Lange tijd leefde PSV in de schaduw van Ajax en Feyenoord. Sinds de jaren zeventig is daar verandering in gekomen. PSV is sindsdien elk seizoen een van de titelkandidaten. Dankzij slimme scouting speelden grote internationale sterren vaak een periode bij PSV. De top-10 beste spelers van PSV is dan ook een indrukwekkende lijst.

10 Mark Van Bommel (1999 – 2005, 2012 – 2013)

van Bommel
foto: youtube

Van Bommel maakte bij Fortuna Sittard furore. Na zijn eerste seizoen bij PSV werd hij al verkozen tot aanvoerder. De middenvelder met een ongekende wil om te winnen werd de architect van een nieuwe succesvolle periode van PSV. Onder zijn leiding werd PSV vier keer achter elkaar kampioen. Van Bommel ontwikkelde zich tot een complete middenvelder die vaak gevaarlijk voor het doel opdook om vervolgens te scoren. In 2005 behaalde hij met PSV de halve finale van de Champions League. In Milaan leek het zelfs even of de finale binnen handbereik was, maar een laat doelpunt van Ambrosini maakte een eind aan die droom. Een seizoen later zou Van Bommel wel de Champions League winnen met zijn nieuwe club Barcelona.

van Bommel 2

9. Berry van Aerle (1981 – 1994)

Berry van Aerle
foto: NL-HaNA, ANEFO / neg. stroken, 1945-1989, 2.24.01.05, item number 934-0447

De onuitputtelijke Van Aerle speelde in dertien seizoenen 280 wedstrijden voor PSV. Als rechtsback viel Van Aerle niet zozeer op door zijn secure manier van verdedigen als wel de snelheid waarmee hij veel problemen oploste. Het leverde hem de bijnaam Turbo Berry op. Even leek met de komst van Eric Gerets een einde te komen aan zijn tijd bij PSV. Maar na een korte huurperiode keert Van Aerle met tegenzin terug om als rechtermiddenvelder te worden ingezet. Het blijkt een meesterzet, PSV wint dat jaar de Europacup I en Van Aerle krijgt een vaste plek in het Nederlands elftal dat Europees kampioen wordt. Door zijn tomeloze inzet en totale gebrek aan sterallures was Van Aerle lange tijd de publiekslieveling van PSV.

8. Jan Van Beveren (1970 – 1980)

Jan Van Beveren
foto: Kroon, Ron / Anefo

Jan Van Beveren was waarschijnlijk de beste Nederlandse keeper aller tijden. Hij kwam uit een sportief Amsterdams gezin maar werd professioneel keeper bij Sparta. Na vijf seizoenen nam PSV hem over. Hij zou een van de hoekstenen worden van de succesformatie van de jaren zeventig en 292 wedstrijden onder de lat staan. Van Beveren was een geweldige lijnkeeper met daarbij horende reflexen. Zijn carrière buiten PSV wordt vooral overschaduwd door zijn ruzie met Cruijff in het Nederlands Elftal. Daardoor kon hij nooit echt schitteren in Oranje.

7. Ruud Gullit (1985 – 1987)

Ruud Gullit
foto: Anefo

Ruud Gullit was een van de grote beloftes van het Nederlandse voetbal en werd op jonge leeftijd al uitgeroepen tot Voetballer van het Jaar. PSV verraste in 1985 de voetbalwereld toen het lukte om Gullit bij Feyenoord weg te kopen. Bij PSV groeide Gullit uit tot een echte ster. De aanvallende middenvelder viel op door zijn snelheid, kopkracht en verwoestende schot. Met hem won PSV twee keer het kampioenschap en de veel scorende Gullit werd nog een keer tot Voetballer van het Jaar uitgekozen. Tegen het geld van AC Milan kon PSV echter niets beginnen en Gullit forceerde een breuk om te kunnen vertrekken. Het was destijds met 17 miljoen gulden (bijna 8 miljoen euro) de duurste transfer aller tijden.

6. Luc Nilis (1994 – 2000)

Luc Nilis
foto: youtube.com

In 1994 was Aad de Mos aangenomen als de nieuwe trainer van PSV. In de jaren daarvoor had hij veel in de Belgische competitie gewerkt. De Mos zorgde ervoor dat PSV voor een bescheiden bedrag de ondergewaardeerde spits Luc Nilis overnam van Anderlecht. Hij zou een geweldig aanvalsduo vormen met de jonge Braziliaan Ronaldo. Hoewel Ronaldo dat seizoen meer scoorde werd Nilis uitgeroepen tot Voetballer van het Jaar. Nilis speelde zes seizoenen bij PSV waarin hij 110 doelpunten maakten. De stijlvolle, tweebenige spits scoorden veel maar was niet zelfzuchtig waardoor hij met verschillende spelers (Degryse en Van Nistelrooij) een effectief spitsenduo vormde.

5. Phillip Cocu (1995 – 1998, 2004 – 2007)

cocu

foto: youtube.com

Phillip Cocu werd geboren in Eindhoven maar door de verhuizing van zijn ouders kon hij niet de jeugdopleiding van PSV doorlopen. Via AZ en Vitesse ontwikkelde Cocu zich tot een talentvolle middenvelder. Alweer trok PSV aan het langste eind om de gunsten van een gewilde speler en Cocu bewees dat hij de stap hogerop makkelijk aankon. In zijn tweede seizoen werd PSV kampioen. Toewijding en inzicht maakten van Cocu een op het eerste gezicht onspectaculaire middenvelder die op veel posities inzetbaar was. Ook bij Barcelona bleek Cocu een onmisbare kracht. Toch keerde Cocu in 2004 terug naar PSV om samen met Van Bommel en Vogel een oppermachtig middenveld te vormen. Hij werd in het tweede seizoen van zijn terugkeer aanvoerder. Na nog drie kampioenschappen en een kort buitenlands avontuur stopte Cocu om snel aan de technische staf van PSV te worden toegevoegd.

4. Ronaldo (1994 – 1996)

ronaldo

In 1994 vochten Ajax en PSV om de gunsten van een piepjonge Braziliaanse aanvaller. Uiteindelijk zou Ronaldo Luis Nazário de Lima kiezen om in de voetsporen van zijn landgenoot Romário te treden. Zijn eerste seizoen maakte Ronaldo direct indruk door in 33 wedstrijden 30 maal te scoren. Wanneer Ronaldo de bal kreeg begon hij bijna altijd aan een rush waarbij hij de bal op onnavolgbare wijze langs verdedigers speelde. Meestal schoot hij op onverwachte momenten de bal daarna langs de keeper. Ronaldo’s tijdperk bij PSV viel samen met de glorietijd van Ajax en samen met Nilis kan hij de club niet kampioen maken. In zijn tweede seizoen begint Ronaldo voor het eerst te kampen met blessures die hem later veel aan de kant zullen houden. Desondanks nam Barcelona na twee seizoenen Ronaldo over. Hij speelde maar 46 competitiewedstrijden in het PSV-shirt maar die korte periode was magisch.

3. Ruud Van Nistelrooij (1998 -2001)

Ruud-van-Nistelrooy3
foto: Paul Blank

Ruud van Nistelrooij viel in een seizoen bij Heerenveen zo op dat PSV hem voor het destijds hoogste transferbedrag voor een binnenlandse aankoop binnenhaalde. Het bleek een zeer goede investering. In zijn eerste seizoen scoorde Van the Man meteen 31 doelpunten wat hem tot topscoorder van de Eredivisie maakte. Ook het seizoen daarna lukte hem dat weer met 29 doelpunten. Vooral zijn wedstrijden tegen Ajax zijn voor PSV-fans onvergetelijk: zowel in 1999 als in 2000 scoort hij een hattrick tegen de Amsterdammers. In zijn derde seizoen zou Van Nistelrooij veel last ondervinden van een dubbele knieblessure. Zijn faam als goalgetter is echter al zo groot dat Manchester United hem uiteindelijk voor 30 miljoen euro overneemt.

2. Romário (1988 – 1993)

Romário
foto: Anefo

In 1988 kocht PSV een vrijwel onbekende spits die net met het Braziliaanse elftal de finale van het Olympisch voetbaltoernooi had verloren. De kleine aanvaller leek vaak verdwaasd rond te lopen op de koude Nederlandse velden maar dat was maar schijn. Met zijn acceleratie, balbehandeling en neus voor de goal groeide Romário de Souza Faria uit tot de beste spits in de Eredivisie. In zijn eerste seizoen werd hij topscoorder van de Eredivisie met 19 doelpunten. Zijn treffers waren cruciaal voor het behalen van het kampioenschap. Zo dwingend was zijn aanwezigheid dat wanneer Romário het volgende seizoen in de laatste fase geblesseerd raakt een machteloos PSV het kampioenschap uit handen geeft. Romário zou drie keer achter elkaar topscoorder van de Eredivisie worden. Zijn mooiste avond beleeft Romário in de Europcup I wedstrijd tegen Steaua Boekarest waarin hij drie keer scoort. De 5-1 is een flitsende solo waarmee Romário op briljante wijze verdedigers en keeper uitkapt.

1. Willy van der Kuijlen (1964 – 1981)

Willy van der Kuijlen
foto: Anefo

Van der Kuijlen kan met recht de bijnaam Mister PSV dragen. Hij speelde maar liefst 528 wedstrijden in het eerste elftal. In zijn carrière scoorde hij 311 maal waarvan 308 voor PSV. Dat aantal maakt hem tot de speler die het meeste doelpunten aller tijden in de Eredivisie heeft gescoord. Van der Kuijlen werd gevreesd om zijn schotkracht maar was ook technisch begaafd en zeer wendbaar. De stille Van der Kuijlen leek in 1972 in een dip te zitten. Maar met de komst van de Zweedse spits Edström vond hij de weg naar de goal weer. Het spectaculaire aanvalsduo zou PSV naar twee landskampioenschappen leiden. In 1978 mocht Van der Kuijlen als aanvoerder de UEFA-cup in ontvangst nemen nadat hij de derde treffer had gescoord tegen Bastia. Een standbeeld van het bescheiden clubicoon staat voor de oosttribune van PSV-stadion.