Het spel tennis werd geboren in Frankrijk en wordt sinds 1873 gespeeld zoals je het vandaag de dag kent. Uiteraard gaat het tegenwoordig door het hoge niveau en de technische ontwikkelingen – rackets, ballen, ondergrond, wel een stuk sneller dan vroeger. Het woord ’tennis’ komt van het Franse woord ‘Tenez’, dat in het Nederlands ‘pak aan!’ betekent. Het spel werd tot aan het einde van de twintigste eeuw voornamelijk gedomineerd door de Angelsaksische landen, Groot-Brittannië, Australië en de Verenigde Staten. Het spel is inmiddels wereldwijd populair. Welke mannen en vrouwen verdienen een lijstje in de eeuwige top 10. Wie zijn, kortom, de beste tenniss(t)ers aller tijden?

De lijst is samengesteld voor het programma “100 Greatest of All Time” voor Tennis Channel in 2012. Een internationale jury van tennisexperts heeft de tennissers gekozen.

10. Billie Jean King

Een vrouw met maar liefst 39 grand slam overwinningen, waarvan 12 in de vrouwensingles. Billie Jean King is een van de grootste ooit. In de jaren zestig, zeventig en tachtig speelde de Amerikaanse vele legendarische partijen. Tijdens haar gehele carrière won ze 129 toernooien waaronder alle vier de grand slams. Met haar relatief kleine lengte van 1.64 meter wist ze toch voldoende kracht te leggen in haar slagen die vaak perfect waren geplaatst. De voormalige nummer 1 van de wereld speelde in 1973 de Battle of the Sexes tegen de toen 55-jarige Bobby Riggs. Ze won de wedstrijd relatief eenvoudig.

9. Chris Evert

De vrouwen zijn goed vertegenwoordigd in de top 10, en in een dergelijke lijst mag een andere Amerikaanse vrouw zeker niet ontbreken. Chris Evert werd in 1954 geboren om van midden jaren zeventig tot begin jaren tachtig te domineren in het vrouwentennis. Ze sloot het jaar zeven keer af als beste speelster op de felbegeerde nummer 1 positie. Evert bereikt 34 grand slam finales en dat is tot de dag van vandaag een record. Ze won 18 grand slams en 157 titels in totaal. Daarnaast heeft ze nog meer sterke punten op haar cv. Zeven keer werd Roland Garros binnengesleept. Tussen 1974 en 1986 wist Evert tenminste een grand slam per jaar te winnen. Meer dan 90 procent van haar partijen won ze trouwens, een ongelofelijk percentage. 1309 winstpartijen tegen slechts 145 keer een verloren wedstrijd. Het is een understatement om te vermelden dat Evert niet graag verloor..

8. Margaret Court

De grand slams stonden eind jaren zestig voor het eerst professionele spelers toe, in de zogenaamde Open Era. In die tijd speelde er een Australische mee die de eerste vrouw werd die een echte, volledige, ‘Grand Slam’ won binnen dit tijdperk. Ze won 4 grand slams in een jaar, een ongekende prestatie. Door 11 keer de Australian Open te winnen speelde ze haar plek in de geschiedenisboekjes veilig. De US Open en Roland Garros werden elk vijf keer gewonnen door de vrouw die later dominee werd. Het was een relatief grote speelster die opvallend behendig was voor haar lengte. In totaal won ze 62 grand slams in het singlespel, de vrouwendubbel en het gemengd dubbel.

7. Björn Borg

Björn Borg is tegenwoordig bij veel mensen vooral bekend van de onderbroeken, maar in de jaren zeventig was het een internationaal tennisicoon en sekssymbool. Met zijn karakteristieke lange haren en zweetband om het hoofd wist Borg in zijn carrière 10 grand slams te winnen waaronder zes keer Roland Garros – op zijn achttiende – en vijf keer het heilige gras van Wimbledon wist te bedwingen. Hij kon echter nooit de Australian Open winnen. Met zijn tweehandige backhand voerde hij epische slagenwisselingen uit met onder andere rivaal John McEnroe. Na een verloren wedstrijd op de US Open tegen McEnroe liep hij pardoes van de baan af. Borg stopte op zijn 26ste en maakte begin jaren negentig nog een mislukte comeback. Hij raakte aan lager wal en kreeg financiële problemen. Tegenwoordig gaat het gelukkig echter weer beter met de Zweed.

6. Rafael Nadal

https://www.youtube.com/watch?v=fhmzmh1W_po

De eerste nog actieve speler op de lijst. De Spanjaard van het zonnige eiland Mallorca is de gekroonde koning van het graveltennis. Niemand in de geschiedenis van het herentennis weet al zo lang zo te domineren op de gemalen baksteen. Vanaf zijn 17de werd deze super atleet een geduchte tegenstander van die andere grote van dat moment, Roger Federer. De twee vochten talloze gevechten uit waarbij Nadal in de loop der jaren in onderlinge duels dikwijls als beste naar voren kwam. Tussen 2005 en 2013 won hij 8 van de negen keer op Roland Garros. Zijn diepe spinballen, ongelofelijke loopvermogen en mentaliteit maken van Nadal een van de spectaculairste spelers om te zien.

5. Pete Sampras

https://www.youtube.com/watch?v=e4QDQXEkFME

De Amerikaan van Griekse origine was in de jaren negentig nagenoeg onverslaanbaar op het gras van Wimbledon. Sampras had iets speciaals met gras en dat bleek uit zijn zeven overwinningen in de Britse hoofdstad Londen. Daarnaast wist hij vijf keer de US Open te winnen en twee keer de Australian Open. Het enige smetje op het blazoen van ‘Pistol Pete’ is het feit dat hij nooit Roland Garros wist te winnen. Op het moment dat Sampras stopte werd hij door velen gezien als misschien wel de beste tennisser aller tijden. Met zijn krachtige service die erg precies en snel was, kreeg hij zijn tegenstanders gemakkelijk op de knieën. Zes jaar lang, tussen 1993 en 1998 sloot hij het jaar af als beste mannelijke tennisser op de ranglijst. Hij won veertien grand slams in een sport die zich duidelijk op een hoger niveau bevond dan in de decennia daarvoor. Sampras was een echte gentleman en geliefd bij bijna alle tennisliefhebbers.

4. Martina Navratilova

De geboren Tsjechische heeft een bijzonder lange carrière achter de rug waarin ze record op record stapelde. Ze wordt door velen naar voren geschoven als de beste tennisster aller tijden. 18 keer was ze in de singles het best, 31 keer(!) in de vrouwendubbel en 10 keer in het gemengd dubbel op de grand slams. Ze speelde van 1982 tot en met 1990 negen keer de Wimbledonfinale, die ze in haar loopbaan uiteindelijk 12 keer bereikte en negen keer won. Ze heeft het record voor meeste opeenvolgende overwinningen met 74. Ze kreeg de Amerikaanse nationaliteit toen ze in 1975 in de Verenigde Staten om politiek asiel vroeg. Ze is een openlijke strijdster voor vrouwenrechten en is openlijk homoseksueel. Hoewel ze niet altijd een van de populairste spelers was door haar soms recalcitrante gedrag, staat ze met recht in de top 10.

3. Steffi Graf

De hoogste vrouw in de lijst draagt de naam van de Duitse Steffi Graf. Ze won in totaal 22 grand slams in de singles en won als eerste – mannelijke of vrouwelijke – tennisser de Golden Slam( vier grand slams plus de Olympische gouden medaille). Acht keer sloot ze het jaar als nummer 1 af. Eind jaren tachtig tot midden jaren negentig was de veelzijdige speelster – ze kon op alle ondergronden uit de voeten – een populaire bezienswaardigheid. Een grote smet op haar carrière waar ze zelf niets aan kon doen was de tragische aanslag op Monica Seles in Hamburg door een Graf fan. De pas ontstane rivaliteit werd hierdoor in de knop gebroken. Met haar lange passen en karakteristieke uiterlijk sloeg Graf de bal waar ze wenste. Een sympathieke speelster met een enorm talent.

2. Rod Laver

De Australiër Rod Laver werd geboren in 1938 en speelde voornamelijk in de periode voor het Open Era. Het record voor meeste titels heeft de relatief kleine Rodney ‘George’ Laver op zijn naam staan. Hij is de enige speler die alle vier de toernooien binnen een jaar, 1969, in de Open Era wist te winnen. Hij won 19 grand slams, waaronder 11 Pro Slams(voorlopers van de grand slams). Hij speelde een populair service-volley spel waarbij hij agressieve slagen vanuit het achterveld sloeg. Zijn snelheid en sympathieke uitstraling maakten van hem een idool. Vandaag de dag reikt de inmiddels bejaarde Laver nog steeds de trofee uit aan de winnaar van de Australian Open. Toepasselijk doet hij doet in de naar hem vernoemde tennistempel, de Rod Laver Arena.

1. Roger Federer

https://www.youtube.com/watch?v=yj9BPGQs38M&t=8s

Nooit heeft iemand in het tennis zo lang een zo hoog niveau weten vast te houden als Roger Federer. De ‘Swiss Meastro’ in de beste tennisser van zijn generatie, al verloor hij vaker dan hij won van zijn eeuwige rivaal Rafael Nadal. Met een recordaantal van 17 grand slam overwinningen en na 302 weken de nummer een van de wereld te zijn geweest, is Federer van ongekende klasse. Tussen 2004 en 2008 was hij bijna onverslaanbaar. Zijn favoriete toernooi Wimbledon wist hij zeven keer te winnen. Hij behaalde 36 grand slam kwartfinales achter elkaar en wist van 23 opeenvolgende grand slams de halve finale te behalen. Met zijn verfijnde precisieslagen, uitstekende service en briljante overzicht weet hij al jaren de harten van de tennisliefhebbers te veroveren.

Niemand is geliefder dan Federer, waar hij verschijnt lopen de tribunes vol. Hij is een van de sporticonen van zijn tijd en heeft het tennis naar een hoger niveau getild. Zijn epische partijen met concurrenten Nadal, Djokovic, Murray en in het begin ook Sampras staan op ieders netvlies gebrand. De bescheiden Zwitser is de allergrootste.

Meer lijstjes over tennis