Het land Malta bestaat uit acht eilanden. Vier daarvan zijn bewoond, dat zijn het grootste eiland Malta, Gozo, Comino en Manoel Island. Ze bevinden zich in de Middellandse Zee onder Italië en boven Libië. De architectuur en cultuur van Malta heeft kenmerken van landen uit zowel Europa (Italiaanse en Spaanse) als Noord-Afrika (Moorse). Van oudsher is Malta een Britse Kolonie. Vandaar dat er op het eiland naast Maltees ook Engels wordt gesproken. De eilanden Malta en Gozo zijn zeer toeristisch. Vele Europeanen komen hiernaartoe voor de authentieke Maltese sfeer en de aangename mediterrane warmte.

10. Ħal Saflieni Hypogeum (ondergronds complex)

hal-saflieni-hypogeum

In de kleine plaats Paola op Malta bevindt zich Ħal Saflieni Hypogeum. Dit enorme ondergrondse complex bevindt zich onder een woonhuis, dat is omgebouwd tot een hal met daarin een wachtruimte en kassa voor bezoekers. Ħal Saflieni Hypogeum is afkomstig uit de jaren 3600 tot 2500 voor Christus. In drie niveaus werd hier destijds een ondergrondse begraafplaats gerealiseerd. Naar vermoeden hebben de mensen uit de prehistorie gebruikgemaakt van natuurlijke grotten en holtes om het hypogeum uit te graven. De muren en pilaren in het hypogeum zijn echter zeer mooi bewerkt alsof ze uit grote rechthoekige balken en stenen bestaan. Ħal Saflieni Hypogeum bestaat uit gangen, kamers en nissen. Het lijkt erop dat er boven het hypogeum in het verre verleden een monumentale constructie heeft gestaan, bijvoorbeeld een tempel. Als je het ondergrondse complex wilt bezoeken, kun je het beste vooraf reserveren, aangezien er maar 100 bezoekers per dag worden toegelaten.Let op tot begin 2017 is deze attractie gesloten.

9. Sint-Janscokathedraal

sint-janscokathedraal
sint-janscokathedraal2
Radoneme & Florival fr / wikicommons

Eén van de belangrijkste toeristische attracties op het eiland Malta is de Sint-Janscokathedraal (in het Engels St. John’s Co-Cathedraal). Deze kathedraal staat in de hoofdstad Valetta (de nummer 1 van deze lijst) en is afkomstig uit de 16e eeuw. Sta je voor de Sint-Janscokathedraal, dan kijk je naar een sober gebouw met twee eenvoudige klokkentorens, maar als je er binnenloopt wordt je overweldigd door pracht en praal. De barokstijl van het interieur is grotendeels ontworpen door de Italiaanse kunstenaar Mattia Preti. Hij schilderde onder anderen fresco’s met scènes uit het leven van Johannes de doper (aan wie de kathedraal is gewijd) op het plafond. Ook het beeldhouwwerk in de muren is van zijn hand. Er zijn grafmonumenten en grafstenen van grootheden uit het verleden in de kerk te vinden. De kerk bevat acht kapellen en vele kunstwerken, waaronder het beroemde schilderij ‘De onthoofding van Johannes de Doper’ van Caravaggio.

8. Ghajn Tuffieha Bay (strand)

ghajn_tuffieha_bay
Erik1980/wikicomomns

Malta heeft niet zoveel stranden, vooral weinig zandstranden (een volledig overzicht vind je hier. In het noordwesten van Malta bevinden zich echter drie stranden, die zeker de moeite waard zijn. De eerste twee zijn Golden Bay en Gnejna Bay. Het kleinere zandstrandje Ghajn Tuffieha Bay is de grootste aanrader van de drie. Deze bevindt zich ten zuiden van de Ta’Ghain Tuffieha Tower. Hier is het relatief rustig, aangezien je een stukje moet lopen (6 tot 10 minuten) en een steile trap moet traceren om er te komen. De beschutte baai beschikt over een klein restaurantje en kristalhelder zeewater.

7. Marsaxlokk (vissersdorp)

marsaxlokk
Berthold Werner/wikicommons

Ten zuidoosten van het eiland Malta bevindt zich het traditionele sfeervolle vissersdorp Marsaxlokk. Dit dorpje wordt omschreven als één van de meest pittoreske plaatsen van Malta. Hier vind je naast prachtige oude huizen ook traditionele vissersbootjes (‘luzzu’ genaamd), vele visrestaurants en een prachtig uitzicht over de zee. Het enige minpunt van dit dorp is de zeer in het oog vallende elektriciteitscentrale.

6. Het Blauwe Raam (gat in de kliffen van Dwejra Bay)

blauwe-raam
anjab1593/wikicommons

Ten westen van het eiland Gozo, in de kliffen van Dwejra Bay, is in de loop der jaren, als gevolg van erosie en wind, een groot gat ontstaan. Het gat wordt het Blauwe Raam (en in het Engels Azure Window) genoemd. Dit omdat je de azuurblauwe zee kunt zien, als je door het gat naar beneden kijkt. Er bevindt zich een natuurlijke brug over het gat heen, maar je mag hier niet meer overheen lopen. Dit is te gevaarlijk, omdat de Azure Window waarschijnlijk elk moment in kan storten door verzwakking. Vanaf de zuidkant van Azure Window kun je het beste naar beneden kijken. Als je hier naartoe wilt gaan, kun je het beste een goed paar schoenen aantrekken, aangezien je hiervoor een partij rotsen moet beklimmen. Voor fans van de serie Game of Thrones is het ook leuk om te weten dat dit een van de locaties is waar de serie is gefilmd. Malta is sowieso een populaire plaats voor de opnames, zie hier een overzicht.

5. Mdina (stad)

mdina
R Muscat/flickr

Het stadje Mdina bevindt zich midden op het eiland Malta. Dit is een historisch stadje met kerken, kloosters, woningen en paleizen uit de middeleeuwen en de baroktijd. Mdina heeft een oude stadsmuur, die nog in goede staat verkeerd. In het stadje wonen maar weinig mensen en er mogen bijna nergens auto’s rijden. Dit maakt het tot een zeer authentieke plek. Ook de nabijgelegen grotere stad Rabat is een bezoek waard. Ondanks dat er in Rabat meer mensen wonen, kun je ook hier op sommige plekken kennis maken met het authentieke Malta.

4. De megalithische tempels

megalithische-tempels
Norum /wikicommons

Verspreid over Malta staan megalithische tempels. Deze zeer oude prehistorische tempels zijn gebouwd in de jaren 2500 tot 3600 voor Christus. Volgens Archeologen zijn deze megalithische complexen het eindresultaat van plaatselijke innovaties in een proces van culturele ontwikkeling. De bouw van al deze tempels is hetzelfde: het zijn stenen nier- of hoefijzervormige structuren aan elkaar gebouwd door apsissen. In sommige tempels zijn vrouwenbeeldjes gevonden, soms gekleed in rokken, vaak met corpulente vormen. De oudste megalithische tempels bevinden zich op Gozo en heten de tempels van Ġgantija. Deze zijn opgenomen door de UNESCO in de lijst van het Werelderfgoed. Ook de tempels van Ħaġar Qim, Mnajdra, Ta’ Ħaġrat, Skorba en Tarxien staan hierop.

3. Palazzo Parisio (paleis)

palazzo-parisio
palazzo-parisio2
Boguslaw Garbacz & Frank Vincentz / wikicommons

In de plaats Naxxar ten noordoosten van het eiland Malta bevindt zich Palazzo Parisio. Dit was van oorsprong een villa, maar is later omgebouwd tot een paleis. Palazzo Parisio werd gebouwd in 1733 in opdracht van de grootmeester van de Johannieters, Manoel de Vilhena. Rond 1900 werd het gebouw eigendom van Giuseppe Sicluna. Hij is degene die de villa omtoverde tot een paleis met rijkelijk versierd interieur. Het meest spectaculair zijn de vergulde balzaal, de enorme trap gemaakt van carraramarmer en de paleistuinen. Het is mogelijk om Palazza Pariso te bezichtigen. Het is volledig geopend voor publiek.

2. Valletta (hoofdstad)

valletta

Valletta, de hoofdstad van Malta, bevindt zich aan de oostkust van het eiland Malta. Deze historische stad heeft prachtige oude gebouwen, waaronder het uit 1571 afkomstige Grootmeesterspaleis. Hier vind je indrukwekkende versiering, waaronder fresco’s en schilderijen. In een uit de 16e eeuw afkomstig rococogebouw is het Nationaal Museum voor Schone Kunsten gevestigd. Hier is een grote kunstcollectie aanwezig, met hoofdzakelijk religieuze onderwerpen. Ook de Sint-Janscokathedraal is hier gevestigd (de nummer 9 van deze lijst).

1. Blue Lagoon

blue-lagoon
Yulia K/wikicommons

Tussen de eilanden Malta en Gozo bevindt zich een blauwe lagune, Blue Lagoon genaamd. De Blue Lagoon is een groot stuk zeewater met een prachtige turkooisblauwe weerspiegeling. Vanaf de veerboot tussen Malta en Gozo zie je de Blue Lagoon vanaf een afstandje, maar van dichtbij kun je deze plek het beste bezichtigen door het boeken van een boottocht. Je vaart dan vanaf Malta of vanaf Gozo een dag of een dagdeel richting de blauwe Lagune en meert daar aan. Je kunt op de boot genieten van het mooie uitzicht of een duik nemen in het betoverende water.

Regel je vakantie naar Malta alvast bij Bebsy. Dankzij jarenlange ervaring regelen zij de beste deals. En bij aanmelding krijg je direct 25 euro korting!