De ingrediëntenlijsten van ons eten bevatten namen als Karmijnzuur, L-Cysteine, of Allura Rood AC. Allemaal prachtige namen, en daar is een reden voor. Want zou jij nog vanillevla kopen als er bij de ingrediënten bevergeil staat in plaats van Castoreum? Of ‘gemalen bladluis’ in plaats van karmijnzuur? Waarschijnlijk niet, toch eet je het waarschijnlijk iedere dag.

Castoreum (Bevergeil)

Bevers hebben een klier tussen de anus en de geslachtsorganen waarin castoreum, ook bekend onder de naam Bevergeil, wordt gevormd. Bevers zelf gebruiken dit voor het invetten van de vacht. Wij gebruiken het onder andere in parfums en in ons eten om een sterkere vanille- en karamelsmaak te creëren. Denk daar maar eens aan de volgende keer dat je aan je vanille-ijsje likt!

Karmijnzuur

Net als bij Castoreum zal je bij het lezen van het ingrediënt Karmijnzuur niet gelijk opschrikken, maar dat verandert misschien als je weet wat het is. Karmijnzuur is eigenlijk niets meer dan geplette luizen, veel luizen! Om een kilogram karmijnzuur te maken zijn ongeveer 140.000 luizen nodig. Vooral in Peru worden speciale cactusplantages aangelegd om deze luizen te telen. Maar in welk eten vinden we dan de luizen? In veel eten, het is namelijk een veel gebruikte rode kleurstof voor voedingsmiddelen (en ook voor veel cosmetica).

Allura Rood AC

Allura rood AC

Ook Allura Rood AC wordt gebruikt om voeding een mooie donkerrode kleur te geven, denk bijvoorbeeld aan snoepjes of limonades. Wij snappen wel dat ze zo’n mooie naam hebben bedacht, want als er “Steenkoolteer” op de ingrediëntenlijst zou staan zou je waarschijnlijk toch even twijfelen!

L-cysteine

L-cysteine

Volgende keer dat je naar de kapper gaat, vraag dan of ze je afgeknipte haar in een zakje doen, je kan er namelijk prima mee bakken! L-Cysteine wordt gemaakt van menselijke haar, dit product wordt gebruikt om het deeg een betere consistentie te geven zodat het langer bewaard kan blijven. Overigens kunnen er ook eenden veren gebruikt worden in plaats van mensenhaar.

Stremsel

Stremsel wordt gebruikt bij het maken van kaas. Wat het is? Een oplossing afkomstig uit de lebmaag van kalveren. Veel vegetariërs eten dit type kaas dan ook niet.

Skatool

Skatool

Waarom varkensvlees van niet gecastreerde varkens stinkt? Dankzij Skatool. Hoe bijzonder is het dan dat juist deze stof, die geworven wordt uit de ontlasting van varkens, veel voorkomt in parfums, en als aroma wordt gebruikt in onze voeding. Onder andere om aardbeien ijs zijn smaak te geven.

Cellulose

cellusose

Een product dikker maken zonder vet te gebruiken (en dus niet meer calorieën)? Dat doe je bijvoorbeeld door Cellulose toe te voegen. Een fancy woord voor houtpulp, want dat is het. Staat op de ingrediënten lijst van kaas, saladressing of ijs “microcrystalline cellulose” dan eet je dus ook wat hout.

Gelatine

Gelatine

Gelatine wordt gebruikt om van die mooie drilpuddingen te maken. Maar wist je dat gelatine gemaakt wordt van onder andere de huid, botten en kraakbeen van zoogdieren? Je hebt het niet makkelijk als vegetariër! Naast in drilpudding zit gelatine ook in veel drop, snoepjes en worden ook de capsules van geneesmiddelen en badparels er vaak van gemaakt.

Lanoline (Schapenolie)

Lanolin

Waarom is je kauwgom toch zo lekker zacht? Dat komt door de toevoeging van Lanoline, oftewel schapenolie. Een olie die schapen produceren in hun wol. Als je het niet via kauwgom hebt binnengekregen, dan heb je het vast wel eens op je gezicht gesmeerd, het is namelijk ook een populair ingrediënt van allerlei crèmepjes.

Vislijm

Isinglass

Eindelijk een eerlijke naam, vislijm. Lekker klinkt het niet, in Engeland noemen ze het dan ook maar Isinglass, dat klinkt als een stuk beter. Het is een ingrediënt dat gebruikt wordt om bier en wijn helderder te maken. Wat het is? Poeder gemaakt van gedroogd blazen van vissen. Mogen vegetariërs dan ook geen bier drinken?

Antibiotica


medicatie

Om er voor te zorgen dat de plofkippen, maar ook de scharrelkippen, niet ziek worden, zijn ze volgepompt met veel medicatie. Uit onderzoek van de John Hopkins Universiteit bleek dat de veren van kippen antidepressiva, verboden antibiotica, allergie-medicijnen en cafeïne bevatten. Wil je dit niet in je eten? Kies dan voor de biologische variant.