Natuurlijk heb jij de meest bijzondere moeder. Ze zal vast de liefste moeder van de wereld zijn! Als je onderstaande top 10 lijst leest, zul je concluderen dat er – naast ‘baas boven baas’ – ook ‘moeders boven moeders’ bestaan.

Moeder met langste tussenpoos tussen kinderen: 41 jaar

Elizabeth Ann Butlle is moeder van twee kinderen. Ze kreeg haar eerste kind – dochter Belinda – toen ze 19 jaar oud was. Dat was op 19 mei 1959. Ruim 41 jaar later – om precies te zijn 41 jaar en 185 dagen – werd Elizabeth opnieuw moeder. Op 20 november 1997 beviel ze van zoon Joseph. Elizabeth Ann Butlle was toen 60 jaar oud. Broer en zus schelen maar liefst 41 jaar! Er past een generatie tussen; Belinda had Jospeh’s moeder kunnen zijn. Voor zover bekend is dit het enige gezin, waarin zo’n groot leeftijdsverschil tussen broer en zus bestaat.

Moeder van ’s werelds kleinste baby

Op 19 september 2004 beviel Mahajabeen Sheikh van ’s werelds kleinste baby. Dochter Rumaisa Rahman kwam ter wereld toen haar moeder bijna 26 weken zwanger was. Het meisje woog slechts 254 gram en was 25,4 centimeter lang. Dit feit maakte moeder en dochter wereldberoemd! Overigens heeft Rumaisa een tweelingzusje; dit meisje – genaamd Hiba – was een stuk groter dan haar zusje. Dit jaar vierde de tweeling hun tiende verjaardag. De meisjes maken het nu goed. Wel is hier een lang verblijf in het ziekenhuis aan vooraf gegaan.

‘s Werelds kleinste moeder: 71 centimeter

Naast kleine baby’s bestaan er ook kleine moeders. Daarvan is Stacey Herald een goed voorbeeld. Deze vrouw leidt aan de ziekte ‘Osteogenesis Imperfecta’. Meer concreet zijn haar longen niet goed ontwikkeld. Én haar botten uitermate broos. Daarom zit ze in een rolstoel. Haar ziekte heeft Stacey Herald er niet van weerhouden om invulling te geven aan haar kinderwens. Zo heeft ze al twee kinderen gebaard. Momenteel is ze zwanger van de derde. Haar omvang is nu groter dan haar lengte. Om die reden kan ze bijna niets doen; haar man neemt een groot aantal van de huishoudelijke taken voor zijn rekening. Hoewel de doktoren het stel adviseren om niet meer zwanger te raken – Stacey zet haar leven op het spel – willen ze het liefst nog meer kinderen.

‘s Werelds meest vruchtbare draagmoeder: 12 kinderen

Carole Horlock – 42 jaar oud – staat bekend als draagmoeder, die de meeste kinderen heeft gedragen. In de afgelopen 13 jaar heeft ze maar liefst 12 baby’s op de wereld gezet! Daartoe behoorden ook drielingen. Volgens eigen zeggen geniet ze er heel erg van om andere stellen te kunnen helpen bij het vervullen van hun kinderwens. Waarschijnlijk speelt ook de beloning – die kan oplopen tot $30.000,- per kind – een rol. De in-vitrofertilisatie, misselijkheid, gedwongen bedrust en striae neemt Carole Horlock voor lief. Van de adoptieouders verlangt ze niet meer dan een foto en een brief, waarin de ouders laten weten hoe het met de kinderen gaat. Op deze manier kan Carole er gemakkelijk afstand van doen. Overigens zijn haar ervaringen als draagmoeder niet alleen maar positief; zo heeft haar vader het contact verbroken met zijn dochter. Hij kan er niet mee leven dat Carole zijn kleinkinderen afstaat.

’s Werelds oudste moeder van een tweeling: 70 jaar oud

Een zoon baren was de grote wens van Omkari Panwar. De wens op zich is niet zo gek. Het is wel opmerkelijk dat de moeder in kwestie 70 jaar oud is! Omkari Panwar mag rekenen op de volledige steun van haar man, de 77-jarige Charan Singh Panwar. In goed overleg hebben ze hun buffalo’s verkocht, hun land verpacht en al hun spaargeld bijeen geschraapt. Het bleek voldoende om de kostbare IVF behandeling te betalen. Het geluk was aan hun zijde; niet alleen sloeg de behandeling aan, ook bleek het stel in verwachting van een tweeling, een meisje, en eindelijk die jongen. Omkari en Charan Singh Panwar hadden al twee volwassen dochter, en vijf kleinkinderen.

‘s Werelds eerste mannelijke moeder

Als je de kop leest, overvalt je vast een gevoel van ongeloof. We leggen het uit! Thomas Beatie is geboren als een vrouw. Van kinds af aan voelde hij dat hij in het verkeerde lichaam was gevangen; hij wilde geen vrouw zijn, maar een man. Tien jaar geleden rondde hij het traject van operaties en hormoonbehandelingen af. Sindsdien gaat hij als man door het leven. Hij startte een nieuw leven in Oregon en ontmoette Nancy. Al snel ontstond er bij het stel een grote kinderwens. Vanwege hysterectomie – waaraan Nancy ooit heeft geleden – lukte het haar om zwanger te raken. Om die reden besloot Thomas om de klus te klaren; het samenbrengen van een eigen eitje en het zaad van een donor heeft geleid tot een zwangerschap.

[

Moeder van de meeste kinderen: 69

Als we de geschiedenisboeken – meer concreet het Guiness Book of Records – moeten geloven, dan leefde er in de 18e eeuw een vrouw, in Rusland, die maar liefst 69 kinderen heeft gebaard. Haar naam was Valentina Vassilyev. Tussen 1725 en 1765 had ze 27 zwangerschappen. 16 tweelingen, 7 drielingen en 4 vierlingen. 67 van de 69 kinderen hebben het overleefd. In datzelfde boek – uitgave van 1981 – lezen we dat de Chileense Leontine Albina in totaal 55 kinderen op de wereld heeft gezet. Het zal je niet verbazen dat beide moeders diverse meerlingen hebben gekregen. Anno 2014 staan Livia en Alexandru Ionce in de belangstelling; onlangs kregen zij hun 18e kind. Alle kinderen zijn gezond. Het leeftijdverschil tussen de kinderen bedraagt 23 jaar! Alle 18 kinderen – 10 meisjes en acht jongens – wonen nog thuis bij hun ouders.

’s Werelds oudste moeder: 70 jaar oud

Precies 40 jaar na de geboorte van haar eerste kind beviel de Indiaase Rajo Devi Lohan van haar tweede kind. Zij was toen 70 jaar oud, haar man 72 jaar. Decennialang heeft het tweetal zich geschaamd voor het feit dat zij slechts één kind hadden. Zo vermeden zij familiefeestjes en contact met hun buren. Volgens goed Indiaas gebruik – zeker in het dorpje waar de familie Lohan woonachtig is – zorg je voor vele nakomelingen. Het stel heeft vele priesters en lokale wijsheren bezocht. Ook heeft de vrouw vele – overwegend plantaardige – medicijnen geslikt. In 2008 was het dan zover; hun tweede kind zag het levenslicht. Moeder Rajo Devi Lohan was vastbesloten om haar baby drie jaar lang borstvoeding te geven.

’s Werelds jongste moeder: vijf jaar jong

https://www.youtube.com/watch?v=Iog4PCMRyPs

Nog opmerkelijker is het verhaal van Lina Medina. Dit Peruaanse meisje beviel van een kind, toen ze welgeteld vijf jaar, zeven maanden én 21 dagen oud was. Anderhalve maand daarvoor waren haar ouders met het meisje naar de dokter gegaan; haar buik was enorm opgezet. In eerste instantie dachten de doktoren aan een tumor. Later bleek dat Lina zeven maanden zwanger was. Op 14 mei 1939 zag haar zoon het levenslicht. Hij is via een keizersnede ter wereld gekomen. Het lichaam van zijn moeder was gewoonweg te smal om op natuurlijke wijze een kind te baren.

Moeder van acht kinderen uit één bevalling

In januari 2009 beviel Nadya Denise Doud-Suleman Gutierrez, ook wel bekend als Ocotmom, van een achtling. Wonder boven wonder hebben alle baby’s de bevalling overleefd. Daarom wordt ook wel gesproken van ‘de moeder van de meest overlevende kinderen van één bevalling’. Overigens kun je deze vrouw een ervaringsdeskundige noemen; zij had al zes kleine kinderen. Tel daarbij op het feit dat de jonge vrouw – single en werkloos – gekozen heeft voor een traject van in-vitrofertilisatie en je kunt je voorstellen dat deze bevalling tot een stroom van reactie heeft geleid! Ze was te zien in alle grote Amerikaanse talkshows. In 2012 ging ze persoonlijk failliet, ze had $1 miljoen schuld. Om geld te verdienen heeft ze een pornofilm gemaakt, “Octomom Home Alone”, en is ze gaan werken als stripper.