In Dubai is alles groots en luxueus. De stad maakt onderdeel uit van het kleine landje de Verenigde Arabische Emiraten en grenst aan de Perzische Golf. Het is van oudsher een belangrijk handelsknooppunt, maar staat nu vooral bekend als een luxe vakantiebestemming. Er zijn honderden spectaculaire hotels gebouwd en andere indrukwekkende bouwwerken neergezet. In Dubai wordt je omringt door een enorme rijkdom. In de hitte van het warme woestijnklimaat is een sprookjesachtige oase gecreëerd. Dubai blijft investeren in ontwikkeling. Er wordt niet alleen vernieuwd, maar ook verbeterd. Als je het drukke stadsleven wilt ontvluchten, dan is een woestijn safari een aanrader.

10. Atlantis De Palm (hotel) en Aquaventure (waterpark)

atlantis-hotel
Imre Solt/wikicommons

Op het Palmeiland Jumeirah (zie nummer 8 van deze lijst) staat Atlantis De Palm. Dit is een zeer groot spectaculair hotel. Het heeft zeer speciale kamers, waaronder een tweetal onderwatersuites en een koninklijke bruidssuite met een grandioos uitzicht over Dubai. Ook als je er niet verblijft, mag je delen van het hotel betreden. Dit is de moeite waard, want al als je binnen stapt, wordt je betoverd door een sprookjesachtige wereld. Aquaventura is gelegen naast Atlantis De Palm. Dit aan zee gelegen waterpark beschikt over een strand met mooi uitzicht op de villa’s van Palm Jumeirah. Er zijn verschillende glijbanen en er is zelfs de mogelijkheid om (tegen extra betaling) te zwemmen met dolfijnen. De wachtrijen bij Aquaventura kunnen lang zijn.

9. Dubai Museum

dubai-museum
James G. Howes/wikicommons

In de wijk Al Bastakiya is het Dubai Museum gevestigd. Het museum bevindt zich in het oudste gebouw van Dubai. Hier vind je informatie over de geschiedenis en het ontstaan van Dubai. Je ziet hier hoe een klein bescheiden stadje heeft kunnen uitgroeien tot een grote moderne metropool. Dat gebeurt door middel van een reis door de tijd. Eerst maak je kennis met het historische Dubai waarin parelvissers en bedoeïen de hoofdrol speelden. Oude bouwwerken, zoals een bedoeïenwoning, een windtoren en een fort laten je zien hoe het leven er toen uitzag. Aan het einde van de reis zie je ook hoe recente ontwikkelingen tot stand zijn gekomen, zoals de bouw van Burj Al Arab (de nummer 1 van deze lijst) en de Palmeilanden (de nummer 8 van deze lijst).

8. De Palmeilanden

palmeilanden
Richard Schneider /flickr

De Palmeilanden bevinden zich voor de kust van Dubai. Het zijn kunstmatige schiereilanden, die hier zijn aangelegd om het toerisme te doen groeien. Het zeer kostbare project werd opgezet door de leider van Dubai, Mohammed bin Rasjid Al Maktoem. Het eerste palmeiland werd opgeleverd in het jaar 2004. Inmiddels zijn er drie eilanden: Palm Jumeirah, Palm Jebel Ali en Palm Deira. De naam palmeilanden is gekozen, omdat de eilanden de vorm hebben van een palmboom, een stam met vele takken. Dit maakt dat er een lange kustlijn is ontstaan, waaraan vele bewoners van Dubai wonen in peperdure appartementen en villa’s.

7. Wild Wadi (waterpark)

wild-wadi

Aan de kust, in de wijk Jumeirah, bevindt zich Wild Wadi. Dit is een groot waterpark met drie zwembaden en vele waterglijbanen. Een aantal van deze glijbanen behoren tot de grootste waterglijbanen van de wereld. In het park zijn scènes opgenomen voor een tweetal films, namelijk The Amazing Race 5 en The Amazing Race Asia 1.

6. The Walk (boulevard)

the-walk

In de wijk Dubai Marina (de nummer 5 van deze lijst) is de bekendste boulevard van Dubai gevestigd, The Walk. Dit is the place to be. Hier draait alles om kijken en bekeken worden. De traditionele Arabische kledij heeft hier plaatsgemaakt voor een westers modebeeld, volgens de laatste modetrends. Aan de boulevard vind je vele cafés, restaurants en winkels.

5. Dubai Marina (wijk en jachthaven)

dubai_marina
foto: David Pin, www.ddpn.net, CC-BY-2.0

In de wijk Dubai Marina word je omringt door spectaculaire moderne hoogbouw, voornamelijk zandkleurige flatgebouwen. Ook zijn hier allerlei hoogstandjes van moderne architectuur gebouwd. Op twee oudere hotels na zijn alle bouwwerken hier afkomstig uit deze eeuw. Hier bevindt zich tevens de haven van Dubai, een kunstmatige jachthaven. Deze draagt dezelfde naam als de wijk en is gevestigd achter het Jumeirah strand en The Walk (de nummer 6 van deze lijst).

4. Deira (wijk)

deira-souk

Van oorsprong is de oudere wijk Deira het centrum van Dubai. Hier vind je het authentieke Dubai. In de oude haven Khor Dubai, die vroeger werd gebruikt voor de visserij van parels, kun je kijken naar traditionele boten. Een andere haven die hier is gevestigd is Port Saeed, een handelshaven. Op de kruidenmarkt, Spice Souk, vind je allerlei geurrijke oriëntaalse kruiden en specerijen. En bij de Gold Souk vind je tientallen juweliers, die indrukwekkende sieraden verkopen.

3. Dubai Mall (winkelcentrum)

dubai-mall
dubai-mall-2
Donaldytong & Frank Seiplax / wikicommons

Er zijn vele overdekte winkelcentra in Dubai gevestigd. De grootste hiervan is Dubai Mall. Dit winkelcentrum is met zijn oppervlakte van ruim een half miljoen vierkante meter zelfs de grootste ter wereld. Hier bevinden zich ruim 1200 winkels, vele horecagelegenheden, een enorm bioscoopcomplex, een indoor aquarium en een indoor ijsbaan. Dubai Mall is vlakbij Burj Khalifa (de nummer 1 van deze lijst) gevestigd.

2. Dubai Fountain

https://www.youtube.com/watch?v=MELNJRJMK-Q

Tussen de Dubai Mall (de nummer 3 van deze lijst) en Burj Khalifa (de nummer 1 van deze lijst) bevindt zich de Dubai Fountain. Hier wordt de grootste (en duurste) fonteinshow ter wereld getoond. De fontein spuit maar liefst 83.000 liter water tegelijkertijd omhoog tot een spectaculaire hoogte van 150 meter. De enorme fontein heeft een lengte van 275 meter, dat gelijk staat aan twee voetbalvelden. Met 6600 lampen en 25 kleurenprojectoren wordt een adembenemend schouwspel getoond. Vanaf 18 uur ’s avonds wordt hier elk half uur een fonteinshow getoond. Dit is niet elke keer dezelfde, er zijn er meerdere. Zeer bekende nummers, zoals ‘I will always love you’ van Whitney Housten, ‘Thrillers’ van Michael Jackson en ‘The Prayer’ van Celine Dion spelen op de achtergrond. Het eerste en laatste nummer van de fonteinenshow is Sama Dubai. Deze is speciaal geschreven voor Mohammed bin Rasjid Al Maktoem, de leider van Dubai. Het is aan te raden de show te gaan bekijken buiten de donderdagen, vrijdagen en zaterdagen om. Op deze dagen is het namelijk erg druk bij de fontein, omdat de bewoners van Dubai dan weekend hebben.

1. Burj Khalifa (hoogste gebouw ter wereld)

burj-khalifa
burj-khalifa-2
Donaldytong & Nepenthes /wikicommons

Het hoogste gebouw ter wereld is gevestigd in Dubai. Het draagt de naam Burj Khalifa en heeft een hoogte van maar liefst 829,84 meter. Hoewel Burj Khalifa al het hoogste gebouw ter wereld is sinds 2007, bereikte het haar hoogste punt pas in 2009. De opening vond met grootst vuurwerk plaats op 4 januari 2010. Burj Khalifa is ontworpen door het Amerikaanse architectenbureau Skidmore, Owings and Merrill. Het gebouw heeft de vorm van een Hymenocallis, een woestijnbloem, die veel voorkomt in de regio. Met de snelste passagierslift ter wereld, kun je van het uitzicht vanaf Burj Khalifa gaan genieten. Dat kan vanaf het observatieplatform of vanuit het op de 122e verdieping gelegen restaurant. Hier mag je slechts naar binnen als je een (flink) minimumbedrag per persoon besteedt en geen kinderen onder de 6 jaar meeneemt. Als je rond zonsondergang wilt gaan, dan is reserveren aan te raden.

Lees hier nog 10 weetjes over de Burj Khalifa