Top 10 Beste Sci-fi Series Aller Tijden

Sciencefiction is een populair genre in zowel film als literatuur. Maar laten we vooral televisie niet vergeten! Een aantal onvergetelijke verhalen uit de sciencefiction zijn verteld als televisieserie. Dankzij wekelijkse afleveringen kun je als kijker heerlijk wegzinken in vreemde en buitenaardse werelden. Wat zijn de tien beste sciencefictionseries?

10. Firefly

Firefly

Joss Whedon probeerde het na zijn uiterst succesvolle Buffy The Vampire Slayer over een ander boeg te gooien met de sciencefictionserie Firefly. De serie was een soort mengsel van ruimte-epos en western. Firefly kende alleen veertien afleveringen maar was tijdens zijn enige seizoen in 2002 al zeer populair onder de liefhebbers van sciencefiction. Door de jaren heen groeide het uit tot een echte cultserie. Hierdoor kreeg Whedon in 2005 de kans om het verhaal af te sluiten met de bioscoopfilm Serenity.

9. Futurama

Futurama

Het is bijna onmogelijk om een van de populairste televisieseries aller tijden succesvol op te volgen. Matt Groening besloot na The Simpsons om het radicaal anders aan te pakken en ontwikkelde het satirische Futurama. De serie zou nooit het succes evenaren van zijn voorganger maar wist de sciencefictionfan te bekoren met zijn slimme gebruik van genreclichés. Bovendien is de onbeschofte robot Bender uitgegroeid tot een klassiek personage.

8. Red Dwarf

red dwarf

Britse sciencefiction heeft vaak een humoristische inslag. De serie Red Dwarf die werd ontwikkeld door de BBC groeide in de jaren tachtig uit tot een cultfenomeen. De laatste mens, een gemuteerde kat-mens, een hologram en een robot beleven de vreemdste avonturen met hun gigantische ruimteschip Red Dwarf. Met een typisch Engels gevoel voor humor komen de personages terecht in bekende sciencefictionscenarios waar ze eigenlijk met meer geluk dan wijsheid uit weten te ontsnappen. De originele Red Dwarf bestond uit elf seizoenen. Het keerde daarna terug als miniserie en sinds 2012 is de serie weer begonnen met nieuwe seizoenen.

7. Star Trek Voyager

Star Trek Voyager

De Star Trek is uitgegroeid tot een fenomeen, maar eigenlijk was de originele serie niet heel goed. In de jaren negentig werd het Star Trek universum opnieuw ontdekt. Een aantal series over verschillende schepen van de Starfleet bleken met veel zorg gemaakt. Star Trek Voyager duurde zeven seizoenen. De serie volgt de avonturen van de USS Voyager dat tijdens een achtervolging 75000 lichtjaren van de Aarde verwijderd raakt. Kunnen ze ooit de terugweg naar de thuisplaneet vinden? Voyager werd geleid door de vrouwelijke kapitein Janeway, een unicum in de vele series en films.

6. Doctor Who

Doctor Who

Doctor Who is met 26 seizoenen zonder twijfel de langstlopende sciencefictionserie aller tijden. De avonturen van de titelfiguur zijn inmiddels door twaalf verschillende acteurs gespeeld. De aankondiging van een nieuwe Doctor Who is al jaren voer voor verhitte discussies. Het buitenaardse wezen met een menselijk uiterlijk is gefascineerd door de Aarde en zijn bewoners. Vaak neemt Dr Who anderen mee op zijn vreemde tijdreizen waarbij hij onder andere belaagd wordt door de legendarische Daleks, een soort gemuteerde rondrijdende robots waarvan de kreet “Exterminate!” een populaire uitroep is onder fans.

5. X-Files

X-Files

In negen seizoenen volgde de X-Files de avonturen van twee tegengestelde FBI-agenten Mulder en Scully. Het duo krijgt de opdracht om de zogenaamde X-Files te onderzoeken: onopgeloste zaken waarbij paranormale activiteiten in het spel kunnen zijn. Langzaamaan worden ze geconfronteerd met een grotere samenzwering. De afleveringen van X-Files waren vaak spannend. Dit werd afgewisseld door de humoristische discussies tussen de wetenschappelijke Scully en Mulder die in paranormale verschijnselen gelooft. De serie werd aangevuld met twee bioscoopfilms.

4. The Prisoner

The Prisoner

The Prisoner is een uiterst originele serie uit de jaren zestig. In 17 delen wordt het verhaal verteld van een Brits ex-geheim agent die op een dag wordt ontvoerd. Wanneer hij ontwaakt, blijkt hij gevangen te zijn in een prachtig kustplaatsje. Hij krijgt een nummer toegewezen (nummer 6) waarmee hij wordt aangesproken. Tijdens zijn verblijf probeert men er achter te komen waarom hij plotseling ontslag heeft genomen. Elke aflevering probeert Nummer 6 koppig te ontsnappen maar er zijn mysterieuze krachten die hem telkens tegenhouden. De controversiële laatste aflevering houdt al jaren de fans bezig.

3. The Twilight Zone

The Twilight Zone

Met The Twilight Zone werd sciencefiction tussen 1959 en 1964 aan een breder publiek gepresenteerd. Schrijver Rod Serling vaak geholpen door bekende sciencefictionschrijvers als Ray Bradbury verzon losstaande afleveringen met een duistere toon. De verhalen gingen over paranormale zaken of de toekomst. Vaak speelt de dreiging van een kernoorlog een rol of geeft Serling subtiele maatschappijkritiek. Veel van de afleveringen van The Twilight Zone zijn uitgegroeid tot een standaard van het genre. Er zijn later twee nieuwe versies van de serie uitgezonden die bestonden uit remakes en nieuwe verhalen.

2. Battlestar Galactica

Battlestar Galactica

Voor veel mensen is de originele Battlestar Galactica serie uit 1978 en 1980 jeugdsentiment. De serie kreeg in 2003 een tweede leven met een miniserie die zo succesvol was dat een langlopende serie volgde. De tweede serie heeft hetzelfde uitgangspunt als de eerste: in toekomst hebben de mensen twaalf ruimtekoloniën gesticht. Deze worden vernietigd door een robotras, de Cylons genaamd. De overlevenden gaan met een bij elkaar geraapte vloot op zoek naar de originele planeet van de mens, de Aarde. De tweede serie wordt geprezen om zijn duistere sfeer en de manier waarop het allerlei politieke en religieuze thema’s weet te verwerken.

1. Star Trek – The Next Generation

Star Trek – The Next Generation

“Space: the final frontier.” Met deze woorden kondigt Patrick Stewart elke aflevering van Star Trek – The Next Generation aan. Het is 100 jaar na de originele serie en een nieuwe versie van het ruimteschip Enterprise reist door het universum om onbekende werelden te ontdekken. De serie kende zeven uiterst succesvolle seizoenen waarin personages als kapitein Picard, Worf, La Forge, Riker en Data een echte ontwikkeling doormaken en tot iconen van sciencefiction uitgroeien. De serie heeft veel overlappingen met diverse andere Star Trek series en ook acteurs uit de originele serie maken van tijd tot een tijd hun opwachting. Star Trek – The Next Generation won in totaal 18 Emmy Awards. Er werden met dezelfde cast vier films gemaakt die echter nooit de faam van de serie konden evenaren.