Top 10 Bezienswaardigheden in Nederland

Nederland is een klein, plat en waterrijk land. Het is een land vol met steden, dorpen en mensen. Typisch Hollands zijn bloemen, molens en klompen. Ons land heeft een rijke geschiedenis. Deze is nu nog te zien in historische gebouwen en in musea. Ook hebben wij mooie natuur met bossen, heide, duinen en stranden. Al dit Nederlandse is terug te vinden in deze top 10 lijst.

10. Kasteel De Haar


GVR /wikicommons

Vlakbij Utrecht bevindt zich Kasteel De Haar. Het kasteel is ontworpen door de beroemde Nederlandse architect, PJH Cuypers, die ook het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam heeft ontworpen. De bouw van het kasteel vond eind 19e eeuw plaats. Het is een herbouw van het middeleeuwse huis De Haar. Het geeft daardoor een beeld van hoe het leven er vroeger was, vol met luxe, comfort en kostbaarheden. Niet alleen het kasteel is indrukwekkend, ook het enorme park eromheen is spectaculair aangelegd. Het kasteel en het park zijn nu dagelijks geopend voor publiek. Er worden gedurende het hele jaar vele activiteiten georganiseerd.

9. De Deltawerken

deltawerken
© Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)

De provincie Zeeland werd in het jaar 1953 getroffen door de watersnoodramp. Het water in Zeeland steeg toen tot extreme hoogte, waardoor 1836 mensen om het leven kwamen. Deze ramp kon gebeuren, doordat veel van de eilanden en schiereilanden in de provincie zich onder het zeeniveau bevinden. Na het jaar 1953 werd de noodzaak ingezien dit lage land in snel tempo te beschermen tegen de zee. Het Deltaplan werd opgesteld. In dit plan zijn de Deltawerken uitgewerkt. Dat is een verdedigingssysteem ter bescherming tegen hoogwater van de zee. Er werden vele spectaculaire stormvloedkeringen, dammen, dijken en sluizen gebouwd. De Deltawerken zijn een ingenieus hoogstandje en zijn daarom als één van de zeven moderne wereldwonderen verklaard.

8. Van Gogh Museum

van gogh museum
Taxiarchos228/wikicommons

Vincent Van Gogh was één van ’s werelds bekendste kunstenaars. Hij leefde van 1853 tot 1890. Hij staat met name bekend om zijn schilderijen van landschappen en zelfportretten. Veel van zijn werken zijn verzameld in het Van Gogh museum in Amsterdam. In de galerij en het museum bevindt zich een collectie van 200 schilderijen, 500 tekeningen en 700 brieven. Tevens zijn er werken te zien van zijn tijdgenoten. Er komen jaarlijks bijna 1.5 miljoen bezoekers naar het museum. Er is niet alleen veel te zien, maar ook veel te doen, zoals workshops en activiteiten voor alle leeftijden.

7. De windmolens in Kinderdijk

kinderdijk
Lucas Hirschegger/wikicommons

Tussen Rotterdam en Dordrecht ligt het beroemde plaatsje Kinderdijk. In deze plaats bevinden zich negentien poldermolens, die in 1738 en 1740 zijn gebouwd met als doel het water uit de laaggelegen polder omhoog te pompen. Te voet of per fiets zijn de molens het beste te bezichtigen. Eén molen is ook van binnen te bekijken. De molens staan sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook is het gebied een beschermd dorpsgezicht.

6. Anne Frank Museum

Anne Frank Museum
Massimo Catarinella/wikicommons

Aan de Prinsengracht in Amsterdam staat het huis waar de dertienjarige Anne Frank en haar familie in de Tweede Wereldoorlog onderdoken. In dit huis bevindt zich nu het Anne Frank museum. Hier vind je veel informatie over het leven van het Joodse meisje Anne, verkregen uit de door haar in die tijd geschreven dagboeken. In het gerestaureerde huis vind je het beroemde achterhuis nog zoveel mogelijk in originele staat. Dit is de plek waar Anne en haar familie van 1942 tot 1945 onderdoken. Anne stierf vlak voor het einde van de oorlog, maar haar dagboeken bleven bewaard. Het is vertaald in maar liefst 51 talen. Anne Frank is daarmee wereldberoemd geworden.

5. Valkenburg

Valkenburg
Kleon3/wikicommons

In het uiterste zuiden van Nederland bevindt zich in een heuvellandschap het historische stadje Valkenburg. Hier bevindt zich op een heuvel een kasteelruïne. Ook zijn er mergelgrotten, Romeinse catacomben, het oudste openluchttheater van Nederland en andere kastelen gevestigd. In deze omgeving kun je wandelend en fietsend genieten van de historische rijkdom. Ook zijn er in het stadje vele restaurants, terrasjes en toeristische winkeltjes. Er worden gedurende het hele jaar vele evenementen georganiseerd. Het stadje staat met name bekend om haar wielerevenementen.

4. Het Rijksmuseum

Rijksmuseum
Voytikof/wikicommons

Al sinds 1809 wordt er in het Rijksmuseum in Amsterdam kunst verzameld. Het is dan ook niet vreemd dat er zich nu meer dan zeven miljoen kunstwerken bevinden, waaronder 5000 schilderijen in meer dan 250 kamers en 35000 boeken in een enorme bibliotheek. In het museum bevinden zich vele meesterwerken. Tevens kun je er een beeld krijgen van de ontwikkeling van de kunst en cultuur in Nederland. Het Rijksmuseum heeft met name een grote collectie aan traditioneel Nederlands handwerk, Middeleeuws beeldhouwwerk en moderne kunst. Er worden vele activiteiten en workshops voor jong en oud in het museum georganiseerd.

3. Hoge Veluwe Nationaal Park

Hoge Veluwe Nationaal Park

Het grootste Nationale Park van Nederland is de Hoge Veluwe. Dit park bevindt zich in de provincie Gelderland tussen Arnhem en Apeldoorn. Het park bestaat uit een gebied van 13800 hectare. In het noorden bevinden zich voornamelijk bossen, waar vele herten en reeën leven. Ook is hier het Kröller Müller museum, met een grote beeldentuin. Verder naar het zuiden is het duingebied gelegen, afgewisseld met heide en bos. Dit gebied staat bekend onder de vogelaars, hier zijn vele vogels te bespeuren. Zowel te voet als per fiets is de Hoge Veluwe over de vele wandel- en fietspaden te bezichtigen.

2. Keukenhof

Keukenhof

Aan de rand van de plaats Lisse ligt de Keukenhof. Dit is de grootste publieke tuin van de wereld. De tuin staat vooral bekend om haar velden vol met kleurrijke bloemenpracht. Hier zijn meer dan 700 soorten tulpen en duizenden hyacinten, krokussen en narcissen te zien. Tevens vindt hier de grootste openlucht bloemenshow ter wereld plaats. Ook zijn er in het park meerdere restaurants en tentoonstellingen. Voor kinderen is er ook genoeg te beleven bij de kinderboerderij, in het doolhof en in de speeltuin.

1. Amsterdamse grachten

grachten-amsterdam

Amsterdam staat bekend om haar vele grachten. Hier kun je met een boot overheen varen of langs lopen. De grachten van Amsterdam zijn grotendeels gelegen aan kleine, rustige straten en stegen. Eén van deze buurten is de bekende Grachtengordel. Hier zijn vele kleine bruggetjes en 17e eeuwse huizen te vinden. Deze hoge, smalle, raamrijke woningen worden ook wel grachtenwoningen genoemd. Naast woningen bevinden zich aan de straten ook kleine boetiekjes, cafés, hotels en kleurrijke tuinen.