De toekomst, buitenaardse wezen, tijdreizen, telepathie, robots, vreemde planeten. Je kunt met sciencefictionfilms alle kanten op. Voor filmers is sciencefiction een uitdaging omdat het soms lastig is om de fantasiewerelden tot leven te wekken. Maar als het lukt zijn de films vaak ook onvergetelijk. Wat zijn de tien beste sciencefictionfilms aller tijden?

10. The Matrix (1999)

The Matrix

Bij verschijning veroorzaakte The Matrix een sensatie. Digitale special effects werden op vernieuwende wijze gecombineerd met slow motion en bizarre camerabewegingen. Een jonge man wordt verteld dat zijn hele leven een illusie is die in stand wordt gehouden door machines. Samen met een groep rebellen probeert hij uit handen te blijven van de meedogenloze agenten die hen opjagen. Morpheus, de leider van de rebellen, gelooft dat Neo speciale krachten bezit die hen zal bevrijden uit de schijnwereld van de Matrix.

9. Mad Max 2: The Road Warrior (1981)

Mad Max 2

De jonge Mel Gibson werd in het eerste deel van Mad Max geïntroduceerd als een meedogenloze politieagent in een postapocalyptische wereld. In het superieure tweede deel probeert Mad Max nog steeds te overleven, waarbij hij vooral op zoek is naar schaarse brandstof. Hij ontdekt een fort dat belegerd wordt door een groep vandalen geleid door de supersterke Humungus. Eenmaal binnen ontdekt hij dat de bewoners een tankwagen vol brandstof bezitten. Samen proberen ze met de tankwagen naar een veilige plek te ontsnappen wat leidt tot een van de spectaculairste achtervolgingen uit de filmgeschiedenis.

8. Akira (1988)

Akira

De film van Katsuhiro Otomo zou een doorbraak betekenen voor de Japanse animatiefilm in het Westen. Akira speelt zich af in het Tokio van 2019. Nadat 20 jaar eerder het stadscentrum werd verwoest door een gigantische ontploffing is er een imposante nieuwe stad voor in de plaats gekomen. Het leven in het stadscentrum van Neo-Tokio is chaotisch dankzij protestmarsen, religieuze optochten en de gevechten tussen gewelddadige motorbendes. Tetsuo, een jong bendelid, wordt op een dag meegenomen naar een geheim overheidslaboratorium waar blijkt dat hij over enorme krachten beschikt. Maar of hij deze onder controle weet te houden? De tekenstijl en de beelden van de toekomstige stad zouden enorm veel invloed hebben op sciencefictionfilms.

7. Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (1980)

The Empire Strikes Back

Het eerste deel van Star Wars groeide uit tot een ongekend kassucces. Drie jaar later verscheen het duistere vervolg dat door de meeste liefhebbers wordt gezien als het beste deel uit de reeks. De film begint met een lange veldslag op de ijsplaneet Hoth en eindigt met een open einde in een mysterieuze wolkenstad. In de tussentijd zijn er spectaculaire ruimteachtervolgingen en worden zowel de wijze Yoda als de kwaadaardige keizer geïntroduceerd. De laatste geeft Darth Vader de opdracht om de jonge Jedi-leerling Luky Skywalker gevangen te nemen zodat hij zich kan bekeren tot “the dark side of The Force”. Darth Vader bezit informatie die een grote verrassing zal vormen voor Luke.

6. Terminator 2: Judgement Day (1991)

terminator 2

Het eerste deel van de Terminator-reeks maakte van Arnold Schwarzenegger een actieheld en zette regisseur James Cameron op de kaart. Het vervolg, waarin een aantal revolutionaire digitale effecten werden geïntroduceerd, zou een veel betere film opleveren. Alweer keert Schwarzenegger terug als robot uit de toekomst, maar dit keer moet hij John Connor, de toekomstige rebellenleider in een oorlog van mens tegen machine, beschermen tegen een nieuw model Terminator. Deze T-1000 kan van vorm veranderen en is schijnbaar onverwoestbaar. De jacht van de T-1000 op John en zijn beschermer leidt tot onvergetelijke achtervolgingen, waarbij een juist getimede knipoog niet wordt vergeten.

5. The Thing (1982)

The Thing (1982)

John Carpenter maakt vaak films die zich ergens tussen horror en sciencefiction in bevinden. In 1982 maakte hij een geweldige remake van de jaren vijftig sciencefictionfilm met dezelfde naam. Een groep onderzoekers op Antarctica wordt verstoord door leden van een Noorse expeditie die een hond achtervolgen. Wanneer de piloot MacReady (Kurt Russell) het Noorse kamp bezoekt blijkt het verlaten. Op een vreemd gevormd en dood lichaam na. De onderzoekers nemen de hond op maar al snel begint deze van vorm te veranderen. Ze hebben een buitenaardse parasiet binnen gelaten die de vorm van levende wezens kan aannemen. De hond heeft een tijd lang vrij op de basis rondgelopen dus iedereen kan geïnfecteerd zijn. Niemand is meer te vertrouwen. The Thing is ongemeen spannend en werd beroemd vanwege zijn zeer fantasierijke special effects van muterende lichamen.

4. Solaris (1972)

Solaris (1972

In 1972 verfilmde de Russische regisseur Andrei Tarkovsky op zeer originele wijze het boek Solaris van de Poolse schrijver Stanislaw Lem. De psycholoog Kelvin wordt naar een ruimtestation gestuurd dat rond de planeet Solaris draait. Wanneer hij aankomt, is het station een troep en zijn de twee overlevende wetenschappers erg verward. Ze vertellen Kelvin dat de oceaan op de planeet hun gedachten beïnvloed en wensen kan doen uitkomen. Al gauw komt Kelvin zijn overleden vrouw in het ruimtestation tegen. Hij begint haar als een echt wezen te zien. Of probeert de oceaan met hem te communiceren? Solaris is een stijlvolle en filosofische film met een mysterieus einde. In 2002 verscheen een teleurstellende Amerikaanse remake.

3. Videodrome (1983)

videodrome

De Canadese horrorregisseur David Cronenberg gebruikte al een tijd sciencefictionelementen als telepathie in zijn films. Met Videodrome maakte hij een compleet eigen vorm van sciencefiction. De louche televisiebaas Max Ren zendt alles wat controversieel is uit. Op een dag ontvangt hij het signaal van de zender Videodrome die non-stop martelingen uitzendt. Al snel begint hij te lijden aan vreemde hallucinaties. Videodrome blijkt het wapen te zijn van een ondergronds organisatie die de macht wil overnemen. Kan Max ze stoppen voordat de hallucinaties hem compleet in zijn greep hebben. Met Videodrome werd een nieuw soort sciencefictionfilm geboren waarin mens en machine ongemakkelijk samenkomen.

2. 2001: A Space Odyssey (1968)

A Space Odyssey

2001: A Space Odyssey vormde een unieke samenwerking tussen filmer Stanley Kubrick en schrijver Arthur C. Clarke. De film is opgebouwd uit een aantal episoden die allemaal te maken hebben met een langwerpige zwarte steen. In het begin is de steen aanwezig op het moment dat apen voor het eerst gereedschap gaan gebruiken. Na een sprong in de tijd vindt met op de maan een nieuwe steen. Het langste deel van de film gaat over een ruimteschip dat op weg is naar Jupiter. De boordcomputer HAL komt om onbekende redenen in opstand tegen de bemanning. Het laatste half uur van de film is een uiterst mysterieuze reis door een sterrentunnel waarna alleen maar een verrassende wending kan plaatsvinden.

1. Blade Runner (1982)

Blade Runner

Zoals wel vaker gebeurd bij filmklassiekers, was Blade Runner toen het in de bioscoop draaide totaal geen succes. Pas op video kreeg de film die zich afspeelt in Los Angeles 2019 echte waardering. Die werd nog groter toen regisseur Ridley Scott in de jaren negentig een director’s cut maakte waarbij de irritante voice-over van Harrison Ford werd verwijderd. In Blade Runner maakt de agent Deckard jacht op ontsnapte replicanten, machines die sterker en slimmer zijn dan mensen. Maar is Deckard niet zelf een replicant? Over die vraag discussiëren mensen nog steeds. Blade Runner presenteerde een realistische toekomst in een stijl waarvan de invloed tot op vandaag doorwerkt. Vaak geïmiteerd maar nooit verbeterd, blijft dit de beste sciencefictionfilm aller tijden.