Den Bosch is de hoofdstad van de provincie Brabant en wordt ook wel ’s-Hertogenbosch genoemd. Hier vind je een rijkdom aan historie en cultuur. In het centrum bevinden zich veel spectaculaire oude gebouwen. Ook heeft de stad veel musea, theaters en podia voor muziekvoorstellingen. De stad staat bekend om haar Bossche bol, een bolvormig gebakje van soezenbeslag gevuld met slagroom en omringd door chocoladefondant.
10. Paleiskwartier (wijk)
Cro-Cop2/wikicommons
Naast het centraal station bevindt zich de nieuwbouwwijk Paleiskwartier, een groot contrast met het nabij gelegen oude stadscentrum. Deze wijk heeft vele moderne, luxueuze, stijlvolle gebouwen. Er staan hier woningen, kantoorcomplexen en horecagelegenheden. Ook bevinden zich hier vele waterpartijen en parken.
9. Stadhuis
Havang(nl)/wikicommons
Op de Grote Markt van Den Bosch bevindt zich het Stadhuis. Dit gebouw is gebouwd in de Hollands Classicisme stijl, een pronkstuk van Den Bosch. In het verleden, vanaf de 14e eeuw, stond op deze plek het raadhuis. Dit gebouw is in de loop der tijd uitgebreid, gerenoveerd en na een brand in de 17e eeuw weer herbouwd. In deze tijd kreeg het gebouw het uiterlijk van het Stadhuis van nu. Bovenin het stadhuis bevindt zich de klokkentoren. Eén van de klokken stamt nog uit de 14e eeuw. Elk half uur luiden de klokken van het stadhuis.
8. Bastion Oranje en Bastionder (verdedigingswerk met informatiecentrum)
Arrownl/wikicommons
Bastion Oranje is afkomstig uit het jaar 1634. Het is een verdedigingswerk dat zich bevindt aan de stadsmuren van ’s-Hertogenbosch. De Bastionder is een ondergronds informatiecentrum. Deze is gevestigd in het Bastion Oranje. Hier wordt informatie gegeven over de krijgsgeschiedenis van ’s-Hertogenbosch en over het landschap eromheen. Bastion Oranje en het Bastionder bevinden zich in een stadsparkje met vele bomen en bloemen. Vanuit het parkje heb je uitzicht over natuurgebied het Bossche Broek.
7. Museumkwartier (Noordbrabants Museum en Stedelijk Museum)
NielsF /wikicommons
Het Noordbrabants Museum is sinds 2013 gevestigd in het gebouw van het voormalig Militair Gouvernement. Hier vind je informatie over de geschiedenis, kunst en cultuur van Noord-Brabant. Er worden kunstwerken tentoongesteld van Vincent van Gogh en Pieter Breughel. Samen met het Stedelijk Museum maakt het Noordbrabants museum deel uit van het museum Kwartier. Het Stedelijk Museum bevindt zich vlakbij het Noordbrabants museum en is sinds 2013 na een metamorfose (weer) open voor publiek. Hier is kunst te zien van moderne en hedendaagse kunst en design. In het museum vind je onder anderen werken van Pablo Picasso en Alessandro Mendini. Ook aanstormend Nederlands talent krijgt hier de kans om kunstwerken te tentoon te stellen. Er vinden tevens tijdelijke exposities in het museum plaats.
6. Zwanenbroedershuis
Havang(nl)/wikicommons
Het Zwanenbroedershuis is een prachtig monumentaal pand. Het gebouw van de toch wat misterieuze Illustre Lieve Vrouwebroederschap. Van een gezelschap dat al dateert uit 1318 en hedentendage nog steeds bijeenkomt vanuit een christelijke boodschap (het bijdragen aan het welzijn van de armen in de stad) rondom de mariafeestdagen. Onder de huidige zwanenbroeders bevinden zich Prinses Beatrix en koning Willem-Alexander. Zeker de moeite waard om hier een rondleiding te volgen en meer te leren over het broederschap.
5. Jheronimus Bosch Art Center
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Het Jheronimus Bosch Art Center staat op het Jeroen Boschplein. Hier werd in het jaar 1450 Jheronimus Bosch (ook wel bekend als Jeroen Bosch) geboren, later een beroemd kunstschilder. Het centrum is een eerbetoon aan Jheronimus Bosch. Hier vind je werken van de kunstenaar zelf en van kunstenaars door wie Bosch geïnspireerd was. Naast een museum zijn in het centrum ook een bibliotheek en een auditorium gevestigd. Tevens vinden hier concerten en optredens plaats.
4. Binnendieze (rondvaart)
In het centrum van Den Bosch bevinden zich een aantal wateren, waaronder de bekende Binnendieze. Van oorsprong was de lengte van de Binnendieze twaalf kilometer. Nu is daar nog vier kilometer van intact. Met een rondvaartboot kun een tocht maken over het water. Je kunt opstappen op twee plekken: in de historische wijk Uilenburg (nummer 3 van deze lijst) of op de hoek van de Zuidwal en de Oude Dieze. Een schipper vertelt tijdens de tocht over de stad Den Bosch en zijn bezienswaardigheden. Onderweg kom je langs vele bruggen en tunnels, die niet al te hoog zijn, waardoor je af en toe flink moet bukken.
3. Uilenburg (wijk)
Karrow /wikicommons
In het historische centrum van Den Bosch bevindt zich de (grotendeels) autovrije wijk Uilenburg. Hier zijn vele restaurants, cafés, terrassen en kleinere winkeltjes gevestigd. Een groot deel van de Binnendieze (nummer 4 op deze lijst) stroomt door deze wijk.
2. Markt
Hermann Luyken/wikicommons
Het centrale plein in Den Bosch draagt de naam Markt. Het bevindt zich op een hoger punt dan de rest van de stad en is dé ontmoetingsplek van de stad. Hier bevindt zich een door August Falise ontworpen beeld. Het is een standbeeld van Jeroen Bosch, een beroemd kunstschilder uit Den Bosch. Tevens zijn er het Stadhuis (nummer 9 op deze lijst), het Jheronimus Bosch Art Center (nummer 5 op deze lijst) en De Moriaan (het oudste bakstenen huis van Nederland) gevestigd. Het verlengde van de Markt heet de pensmarkt. Het kunstwerk Etude gothique van de kunstenaar Marinus Boezem staat tussen de beide markten. Op de Markt zijn ook restaurants, cafés en terrassen gevestigd. Zoals de naam al doet vermoeden, op de Markt vindt ook de markt plaats, waaronder een biologische markt, een stoffenmarkt en een weekmarkt.
1. Sint Janskathedraal
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Aan de oostelijke rand van het centrum, op de hoek van de Parade en de Torenstraat, bevindt zich de uit de 13e eeuw afkomstige Sint Janskathedraal. Dit is één van de mooiste gebouwen in de Brabantse gotiek stijl (we zetten de kerk niet voor niks in ons lijstje van nederlandse kerken!). Bijzondere aspecten aan de buitenkant van de kerk zijn de ornamenten van de dubbele luchtbogen en de bijna honderd dubbele luchtboogfiguren. In de kerk vind je het beeld van Zoete Moeder, zestiende-eeuwse koorbanken en luchtboogstoelen. Een nieuw toegevoegd beeld is een engel met een broek aan en een GSM in haar handen.
1 reactie
MIKE VINCENT – IK HOU VAN DEN BOSCH
Ik trek er elke dag op uit
Of het interesseert doet geen fluit
loop ik op de markt
Ik hou van Den Bosch
met heel mijn hart en heel mijn ziel
ook zonder pet of blauwe kiel
hou ik van Den Bosch.
Ik zie de paardjes hoor de klok
van het stadhuis ken dat ook
O ik hou veel van Den Bosch
Kijk ik naar de blauwe lucht
Ruik de bakker en ik zucht
Ik ga er ook weer tegenaan.
Ik hou van Den Bosch
zijn straatjes en pleintjes
van eeuwen gelee
Ik hou van Den Bosch
van de Uilenburg en Parade de markt
die gaan met zijn twee.
Ik hou van Den Bosch
met de Bossche bol op een terrasje
met een klein bakse thee
Ik hou van Den Bosch
je ziet Jeroen, de St. Jan,
de parade van het café.
Ken alle kroegen van Den Bosch
rijdt regelmatig taal loss
Ik hou van Den Bosch
al heb je soms hoge nood
Nee onze kerk is nog niet dood
Ik hou van Den Bosch
De bewaarde erwtenman
aan de voeten van de St. Jan
O, ik hou veel van Den Bosch
zie ik weer de blauwe lucht
Kruip de bier en ik zucht
ze kan er tegenaan.
Ik hou van Den Bosch
zijn straatjes en pleintjes
van eeuwen gelee
Ik hou van Den Bosch
van de Uilenburg en Parade de markt
die gaan met zijn twee
Ik hou van Den Bosch
met de Bossche bol op een terrasje
met een klein bakse thee
Ik hou van Den Bosch
je ziet Jeroen, de St. Jan,
de parade van het café.
Ik hou van Den Bosch
O van Den Bosch
Ik hou van Den Bosch
zijn straatjes en pleintjes
van eeuwen gelee
Ik hou van Den Bosch
van de Uilenburg en Parade de markt
die gaan met zijn twee
Ik hou van Den Bosch
met de Bossche bol op een terrasje
met een klein bakse thee
Ik hou van Den Bosch
je ziet Jeroen, de St. Jan,
de parade van het café,
Ik hou van Den Bosch
O van Den Bosch.