de muziekscene van Manchester die door de punkbeweging een enorme stimulans kreeg. Een centrale rol is weggelegd voor Tony Wilson (gespeeld door komiek Steve Coogan), de ambitieuze platenbaas die met zijn label Factory de grootste talenten een kans geeft om muziek uit te brengen. Daar zitten een groot aantal excentriekelingen tussen.

6. Amadeus

Amadeus van Miloš Forman veroorzaakte in 1984 een sensatie en werd overladen met Oscars. In Amadeus is de componist Mozart op het hoogtepunt van zijn faam. Hij is ook verwaand en irritant voor zijn omgeving. Een concurrerende componist smeedt een plan om Mozart ten val te brengen. De prachtig vormgegeven film bracht de muziek van Mozart naar een massapubliek.

5. Saturday Night Fever

In 1977, op het hoogtepunt van disco, verschijnt de film Saturday Night Fever die van de hoofdrolspeler John Travolta in een keer een wereldster zal maken. Eigenlijk is de film minder vrolijk dat men zich vaak herinnert. Tony Manero is alleen gelukkig op de dansvloer. Steeds vaker is hij gedesillusioneerd in zijn familie en vrienden. Kan zijn danspartner hem een uitweg geven? De film werd een rage maar het dubbelalbum met een aantal nummers van de Bee Gees overtrof dit succes en is nog steeds een van de best verkochte platen aller tijden.

4. This is Spinal Tap

De favoriete film van elke rockband. In 1984 was deze satire over het leven van de fictieve metalband Spinal Tap een bescheiden succes. De film leek in eerste instantie zo realistisch dat veel kijkers overtuigd waren dat Spinal Tap een echte band was. Al snel werd This is Spinal Tap een cultfavoriet omdat het muziekliefhebbers opviel dat de film wel heel slim rockclichés op de hak neemt. Bovendien is film, als nepdocumentaire waarin veel interviews zijn verwerkt, zeer invloedrijk gebleken.

3. The Blues Brothers

The Blues Brothers begon als een act van John Belushi en Dan Ackroyd in het televisieprogramma Saturday Night Live. John Landis lukte het om er in 1980 een film van te maken. In The Blues Brothers proberen twee oplichters op het rechte pad te gaan en geld te in te zamelen om een weeshuis te redden. Om dit voor elkaar te krijgen roepen ze hun oude band weer bijeen. Er zijn alleen een aantal mensen die hen wil zien falen. De dure film, waarin veel beroemde artiesten als Ray Charles en Aretha Franklin meespeelden, werd een kassucces. De combinatie van muziek, grappen en een van de langste achtervolgingen uit de filmgeschiedenis bleken onweerstaanbaar te zijn.

2. The Sound of Music

De verfilming van de gelijknamige Broadwaymusical bleek in 1965 een commerciële voltreffer. The Sound of Music groeide uit tot de succesvolste film aller tijden en won bovendien vijf Oscars. Julie Andrews speelt een Oostenrijkse non in opleiding die eigenlijk te energiek is en bovendien teveel zingt. De moeder overste geeft haar de opdracht om op de zeven kinderen van Kapitein Trapp te passen. Al snel bloeit er wat moois tussen haar en de kapitein. Het is echter 1938 en hij wil onder geen beding voor de nazi’s werken. Kunnen ze met zijn allen vluchten? The Sound of Music zit vol legendarische liedjes als ‘My Favorite Things’, ‘Edelweiss’ en ‘Do-Re-Mi’.

1. Grease

Ook Grease is een verfilming van een musical. In 1971 was de nostalgische musical erg populair gebleken, al zou dat verbleken bij de film uit 1978. John Travolta had het jaar daarvoor naam gemaakt als discokoning en werd nu gecast als de niet zo snuggere Danny die aan het begin van zijn laatste schooljaar zijn oude zomerliefde Sandy weer tegenkomt. Maar hij heeft ook een stoer imago op te houden en de brave Sandy (gespeeld door Olivia Newton-John) past daar niet goed bij. Zij laat het er niet bij zitten en zal hem met een transformatie voor zich winnen. Grease ademt een perfecte jaren vijftig sfeer uit vol leren jasjes, vettige kapsels en ronkende auto’s. Daarbij werd een geweldige soundtrack gemaakt vol memorabele liedjes als ‘Hopelessly Devoted to You’ en ‘You’re the One That I Want’ die dat jaar de hitlijsten domineerden.