De ingrediëntenlijsten op ons voedselverpakkingen lezen als een chemische opsomming: Karmijnzuur, L-Cysteine, of Allura Rood AC. Klinkt chique, toch? Maar wat als je wist dat die mooie namen eigenlijk een dekmantel zijn voor wat ze echt zijn? Denk je nog steeds dat je vanillevla zou kopen als er “bevergeil” op de verpakking stond in plaats van Castoreum? Of zou je nog genieten van je snoepjes als je wist dat ze met “gemalen bladluis” gekleurd zijn in plaats van karmijnzuur? Waarschijnlijk niet, maar toch eet je deze ingrediënten bijna elke dag. Laten we eens kijken naar wat er werkelijk in je eten zit.
Castoreum (Bevergeil)
Bevers hebben een klier tussen hun anus en geslachtsorganen waarin castoreum, ook bekend als bevergeil, wordt geproduceerd. Bevers gebruiken dit goedje om hun vacht waterdicht te maken. Maar wij mensen gebruiken het ook, niet alleen in parfums, maar ook in ons voedsel. Ja, dat klopt, jouw vanille-ijsje kan bevergeil bevatten om die heerlijke vanille- en karamelsmaak te versterken. Denk daar de volgende keer maar eens aan als je aan je ijsje likt!
Karmijnzuur
Karmijnzuur klinkt niet echt alarmerend, toch? Tot je hoort dat het eigenlijk niets anders is dan geplette luizen. Ja, echt waar! Het kost ongeveer 140.000 luizen om een kilogram karmijnzuur te maken. Deze luizen worden speciaal gekweekt op cactusplantages in Peru. En waar vind je deze rode kleurstof dan? In allerlei voedingsmiddelen, van snoepjes tot cosmetica. Dus die felgekleurde lolly of lippenstift? Ja, daar zit een beetje luizenliefde in.
Allura Rood AC
Allura Rood AC klinkt als een exotische tint, maar het is eigenlijk een kleurstof gemaakt van steenkoolteer. Dit wordt gebruikt om snoepjes en limonades die rijke, donkerrode kleur te geven. Stel je voor dat er “steenkoolteer” op de ingrediëntenlijst zou staan. Zou je het nog steeds zo aantrekkelijk vinden?
L-Cysteine
Volgende keer dat je naar de kapper gaat, vraag of ze je afgeknipte haar willen bewaren. Waarom? Omdat L-Cysteine, een ingrediënt in veel bakproducten, wordt gemaakt van menselijk haar! Het helpt het deeg beter te rijzen en langer houdbaar te blijven. Als het idee van haar in je brood je niet aanspreekt, weet dan dat er ook eendenveren voor kunnen worden gebruikt. Smakelijk!
Stremsel
Stremsel wordt gebruikt bij het maken van kaas en komt uit de lebmaag van kalveren. Voor veel vegetariërs een no-go, want dit ingrediënt zorgt ervoor dat melk stremt en verandert in kaas. Wie had gedacht dat kaas maken zo… dierlijk kon zijn?
Skatool
Waarom ruikt varkensvlees soms zo sterk? Dat komt door skatool, een stof afkomstig uit varkensmest. Klinkt vies, maar dit ingrediënt wordt ook gebruikt in parfums en zelfs in voedsel om aroma’s zoals aardbei te versterken. Dus, die heerlijke geur van je favoriete parfum? Bedank een varken.
Cellulose
Cellulose is een mooie naam voor houtpulp. Ja, hout! Dit ingrediënt wordt toegevoegd aan voedsel om het dikker te maken zonder extra calorieën toe te voegen. Dus de volgende keer dat je “microcrystalline cellulose” ziet op de ingrediëntenlijst van je kaas, saladressing of ijs, weet je dat je eigenlijk een beetje hout eet.
Gelatine
Gelatine, dat mooie spul dat pudding zo lekker wiebelig maakt, wordt gemaakt van de huid, botten en kraakbeen van zoogdieren. Dit ingrediënt zit niet alleen in pudding, maar ook in veel snoepjes en capsules van medicijnen. Vegetariër zijn is niet altijd even makkelijk!
Lanoline (Schapenolie)
Lanoline, oftewel schapenolie, zorgt ervoor dat kauwgom zo lekker zacht is. Deze olie wordt geproduceerd door schapen in hun wol. Als je het niet via kauwgom hebt binnengekregen, heb je het waarschijnlijk wel eens op je gezicht gesmeerd, want lanoline is een populair ingrediënt in veel crèmes en lotions.
Vislijm
Vislijm, ook bekend als Isinglass, klinkt misschien niet aantrekkelijk, maar het wordt gebruikt om bier en wijn helder te maken. Het is een poeder gemaakt van gedroogde blazen van vissen. Dus, ja, zelfs in je drankje kan een vleugje vis zitten. Mogen vegetariërs dan ook geen bier drinken?
Antibiotica
Om ervoor te zorgen dat kippen, zowel plofkippen als scharrelkippen, niet ziek worden, worden ze volgepompt met medicatie. Onderzoek van de John Hopkins Universiteit toonde aan dat kippenveren antidepressiva, verboden antibiotica, allergiemedicijnen en cafeïne bevatten. Als je dit niet in je eten wilt, kies dan voor de biologische variant.
Dus de volgende keer dat je naar de ingrediëntenlijst van je favoriete snack kijkt, bedenk dan dat er vaak een verrassend verhaal achter die mooie namen schuilgaat. Misschien eet je wel vaker iets bizars dan je ooit had gedacht!
18 reacties
Volgens mij moet er staan: 10 Bizarre dingen die in ons eten zitten.
Ik weet het niet
dat zegt mijn vokke wel eens om te lachen
Hallo,
Ik vind het verhaal over L-cysteine erg interessant, zou ik de bronvermelding erbij mogen krijgen?
Marja, hier is de bron: http://www.motherjones.com/blue-marble/2010/03/human-hair-additive-your-food
In plantencellen zit cellulose. De celwanden van planten bestaan onderandere uit cellulose. Dus eigenlijk eet je geen hout.
Cool
Lekker hoor! ik hou juist van een beetje viezigheid
Biologosch vlees (ook kipoenvlees) zit helaas ook vol antibiotica 🙁
Ja, maar biologisch vlees dus niet.
is alles soms gemaakt van kaka!????☠️????????????????????????????
Waarom doen ze dat vieze spul in andermans eten ?
Die fabrieken moesten eens weten het gaat niet erom of kauwgom zacht is en het gaat ook niet om geld maar dat je gezond blijft,als je gif eet van een plofkip af dan kan je misschien wel dood gaan of erge ziektes krijgen.
Ik vind het erg raar dat er bevergeil in ons eten zit en wil hier graag meer over weten. Zou ik misschien de bronvermelding kunnen krijgen?
Ja misschien wel de bronvetmeldin
Niet normaal zoveel smeriger dingen eten
op een enkelen boer na, is wat ik gezien heb in mijn 78-jaren nu met onze massa industrie lijkt deze meer en meer op een maffia achtige industrie waar alles geoorloofd is. Kanker is er deur voor deur kijkt u maar eens rond. Ons voedsel is geen voedsel meer,vlees smaakt niet meer onze tomaten zijn waterballen ,en het fruit word geforceerd gekweekt , de aardbei smaakt naar niets…..en voor de houdbaarheid word het fruit veeeel te veel gekoeld….weg smaak……SMAKELIJK ETEN.
Check SENOMIX. Als je denkt alle gekheid gehad te hebben vind je dit. Niemand weet wat t is en kijkt ernaar om doch, als men dat wel deed zou men denk ik al die merken als lays, mc donalds, quacker, en kijk zelf mr s ff MIJDEN ALS DE PEST. Het is nl gedroogd weefsel van foetussen. WAT?! Ja echt. En je kunt t zelf nazoeken. Te zot oor woorden. Das sluikcanibalisme. Hoe komen ze dr op.
Senomix. Check en huiver