Wat is muziek zonder zangeressen? Of ze nu als soloartiest werken of in een groep, de zangeres is onlosmakelijk verbonden met legendarische liedjes. Van ingetogen en fluisterend tot ruig en krijsend weten ze elke emotie op te roepen. Wat zijn de tien beste zangeressen ooit?

10. Janis Joplin

Samen met Jim Morrison en Jimi Hendrix groeide Janis Joplin uit tot een icoon van de jaren zestig. Net als haar bovengenoemde collega’s overleed ze op 27-jarige leeftijd na lange tijd overmatig alcohol en drugs te hebben gebruikt. Met haar krachtige stem ontwikkelde Joplin zich tot een originele blueszangeres. Zoals veel van haar leeftijdgenoten brak zij door op het Monterey festival van 1967. Haar rafelige stem en rebelse imago zouden Joplin tot een zeer invloedrijke zangeres maken.

9. Adele

Het overdonderende succes van haar nieuwste album 25 bewijst dat de Britse Adele de populairste zangeres van de laatste jaren is. Met sterk autobiografische liedjes als ‘Chasing Pavements’ die ze vol drama brengt, wist ze al snel de hitlijsten te bestormen. Inmiddels heeft ze vier nummer 1-hits in Nederland gescoord waaronder ‘Skyfall’ de titelsong van de gelijknamige James Bond film. Haar albums worden steevast vernoemd naar haar leeftijd op het moment van opname.

8. Patti Smith

Patti Smith veroorzaakte in 1975 een sensatie met het debuutalbum Horses. Met haar rockgroep speelde ze een rauwe vorm van rock ’n roll die van grote invloed zou zijn op punk. Smith schrijft poëtische teksten die ze vol overgave brengt. Haar grootste hit ‘Because the Night’ schreef ze een paar jaar later samen met Bruce Springsteen. Na een lange periode van stilte keerde ze eind jaren negentig terug. Met haar optredens en boeken weet ze een nieuwe generatie fans voor zich te winnen die haar authenticiteit zeer inspirerend vindt.

7. Donna Summer

Donna Summer was een veelzijdiger zangeres die vooral wordt herinnerd als de Koningin van Disco. Samen met producer Giorgio Moroder scoorde zij in de jaren zeventig wereldhits als ‘Love To Love You’, ‘I Feel Love’ en ‘Hot Stuff’. De sensuele manier van zingen in combinatie met elektronische muziek zou ontelbare keren worden nagedaan. Na de hoogtijdagen van disco zou ze zich meer als soulzangeres profileren bijvoorbeeld met het gospelachtige ‘State of Independence’ uit 1982.

6. Stevie Nicks

Toen drummer Mick Fleetwood in 1974 zijn band Fleetwood Mac een tweede leven wilde inblazen, haalde hij de gitarist Lindsey Buckingham binnen. Die zorgde ervoor dat zijn partner Stevie Nicks ook meedeed en zo zou een van de succesvolste bands ooit worden gevormd. Fleetwood Mac ontwikkelde een toegankelijke sound met hippie en country invloeden. Zangeres Stevie Nicks viel daarbij op met haar karakteristieke nasale stem en teksten over magische wezens en onafhankelijke vrouwen. Bekende liedjes van Nicks zijn onder andere ‘Rhiannon’, ‘Dreams’ en ‘Sara’.

5. Amy Winehouse

Amy Winehouse is ongetwijfeld de belangrijkste zangeres van de afgelopen 20 jaar. Zoals zo veel tragische artiesten was haar carrière vrij kort, nauwelijks zeven jaar vanaf het verschijnen van haar debuutalbum Frank (2004). Haar echte doorbrak was de single ‘Rehab’ waarmee ze in 2007 een wereldhit scoorde. Winehouse had zichzelf getransformeerd tot een opvallende verschijning met veel make-up en grootse kapsels. Het bijbehorende album Back in Black is een popklassieker maar Winehouse zou nooit een vervolg maken. Ze trad veel op al kwam ze steeds vaker negatief in het nieuws vanwege afzeggingen of andere schandalen. In 2011 overleed ze op 27-jarige leeftijd door alcoholvergiftiging.

4. Nina Simone

Nina Simone hield niet van hokjesdenken en zong zowel jazz als gospel, soul en blues. Simone werd opgeleid als klassieke pianiste al legde ze zich na verloop van tijd toe op populaire zang. Tijdens haar leven was Simone vooral bekend als protestzangeres waarbij ze zich inzette voor gelijke burgerrechten van zwarten in de Verenigde Staten. ‘Ain’t Got No, I Got Life’ uit 1968 is haar bekendste liedje uit die periode. Ze zou later onverwacht een nummer 1 hit scoren met ‘My Baby Just Cares For Me’ dat gebruikt werd in een reclame. Zelfs op latere leeftijd wist ze toeschouwers nog te betoveren met haar eigenzinnige combinatie van stem en piano.

3. Aretha Franklin

Aretha Franklin is zonder meer de meest invloedrijke soulzangeres aller tijden (vandaar haar bijnaam Queen of Soul.) Haar vader was dominee en met haar zussen zong zij als kind in de kerk. Op haar veertiende wist zij al een platencontract binnen te slepen. In de jaren zestig wordt Aretha beroemd vanwege haar krachtige zangstijl die door talloze R&B-zangeressen is geïmiteerd. ‘Respect’, ‘Think’ en ‘I Say A Little Prayer’ groeiden uit tot klassiekers van het soulgenre. Na haar hoogtijdagen wist ze op onverwachte momenten een comeback te maken, onder andere met haar rol in film Blues Brothers. Haar duetten met Eurythmics en George Michael zorgden er voor dat Franklin door een nieuwe generatie werd ontdekt.

2. Kate Bush

De Engelse Kate Bush maakte op jonge leeftijd furore met haar liedje ‘Wuthering Heights’ (1978). De zangeres blonk uit dankzij eigenzinnige muziek en teksten waarbij haar elastische stem volledig tot zijn recht kwam. Bush ontwikkelde zicht tot een veelzijdige artiest die veel aandacht besteedde aan dans en videoclips. Steeds vaker produceerde ze haar eigen platen waarbij ze de nieuwste technologische snufjes gebruikte. Na een zeer productieve periode in de jaren tachtig verschenen haar albums met steeds grotere tussenpozen. Desondanks wordt ze nog steeds op handen gedragen, een reeks van 22 optredens was in 2014 binnen een kwartier uitverkocht.

1. Billie Holiday

Billie Holiday was een charismatische jazz-zangeres die in de jaren dertig van de vorige eeuw beroemd werd. Holiday had een ritmische manier van zingen die tot dan toe ongebruikelijk was. Omdat ze altijd worstelde met verslaving klinken veel van haar liedjes doorleeft, een authenticiteit waar veel zangeressen daarna maar al te graag naar verlangen. Ook haar onderwerpen in liedjes als ‘Strange Fruit’ en ‘Gloomy Sunday’ waren vaak duister. Ze speelde met talloze jazzbands waarin vaak voor het eerst zwart en blank samenspeelde. Op 44-jarige leeftijd overleed Holiday aan een overdosis. De legendevorming kon toen echt op gang komen.