Christian Bertrand / Shutterstock.com

De Engelse rockband Muse heeft heel geduldig een veelzijdig oeuvre opgebouwd. Met een verkoop van 20 miljoen platen zijn ze een van de meest succesvolle rockbands van de laatste jaren. Elk album van Muse heeft weer een andere insteek waarbij symfonische rock wordt gecombineerd met elektronische muziek. Wat zijn de tien klassiekers van Muse?

10. Map of the Problematique

Map of the Problematique van het album Black Holes and Revelations (2007) is duidelijk beïnvloed door dansmuziek. Muse weet dit op karakteristieke wijze eigen te maken waarbij drummer Dominic Howard een glansrol speelt. Het nummer gaat over problemen die de mensheid in de toekomst zal tegenkomen. Het was daarom geknipt voor gebruik in de trailer van de pessimistische sciencefictionfilm Children of Men.

9. Neutron Star Collision (Love is Forever)

De bijdrage van Muse aan de romantische vampierfilm The Twilight Saga: Eclipse geeft de band mooi de kans om hun emotionele kant te laten zien. Nadat hun nummers in de twee eerdere Twilight-films waren te horen, componeerde Muse nu speciaal een nieuw liedje. Neutron Star Collision (Love is Forever) heeft een dramatische opbouw waarin de piano een belangrijke rol speelt. De geest van Queen is hier waarschijnlijk het meest duidelijk te horen.

8. Stockholm Syndrome

De eerste single van het derde album Absolution (2003) laat de gitaren flink scheuren. Op Stockholm Syndrome is de invloed van Queen op Muse heel goed te horen, bijvoorbeeld in de harmonieën tijdens het rustmoment. Het onderwerp van het liedje is het psychologische fenomeen waarbij gijzelaars beginnen te sympathiseren met hun gijzelnemers. Muse zingt het nummer op tegendraadse wijze vanuit het perspectief van de gijzelnemer.

7. Starlight

De muziek van Muse kan hard en complex zijn maar toch vergeten ze niet om af en toe een toegankelijker liedje te maken. Starlight van Black Holes and Revelations wordt gedreven door een brommende baslijn en een lichte pianomelodie die perfect klinkt op de radio. Het zou dan ook uitgroeien tot een van hun bekendste nummers en wordt vrijwel altijd tijdens concerten gespeeld.

6. New Born

New Born van het album Origin of Symmetry zet de luisteraar op fijne wijze op het verkeerde been. Matthew Bellamy zingt een gevoelig intro totdat opeens een keiharde gitaarriff klinkt en het nummer versnelt tot metaltempo. De tekst van New Born laat een kant zien van Muse die steeds belangrijker zou worden tijdens hun carrière: de negatieve invloed die technologie op het dagelijkse leven heeft.

5. Plug in Baby

De band had al jaren een eerste versie van Plug in Baby achter de hand, maar het nummer miste nog iets. Bijvoorbeeld een goed intro. Dat werd in 2001 verholpen met een gitaarriff die beïnvloed lijkt door Bach en vaak gezien wordt als de beste van het decennium. In de video is de titel letterlijk genomen en worden vrouwen omgevormd tot een enge bionische machines.

4. Uprising

Uprising was de eerste single van het album The Resitance (2009) waarop Muse meer electronica gebruikt en de invloed van Queen duidelijker is te horen. Toch doet de single Uprising met zijn toegankelijke openingsmelodie veel meer denken aan andere nummers, bijvoorbeeld de intro van de televisieserie Doctor Who of Call Me van Blondie. In de geest van het album staat Uprising bol van maatschappijkritiek die door Bellamy in korte zinnen wordt afgevuurd.

3. Citizen Erased


\
Muse is befaamd om zijn gitaarriffs. Citizen Erased is een episch nummer van hun tweede album Origin of Symmetry (2001) dat begint met een piepende riff. Na allerlei omwegen keert de riff terug en gaat het over in een scheurende gitaarsolo. Vanwege zijn subtiele overgangen en uitbarstingen is Citizen Erased al jaren een fanfavoriet. Wat bewezen werd door de hoge positie van het nummer toen fans in 2010 zelf hun setlist voor concerten mochten uitkiezen.

2. Hysteria

De massieve baslijn van Hysteria mag met recht een klassieker genoemd worden en is sinds 2003 talloze malen gekopieerd. Daarnaast is het nummer in een groot aantal reclames en games gebruikt. Hysteria heeft een mooie balans tussen intensiteit en popgevoel waarbij de gebruikelijke gitaarpartijen van hoge kwaliteit niet worden vergeten. De videoclip, waarin de acteur Justin Theroux de hoofdrol speelt, vormt een soort eerbetoon aan Pink Floyd, een van de voorlopers van Muse.

1. Knights of Sydonia

Het prijsnummer Knight of Sydonia (2006) kent een ambitieuze en zeer onvoorspelbare opbouw. Zo duurt het twee minuten voordat de zang wordt ingezet. Bellamy zingt op slepende wijze het eerste couplet maar wordt onderbroken door harmonieën waarna het nummer weer op een heel ander spoor doorgaat. Zoals wel vaker bij Muse zit Knight of Sydonia vol muzikale verwijzingen naar andere liedjes, bijvoorbeeld naar filmmuziek uit Once Upon a Time in the West en Close Encounters of the Third Kind. Nog leuker is dat het gitaargeluid werd gebaseerd op het beroemde nummer Telstar van The Tornados, de band waarin de vader van Matthew Bellamy speelde. Dit spel met verwijzingen werd doorgezet in de amusante videoclip die is opgebouwd uit spaghetti westerns, kungfufilms en goedkope sciencefictionfilms.