In 1968 vormen drummer Roger Taylor en gitarist Brian May het groepje Smile, aan het Imperial College te Londen. Wanneer frontman Tim Staffel vertrekt, voegt zanger en fenomeen Farrokh Bulsara, beter bekend als Freddy Mercury, zich bij de groep; kort gevolgd door bassist John Deacon. Queen was geboren. Uit hun indrukwekkende oeuvre kiezen wij hieronder tien onmiskenbare liedjes van Queen.

10. Radio Gaga


Uiteindelijk hebben wij Roger Taylors half-Franse zoontje te danken voor de bekende klapbewegingen van Radio Gaga. Meer specifiek prijzen wij diens afkeer voor de radio uitgedrukt in de zinsnede ‘Radio Kaka’. Taylor zag onmiddellijk commercieel potentieel en verbasterde de uitdrukking tot ‘Radio Gaga’. Zijn hit bereikte de nummer één positie in negentien verschillende landen. Het lied bleef vanaf 1984 onafgebroken in Queens live sets opgenomen.

9. The Show Must Go on

Weinig composities van Brian May zijn zo hartverscheurend als dit ultieme rock anthem. Het lied verscheen als twaalfde track op Innuendo (1991), het laatste Queen-album vervolledigd door de voltallige bezetting. De song vertelt de strijd die Mercury op het einde van zijn slepende HIV-besmetting voerde om toch maar te blijven creëren en performen. De albumtitel Innuendo zinspeelt overigens op de geruchtenstroom ontstaan rond Mercury’s ziekte, die toen nog niet publiek was gemaakt. De single kwam uit amper zes weken voor Freddy’s dood en werd voor het eerst live gespeeld op het Freddy Mecury Tribute Concert in 1992, gezongen door Elton John.

8. Killer Queen

Dé doorbraakhit van Queen was deze Killer Queen (1974), afkomstig van de derde Queen plaat Sheer Heart Attack. Na de kleine hit Seven Seas of Rhye uit 1973/74 betekende Killer Queen de eerste top tien plaats voor de groep in de UK, waar de track nummer twee bereikte. Ook wist de song de Amerikaanse toptwintig te bereiken, op twaalf. Mercury schreef de tekst van Killer Queen, het verhaal van een ‘uptown girl’ die zich gedraagt als een hoer, voor de complexe muziekpartijen geschreven werden. Hij zou zich daarbij onder andere hebben geïnspireerd op het werk van de Engelse toneelschrijver Noel Coward.

7. Another One Bites the Dust

Another One Bites the Dust is een schoolvoorbeeld van hoe de allergrootste Queen hits ooit – in termen van verkoop – telkens weer voortgedreven werden door de fantastische baspartijen van John Deacon. De bas-riff der bas-riffs, dat is deze Another One Bites the Dust, een single genomen uit het album The Game (1980) en de grootste hit ooit voor Queen. De plaat verkocht meer dan zeven miljoen exemplaren wereldwijd. Deacons lick zou daarbij geïnspireerd zijn door Good Times van de discoformatie Chic.

6. Somebody to Love

Misschien wel een van de krachtigste Queen songs is deze uitstap naar de zwarte gospelmuziek. Somebody to Love werd dan ook zwaar beïnvloed door het werk van Aretha Franklin. De compositie van Freddy Mercury is een single op het album A Day at the Races (1975). Samengenomen met diens voorganger A Night at the Operatoont deze plaat Queen op de top van zijn kunnen. Tekstueel gaat Mercury in zijn werkstuk op zoek naar de rol van God in een wereld zonder liefde. Uniek voor zijn tijd is de gelaagde manier van opnemen op de nacht- en dagplaat van Queen: met amper drie stemmen wordt een koor gecreëerd, met één gitaar een big brass band (zoals in Seaside Rendezvous).

5. Under Pressure

Opnieuw gebaseerd op een bas lick van John Deacon is Under Pressure (1981) een unieke samenwerking tussen Queen en David Bowie. De song kwam voor het eerst uit op het Queen album Hot Space (1982) en werd meteen nummer één in de UK. Vanaf 1981 werd het lied dan ook steevast opgenomen in de live sets van Queen. Later kwam Under Pressure ook terecht op het album Best of Bowie.

4. Don’t Stop Me Now

Als geen andere song in het repertoire bewijst Don’t Stop Me Now de diepe banden tussen Queen, Mercury en de holebi-gemeenschap. Zij droegen deze relatief onbekende Queen-song op handen en hielpen de groep zo uit de flop die het album Jazz (1979) eigenlijk was. Don’t Stop Me Now is opgebouwd rond het pianowerk van Mercury, met May, Taylor en Deacon in een dienende functie.

3. We Will Rock You

Ongetwijfeld een van de bekendste Queen songs is het gimmicky We Will Rock You, van de hand van Brian May. De song ontstond uit May’s zoektocht naar een stadion anthem, waaraan het voltallige publiek kon deelnemen. Publiek kan stampen, klappen en zingen, dacht May, en zo ontstond de unieke, tampende percussie en de kale, haast a-capella invulling die het nummer typeren. We Will Rock You verscheen op het album News of the World (1977). In 2009 werd de track opgenomen in de Grammy Hall of Fame.

2. We Are the Champions

Eveneens op News of the World staat het tweede onsterfelijk geworden stadion anthem We Are the Champions. Deze compositie van Freddy Mercury is tot vandaag dé track bij uitstek ter bekroning van winnende voetbalploegen te lande en werd zo onder andere het themanummer van de FIFA Wereldbeker van 1994. In 2011 werd de aantrekkingskracht van het nummer bovendien wetenschappelijk onderbouwd door een trits musicologische onderzoekers. Hun conclusie? We Are the Champions is de meest catchy song in de geschiedenis van de populaire muziek.

1. Bohemian Rhapsody

Ongenaakbaar op nummer één kan echter geen andere track staan dan het flamboyante en lichtjes ongelooflijke Bohemian Rhapsody. De waanzinnige compositie van Mercury combineert zowat alle muziekgenres: van ballade en ballet over klassiek en opera tot rock en zelfs heavy metal. Het meer dan zes minuten durende epos werd een onwaarschijnlijke singel op Queens meesterwerk A Night at the Opera (1975). In die periode was het de duurste singel ooit opgenomen; en tot vandaag blijft het een van de langste, meest ambitieuze werkstukken uit de populaire muziek. Hoewel kritieken aanvankelijk uiteenliepen, werd Bohemian Rhapsody – mede dankzij de als baanbrekend ervaren videoclip – een instant succes met meer dan één miljoen verkochte exemplaren voor januari 1976. In vele landen blijft de song tot vandaag de nieuwjaarslijsten aanvoeren.

thumbnail: Muhammad suryanto / Shutterstock.com