Parijs is één van de bekendste steden van Europa. Het is de centrale hoofdstad van Frankrijk. In deze megastad wonen niet alleen ruim 11 miljoen mensen, hier komen ook jaarlijks 25 miljoen toeristen naartoe. Parijs, wordt ook wel de stad van de liefde genoemd. Voornamelijk vind je deze romantische sfeer in de vele oude gebouwen, die mooi oplichten in het duister. De stad kent zeer veel bezienswaardigheden. Helaas konden ze niet allemaal in deze top 10 worden geplaatst, maar eerder al maakten we een top 10 van originele dingen om te doen in Parijs.

10. Place des Vosges (plein)

Place des Vosges
Alno/wikicommons

In de wijk Le Marais vind je Place des Vosges. Dit oudste plein van Parijs is ontworpen door Baptiste Cereau en gebouwd tussen 1605 en 1612 onder leiding van koning Hendrik IV en koning Lodewijk XIII. Van deze laatste persoon is er een standbeeld op het plein geplaatst. Op dit grote, groene plein van 140 bij 140 meter bevinden zich aan de noord- en zuidkant twee bekende gebouwen, namelijk het Pavillon de la Reine en het Pavillon du Roi. Ook staan rondom het plein 39 rode huizen. Ze zien er hetzelfde uit, maar hebben een eigen unieke geschiedenis. Ook vind je rondom het plein een bogengalerij, waarin zich exclusieve hotels, restaurants en antiquairs bevinden. In het verleden woonden er op het plein vele beroemdheden, onder wie Victor Hugo, een bekende schrijver en dichter uit de 19 eeuw. In het pand waar hij woonde (huisnummer 6) is nu een museum ter nagedachtenis aan hem gevestigd.

9. Moulin Rouge (nachtclub en cabaret)

moulin rouge

De rosse buurt van Parijs bevindt zich in het 18e arrondissement. Hier vindt je Moulin Rouge, zeer herkenbaar aan de rode molen op het dak. Dit is een wereldberoemde nachtclub, ook wel cabaret genaamd. Over Moulin Rouge is veelvuldig geschreven in boeken. In vele films komt de nachtclub in beeld. De musical ‘Moulin Rouge’, is gemaakt over de nachtclub. Hier worden al sinds het jaar 1889 prachtige shows getoond. Je kunt er tijdens een diner van genieten.

8. Centre Pompidou (cultureel centrum)

centre pompidou
© Jorge Royan / http://www.royan.com.arM

Centre Pompidou staat in de centraal gelegen wijk Beaubourg en is ontworpen door de architecten Renzo Piano, Richard Rogers en Gianfranco. Het ontwerp was het winnende ontwerp van een wedstrijd gehouden in 1971, waarbij een ontwerp moest worden gemaakt voor het nieuwe culturele centrum van Parijs. Het gebouw is opvallend, omdat alle waterleidingen, elektriciteit, airconditioning en liften zich aan de buitenkant van het gebouw bevinden. Alle elementen hebben hierbij een specifieke kleur. Zo hebben alle liften een rode kleur en alle gangen een grijze kleur. De ruimte binnenin kan op deze wijze optimaal worden benut voor cultuur. In het gebouw bevindt zich het belangrijkste museum van Parijs, het MNAM. Hier vindt je een zeer belangrijke verzameling moderne kunst, die tentoongesteld wordt op de vierde, vijfde en zesde verdieping van het pand. Daarnaast is er in Centre Pompidou een populaire bibliotheek, een bioscoop, een boekenwinkel en een panoramisch terras gevestigd. Het plein waarop het culturele centrum staat, is zeer bekend. Het heet Place Georges Pompidou. Hier zijn altijd portretschilders, entertainers en mimespelers te vinden.

7. Seine (rondvaart)

seine
Mortimer62/flickr

Vanaf de Seine heb je een schitterend uitzicht op de omliggende gebouwen en bruggen over het water. Met name in de avond is een rondvaart de moeite waard, omdat alles er met verlichting sprookjesachtig en romantisch uitziet. Je ziet vanuit een rondvaartboot de volgende bekende historische gebouwen: Le Grand Palais, La Place de la Concorde, La Conciergerie, La Statue de la Liberté en L’ Assemblée Nationale. Als je (excellent) met live muziek wilt dineren tijdens een tocht over de Seine, dan is dat mogelijk met een mini cruise.

6. Opéra Garnier (museum en balletvoorstellingen)

opera garnier2
opera garnier
Cristian Bortes/flickr & Eric Pouhier /wikicommons

In het 9e arrondissement bevindt zich Opéra Garnier. Het wordt ook wel Palais Garnier genoemd. Als een paleis pronkt het operagebouw in de Franse hoofdstad. Binnen is het voorzien van veel marmer, bladgoud en fresco’s. Een enorme schildering van Marc Chagall bevindt zich op het plafond. Het gebouw is afkomstig uit het jaar 1871. Het was een ontwerp van architect Charles Garnier in een neobarok, extravagante, eclectische stijl. Vroeger deed het dienst als operagebouw. Nu is er een museum, dat zich richt op de Franse theatergeschiedenis. Ook vinden hier balletvoorstellingen plaats.

5. Sacré-Coeur (basiliek)

Sacré-Coeur
sacre coeur 2
Aarya0141/wikicommons & Sebastian Bergmann /flickr

Boven op de heuvel Montmartre staat de Sacré-Coeur. De wit gekleurde basiliek heeft een bijzonder mooie uitstraling. Voor de kerk bevindt zich een groen voorplein met daarop enorme trappen. Vanaf deze trappen en vanuit de basiliek heb je een prachtig uitzicht over de stad. In de basiliek bevindt zich een hele grote mozaïeken afbeelding van Jezus. Deze kerk is eind 19e eeuw gebouwd ter nagedachtenis aan de Frans-Duitse oorlog en de vele slachtoffers die dit met zich meebracht.

4. Arc de Triomphe (triomfboog)

Arc de Triomphe
Jiuguang Wang/flickr

Op een zeer druk verkeersknooppunt van Parijs bevindt zich eén van de bekendste symbolen van Parijs, de Arc de Triomphe. Dit is een vijftig meter hoge triompboog, die stamt uit het begin van de 19e eeuw. De boog werd gebouwd ter ere van een overwinning van Napoleon. Je kunt de Arc de Triomphe beklimmen en genieten van een spectaculair uitzicht over Parijs. In de Arc de Triomphe is ook een expositieruimte gevestigd.

3. Het Louvre (museum)

Louvre
Benh LIEU SONG/wikicommons

Iets ten noorden van de Seine is het Louvre gevestigd. Het Louvre behoort tot de grootste en best bezochte musea ter wereld. Het bevindt zich in een enorm bouwwerk, dat eind 14e eeuw werd gebouwd. Dat gebeurde in opdracht van Karel V. Het is 300 jaar lang de residentie geweest van de koningen van Frankrijk. Pas later werd een deel van het paleis een museum. Het Louvre bevindt zich op een oppervlakte van 60.600 m². Hier zijn voornamelijk werken te vinden uit de 11e eeuw tot het begin van de 19e eeuw. Het wereldberoemde schilderij ‘de Mona Lisa’ van Leonardo da Vinci en ‘de Venus’ van Milo worden hier tentoongesteld.

2. Notre-Dame (kathedraal)

Notre-Dame
Notre-Dame 2
notre-dame 3
Sanchezn & Michael Reeve /wikicommons

Midden in het centrum van Parijs staat de Notre-Dame. Dit is een kathedraal rijk aan geschiedenis. Hier werd onder anderen Napoleon (in 1804) gekroond tot Keizer. De Notre-Dame werd gebouwd tussen 1163 en 1345. Tijdens de Franse revolutie heeft het veel schade opgelopen, deze werd hersteld vanaf het jaar 1845. Ook eind 20e eeuw is de kerk nogmaals gerestaureerd. Hierdoor ziet de kathedraal er nu prachtig uit. Met name de waterspuwers op het dak, het orgel met 7000 pijpen en de luchtbogen rond het koor zijn mooie elementen. Vanaf het 130 meter hoge gebouw heb je een prachtig uitzicht over de stad. De kathedraal werd wereldberoemd door het boek ‘De klokkenluider van de Notre-Dame’.

1. De Eiffeltoren

Eiffeltoren
enh LIEU SONG/wikicommons

De Eiffeltoren is het grote symbool van Parijs. Deze is ontworpen door Maurice Koechlin en Émile Nouguier en gebouwd aan het einde van de 19e eeuw. De Eiffeltoren werd gebouwd om toegang te geven tot de wereldtentoonstelling van 1889, het jaar van de 100ste verjaardag van de Franse revolutie. Elke avond tussen 21.00 uur en 24.00 uur wordt de Eiffeltoren elk uur verlicht, in de vorm van een geweldige lichtshow. In de toren is op de eerste verdieping een expositie met informatie over de Eiffeltoren gevestigd. Uiteraard kun je vanaf de top van de toren genieten van een spectaculair uitzicht over Parijs. Tickets hiervoor kun je het beste vooraf kopen om de enorme wachtrijen te vermijden.

Lees hier onze top 10 Eiffeltoren weetjes.

Plan je een stedentrip naar Parijs, ga dan zeker deze 10 ‘must see’ bezienswaardigheden zien. Maar kijk ook nog even in onze top 10 van originele dingen om te doen in Parijs voor plekjes met net iets minder toeristen die zeker de moeite waard zijn!