Beyoncé is zonder enige twijfel één van de meest succesvolle zangeressen in de wereld en van de afgelopen decennia. Ze begon als de frontvrouw van de meidengroep Destiny’s Child die eind jaren ’90 heel was succes hadden met nummers als Survivor en Say my name. In 2003 besliste ze om solo te gaan en bracht met Dangerously in Love haar eerste plaat uit Sindsdien is het succes niet meer gestopt. Haar huwelijk met de bekende rapper en producer Jay-Z deed hier ook geen kwaad aan! Hoog tijd dan ook om eens de beste 10 liedjes van Queen B op een rijtje te zetten.

10. Baby Boy ft. Sean Paul

Beyoncé werkte samen met reggae en Dancehall fenomeen Sean Paul voor een aantal nummers. Het meest succesvolle resultaat van deze collaboratie? Het nummer Baby Boy dat beide sterren toelaat hun sound samen te brengen voor een nog indrukwekkender resultaat. Een resultaat dat even hypnotisch klinkt als de vele fantasieën die Beyoncé door het liedje heen beschrijft.

9. XO

Op het vijfde album Beyoncé, dat ze overigen gewoon Beyoncé heeft genoemd, kon je het nummer XO terugvinden. Het album was edgy met enkele poppy deuntjes tussendoor. Veruit het puurste pop nummer op de plaat is XO. Een nummer dat niet zonder controverse bleef: het nummer start met een audio-sample van de Challenger-ramp om dit lied over het verlies van een geliefde gepast in te zetten. De melancholische boodschap van de song wordt gelukkig tegengegaan door de iets vrolijkere sound.

8. Sweet Dreams

Beyoncé heeft in haar carrière als podiumbeest al heel wat alter ego’s versleten. De vaakst gebruikte daaronder is Sasha Fierce. Een topmoment als Sasha Fierce kwam er met de song Sweet Dreams. De futuristische sound van Sweet Dreams zit recht in het genre van de electropop. De electropop groove in combinatie met de vocale kwaliteiten van Beyoncé bleek een schot in de roos en bovendien een preview van de experimenten die op haar volgende album nog naar boven zouden komen.

7. Irreplaceable

Irreplaceabe is het perfecte nummer om na een break-up grijs te draaien. Dit catchy nummer bevat heel wat steken naar de ex en is bovendien ontzettend catchy. Boven de akoestische gitaar hoor je in het refrein dat nog dagen in je hoofd zit hoe die ex maar best alle spullen ‘to the left, to the left’ plaatst. Nog even zout in de wonde strooien?

6. If I were a boy

Beyoncé is nooit verlegen geweest om zich met actuele thema’s bezig te houden. Angst voor de consequenties bij haar fanbasis is daarbij totaal afwezig en maar goed ook of we hadden een song als If I were a boy nooit gehad. Deze emotionele ballade is een aanklacht tegen genderrollen en zorgt voor een intieme blik in de pijn die een gespannen relatie teweeg kan brengen.

5. Drunk in Love

Beyoncé is al een eeuwigheid, of zo lijkt het wel, een item met rapper en producer Jay-Z. Een muzikale samenwerking tussen deze tortelduifjes kon dan ook niet uit blijven. Met Drunk in Love werd deze samenwerking een feit met uiteraard als thema: hun liefde voor elkaar. De passie druipt ervan af.

4. Love on Top

Love on Top was geen extreem commercieel succes als sommige anderen maar wel een echt toplied. De fusie van R&B met Motown en gospel toont het volledige bereik van de getalenteerde artieste die Beyoncé is. Opgevat als een throwback naar een jaren ’80 sound is Love on Top een echte topper.

3. Single ladies (put a ring on it)

Beyoncé is een vrouw die heel wat anthems voor vrouwen heeft gemaakt. Maar de meest iconische? Dat moet toch wel Single Ladies zijn. Deze dance track over onafhankelijkheid en vrouwelijke power is catchy, pittig en had een ontzettend knap gemaakte videoclip. Een echte meezinger,

2. Crazy in Love

De eerste seconden van Crazy in Love zijn misschien wel de meest herkenbare uit het hele repertoire van Queen B. Deze samenwerking met manlief Jay-Z was één van haar eerste solo hits en is één van de best verkopende songs aller tijden die ook twee Grammy Awards won. Leuk eraan is ook dat een herwerkte versie op de soundtrack van 50 shades of Grey te horen was: je kunt dus kiezen uit verschillende versies!

https://www.youtube.com/watch?v=BfM_PJDk0r8

1. Halo

Beyoncé heeft altijd een dijk van een stem gehad en in geen enkel lied is dat even duidelijk als bij Halo. Haar krachtige stem, de sound van de piano en een song die even zwaar klinkt als de liefde die ze aan het beschrijven is: geen wonder dat de song mee geschreven werd door Ryan Tedder van OneRepublic.