Spannende revolverduels, achtervolgingen, saloons, cowboys en indianen. De western is zonder twijfel een van de klassieke filmgenres. Elk tijdperk kent weer zijn eigen western waarin de regels van het genre opnieuw worden omgegooid. Wat zijn de tien beste films over het Wilde Westen?

10. Butch Cassidy and the Sundance Kid

Butch Cassidy and the Sundance Kid

Zoals veel westerns is deze film uit 1969 losjes gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Paul Newman en Robert Redford spelen de titelhelden die een bestaan leiden als treinovervallers. Wanneer het ze te heet onder de voeten wordt, besluiten ze samen met de vriendin van de Sundance Kid naar Bolivia te vluchten waar ze veel succesvoller zijn. Al is het succes van korte duur. Een film vol memorabele momenten waaronder de dromerige scène waarin het liedje ‘Raindrops Keep Fallin’ On My Head’ klinkt.

9. Django Unchained

Django Unchained

Westerns gaan vaak over wraak. En ze zijn gewelddadig. Het was dus een kwestie van tijd voordat Quentin Tarantino zijn western zou maken. In Django Unchained koopt de premiejager Schultz de slaaf Django met de belofte dat hij hem zal bevrijden als hij hem helpt drie outlaws te vangen. Ondertussen leert hij Django de fijne kneepjes van het vak. Daarna gaan ze op zoek naar Django’s vrouw die het bezit is van de sadistische plantagehouder Calvin Candie (Leonardo DiCaprio). Op weg naar die confrontatie zal nog veel bloed vloeien.

8. A Fistful of Dollars

A Fistful of Dollars

De originele titel van de film is Per un pugno di dollari. Met deze film uit 1964 zou de zogenaamde spaghetti western worden geïntroduceerd. De Italiaanse regisseur Sergio Leone wist met weinig budget een cynische film te maken over een vreemdeling die snel schiet. Wanneer de man zonder naam in een dorp hoort over een ruzie tussen twee machtige families ziet hij de kans om ze tegen elkaar uit te spelen. De film zou zeer invloedrijk zijn en bovendien Clint Eastwood introduceren als de ultieme westernacteur.

7. The Searchers

The Searchers

The Searchers wordt vaak gezien als een van de beste westerns aller tijden. Dankzij het gebruik van technicolor hebben de Amerikaanse landschappen er waarschijnlijk nooit beter uitgezien. Maar The Searchers is als wraakfilm ook controversieel. Ethan Edwards, gespeeld door John Wayne, keert terug uit de Amerikaanse Burgeroorlog om bij zijn broer te wonen. Op een dag overvallen Comanches tijdens de afwezigheid van Ethan het huis, vermoorden de aanwezigen en ontvoeren de twee dochters. Met twee man gaat hij op zoek naar de meisjes waarbij de racistische Ethan een grote verrassing staat te wachten.

6. High Noon

High Noon

High Noon is een klassieke western met een aantal opvallende wendingen. De goedaardige marshal Will Kane (Hollywoodlegende Gary Cooper) geeft zijn baan op wanneer hij trouwt met de pacifistische Amy (Grace Kelly). Dan keert de ter dood veroordeelde Frank Miller terug naar het dorp. Vanwege een vormfout is hij vrijgesproken en nu zint hij op wraak op de man die hem ooit dwarszat. Voor Will zit er niets anders op dan zijn badge te dragen en de bende van Frank te confronteren. Hij probeert de hulp in te roepen van de dorpelingen die hem er echter alleen voor laten opdraaien. Het eindduel zal een prachtige wending krijgen waar de puristen van gruwelen.

5. Once Upon a Time in the West

Once Upon a Time in the West

Na drie enorm succesvolle westerns mocht Sergio Leone flink uitpakken met geld van een Amerikaanse studio. Het zou zijn meest ambitieuze western worden met een speelduur van bijna drie uur. De film volgt de avonturen van een zwijgzame man (Charles Bronson) die op zoek is naar de wrede Frank, die vervelende klusjes doet voor een oprukkende spoormagnaat. Door een mooie weduwe te helpen doorkruist de man de plannen van Frank. Pas tijdens het grootse eindgevecht herinnert Frank zich wie hij voor zich heeft.

4. The Unforgiven

The Unforgiven

Met The Unforgiven (1992) keerde Clint Eastwood als regisseur en hoofdrolspeler terug in het westerngenre. Het zou hem een Oscar voor beste regisseur en film opleveren. De wereld van The Unforgiven is grimmig. Twee cowboys verminken een prostituee maar de strenge sheriff laat ze er met een geldboete vanaf komen. De woedende prostituees zetten een prijs op de hoofden van de mannen. Een opschepperige jonge man gaat op zoek naar een team om de prijs te verzilveren. Hij komt bij een oude boer terecht die vroeger een wrede bandiet was maar zijn leven heeft gebeterd. Met tegenzin begint hij aan een laatste klus.

3. The Outlaw Josey Wales

The Outlaw Josey Wales

In de jaren zeventig was de western uit de mode geraakt. Clint Eastwood nam tijdens het filmen de rol van regisseur op zich en maakte er een sfeervolle western van die gezien kan worden als een antioorlogsfilm. Ook hier moet een boer de moord op zijn gezin wreken. Hij sluit zich tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog aan bij het Zuidelijke leger en weigert zich over te geven wanneer deze eindigt. Op de vlucht als outlaw wordt hij bijgestaan door een bont gezelschap.

2. The Wild Bunch

The Wild Bunch

Deze film van Sam Peckinpah uit 1969 vormde een revolutie, niet alleen voor de western, maar voor film in het algemeen. Een groep oude mannen leeft nog met de code van het Wilde Westen, maar aan het begin van de 20ste eeuw lijken ze te zijn ingehaald door de tijd. Ze doen zaken met een onbetrouwbare Mexicaanse generaal wat uiteindelijk leidt tot een episch vuurgevecht. Peckinpah creëerde een hele snelle montagetechniek en geweld was nog nooit zo realistisch en bloederig in beeld gebracht.

1. The Good, the Bad and the Ugly

The Good, the Bad and the Ugly

De derde spaghetti western van Sergio Leone zou zijn meesterwerk zijn. De drie titelhelden gespeeld door Clint Eastwood, Lee van Cleef en Eli Wallach zijn in de nasleep van de Amerikaanse Burgeroorlog op zoek naar een begraven goudschat. Daarbij gaan ze over lijken en proberen ze elkaar steeds een hak te zetten. Ook hier gebruikte Leone weer de avontuurlijke muziek van Ennio Morricone die van blijvende invloed zou zijn op het genre. De uiteindelijke shoot-out op de begraafplaats is waarschijnlijk de mooiste uit de geschiedenis van het genre.