Sportbiografieën worden in Nederland steeds populairder. Succes en de keerzijde daarvan is een fascinerend onderwerp. Naast de talloze autobiografieën van voetballers is er nog veel meer op sportgebied te vinden. Zo kennen Amerikaanse biografieën van sporters al jaren op een bijzonder hoog niveau. Wat zijn de tien beste sportbiografieën?

10. Racing Through the Dark

Racing Through the Dark

De Schotse wielrenner David Millar kende een succesvolle carrière waarin hij zelfs wereldkampioen werd. In zijn autobiografie Koersen in het duister gaat Millar zonder gêne in op de rol die doping speelt in het professionele wielrennen. Ondanks de vele vermoedens over dopinggebruik choqueert het boek met details over de druk die op wielrenners wordt uitgevoerd om mee te doen met de illegale praktijken.

9. Eleven Rings

Eleven Rings

Gaat sport over meedoen of over winnen? Een van de grootste specialisten in winnen is basketbalcoach Phil Jackson. De titel van zijn autobiografie verwijst naar de elf ringen die hij kreeg voor zijn NBA-kampioenschappen met de Chicago Bulls en Los Angeles Lakers. Jackson heeft de bijnaam Zenmeester vanwege zijn unieke manier van coachen en in Eleven Rings vertelt hij openhartig hoe hij wist om te gaan met supersterren als Michael Jordan en Kobe Bryant.

8. Eddie Merckx: De biografie

Eddie Merckx De biografie

Eddie Merckx is de beste wielrenner aller tijden. In het begin van de jaren zeventig domineerde hij de op de weg, wat hem de bijnaam De Kannibaal opleverde. De grootste sporter van België verdiende natuurlijk een biografie van formaat. Johny Vansevenant ging de uitdaging aan een deed tien jaar lang onderzoek naar de periode Merckx. Merckx zelf komt ook uitgebreid aan het woord waardoor een compleet portret ontstaat van verlegen kruidenierszoon die op de fiets alles wist te winnen.

7. When Pride Still Mattered: Lombardi

When Pride Still Mattered Lombardi

Onder Amerikaanse sportliefhebbers heeft Vincent Lombardi altijd een speciale status. Veel fans zien hem als een symbool van de eerlijke sport voordat commercie de overhand kreeg. Als coach van de Green Bay Packers won hij na een groot aantal kampioenschappen de eerste twee Superbowls. De bekroonde biograaf David Maraniss waagde zich aan een complex portret van dit icoon uit een tijd waarin discipline, loyaliteit en teamgeest voorop stonden.

6. The Game

the game

IJshockey-keepers zijn aparte mensen. Ze staan onder hoge druk, ze dienen te beschikken over buitengewone reflexen en hun lichaam moet enorme klappen incasseren. Dit zijn sporters die wel een mooi verhaal te vertellen hebben. Ken Dryden was keeper van de Montréal Canadiens waarmee hij vijf Stanley Cups won. Op 26-jarige leeftijd sloeg Dryden een seizoen over om zijn rechtenstudie af te maken en na zijn sportcarrière werd hij politicus. The Game is niet alleen een spannend overzicht van het seizoen 78-79 en het leven van professionele sporters maar verklaart ook waarom ijshockey zo belangrijk is in de Canadese maatschappij.

5. Van Santander naar Santander

Van Santander naar Santander

Wielrenner Peter Winnen had altijd een goed boek in zich. Zijn legendarisch overwinningen op de Alpe d’Huez behoren immers tot beroemdste momenten uit de Nederlandse sport. In de vorm van brieven vertelt Winnen hoe hij als jongen droomde van succes en het tot prof schopt terwijl hij net klaar staat om onderwijzer te worden. Op eerlijke wijze vertelt Winnen over het bestaan als wielrenner en welke druk hierbij komt kijken. Een boek dat bij elke wielerliefhebber in de kast staat.

4. Babe: The Legend Comes Alive

Babe The Legend Comes Alive

Babe Ruth is een van de bekendste persoonlijkheden uit de Amerikaanse geschiedenis. Als honkballer van de New York Yankees groeide hij tijdens de roaring twenties uit tot een sportlegende die talloze records brak. Schrijver Robert Creamer schreef de definitieve biografie over Ruth waar hij behendig de beroemde anekdotes op het veld weet na te vertellen. Daarnaast krijgen zijn extravagante avonturen natuurlijk veel aandacht want Ruth was dol op vrouwen, alcohol en eten. Babe: The Legend Comes Alive verscheen in 1974 en zette de standaard voor de serieuze sportbiografie.

3. Days of Grace

Days of Grace

Het belang van tennisser Arthur Ashe is moeilijk te overschatten. Eind jaren zestig maakte hij als zwarte speler furore door de US Open te winnen. Tijdens zijn carrière won hij ook nog de Australian Open en Wimbledon. Days of Grace is een indringende autobiografie waarin Ashe vertelt over de vroegtijdige dood van zijn moeder en de realiteit van racisme. Ashe zou in de jaren tachtig tijdens een hartoperatie met hiv besmet worden. In Days of Grace komt het leven met aids uitgebreid aan bod. Days of Grace laat zien dat een grote sportpersoonlijkheid in 1993 te vroeg is overleden.

2. Seabiscuit: An American Legend

Seabiscuit An American Legend

Bij sport denk je bijna altijd aan mensen. Toch is een van de beste sportbiografieën aller tijden geschreven over een paard. In 2001 verscheen Seabiscuit: An American Legend van Laura Hillenbrand dat vrijwel meteen werd uitgeroepen tot een klassieker. Tijdens de Grote Depressie groeide het paard Seabiscuit uit tot een idool van de Amerikaanse bevolking. Het paard was klein en leek nooit een groot racepaard te kunnen worden. Met een nieuwe trainer lijkt Seabiscuit een ander paard te worden dat uiteindelijk op legendarische wijze races begint te winnen. Hillenbrand weet als geen ander de spanning van de races invoelbaar te maken.

1. Muhammad Ali: His Life and Times

Muhammad Ali His Life and Times

Muhammad Ali was niet alleen een talentvolle bokser, eind jaren zestig groeide hij ook uit tot een politieke rebel. Met zijn vlugge boksstijl bracht hij tegenstanders tot wanhoop en met zijn politieke uitspraken werd hij een held voor Afro-Amerikanen. Er zijn veel biografieën geschreven over het roerige leven van Cassius Clay, wereldkampioen die zijn slavennaam inruilde voor Muhammad Ali en weigerde te vechten in de Vietnamoorlog. Als romanschrijver weet Thomas Hauser in Muhammad Ali: His Life and Times vanuit verschillende gezichtspunten de mens Ali tot leven te brengen. Ali kon bijvoorbeeld zijn tegenstanders met continu gepraat tot waanzin drijven en een van zijn grootste rivalen, Joe Frazier, kan hem nog steeds niet uitstaan. Hauser maakt de wedstrijden en het alledaagse leven van Ali niet mooier dan ze zijn waardoor je een compleet beeld krijgt van een legendarische sportman.