Ben jij iemand die er van houdt om lekker in de keuken aan de slag te gaan als thuiskok? Of heb je hier nog niet zoveel ervaring mee maar zou je graag wat meer in de keuken willen doen? Dan is het belangrijk om de beginselen van het koken onder de knie te krijgen. We zetten tien dingen onder elkaar waar je echt op moet letten om goed en veilig te kunnen kokkerellen.
Kom je er na deze tips nog steeds niet uit, dan kun je op vraageenkok.nl al jouw vragen over koken aan professionele koks vragen.
Doe je pan niet te vol!
Dit lijkt misschien iets dat voor de hand ligt, maar het kan echt zomaar gebeuren dat je aan het koken bent en dat je pan te klein blijkt. Je kan dit op twee manieren voorkomen. Om te beginnen kan je ervoor kiezen om simpelweg niet teveel ingrediënten in je gerecht te doen. Maar het is ook belangrijk om voordat je begint met koken goed na te denken welke pan hiervoor het meest geschikt is.
Zorg dat je alles bij de hand hebt
Wanneer je begint aan het bereiden van een gerecht, moet je er altijd voor zorgen dat je alles al klaar hebt liggen. Denk niet bij jezelf: “Ik begin gewoon en dan pak ik alles wel terwijl ik aan het koken ben.”
Het kan namelijk zomaar gebeuren dat je dringend een kruid of specerij aan je gerecht toe moet voegen, maar dat je het niet zo snel kan vinden. Ook vervelend: je bent al halverwege je gerecht en blijkt dan een belangrijk ingrediënt niet te hebben…
Zo bak je de perfecte eieren
Een eitje bakken kan natuurlijk iedereen wel. Het is echter een hele kunst om een ei te bakken dat helemaal perfect is. Daar is een handig trucje voor. Ben jij aan het bakken en heb je het idee dat je bijna klaar bent? Zet dan al een tijdje voordat je denkt dat je eieren klaar zijn het vuur uit. Het bakken van de eieren wordt dan op een geleidelijke manier afgerond, wat ervoor zorgt dat je eieren lekker zacht worden.
Leer al je messen kennen
In de gemiddelde keuken liggen heel wat verschillende messen. Messen om vlees mee te snijden, messen om groente mee te snijden, broodmessen… Een echte keukenchef weet precies waar al deze messen voor zijn en zal dan ook de juiste messen gebruiken als er iets gesneden moet worden. Zo zorg je dat alles er helemaal perfect uit komt te zien, wat de smaak ook ten goede komt.
Houd de juiste kooktijd in de gaten
Verschillende ingrediënten hebben ook verschillende kooktijden nodig. Neem bijvoorbeeld aardappels. Het lijkt heel voor de hand liggend om deze te koken, maar vergis je niet. Er zijn heel wat verschillende soorten aardappels, die ook allemaal hun eigen bereidingstijd vereisen. Kook je aardappels te lang, dan wordt het pap. Kook je ze te kort, dan zijn ze nog te hard. En dan hebben we het alleen nog maar over aardappels…
Wanneer is mijn vlees gaar?
Het bakken of stoven van vlees vereist ook dat je goed oplet of dit niet te kort of te lang op het vuur staat. Een steak is heerlijk als hij perfect gebakken wordt, maar een stuk minder lekker als dit niet optimaal is gebeurd. Zorg ervoor dat je de baktijden even opzoekt voor je aan de slag gaat en dat je het vlees ook de gehele baktijd goed in de gaten houdt.
Goede sauzen zijn heel belangrijk
Een lekkere saus of jus is vaak een onmisbaar element van een gerecht. Deze zijn vaak eenvoudig te maken, als je even goed van tevoren bekijkt wat hier allemaal bij komt kijken. En je kan kiezen voor een saus uit een pakje, maar vaak zijn ze toch lekkerder als je deze helemaal zelf maakt.
Eh… hoe werkt die oven eigenlijk?
De oven is een belangrijk onderdeel van je keuken, maar dan is het wel belangrijk om precies te weten wat alle functies en knoppen doen. In principe is het heel eenvoudig om met een oven aan de slag te gaan, maar lees dan wel van tevoren de handleiding even goed door om te begrijpen hoe alles werkt.
Het oog wil ook wat
Het is mooi als je een gerecht hebt gemaakt waar je je vingers bij af kan likken, maar het spreekt toch een stuk minder aan als het er niet lekker uitziet. Besteedt dan ook een beetje extra aandacht aan de look van je gerecht.
Maak schoon terwijl je aan het koken bent
Het minst leuke onderdeel van het koken? De afwas na afloop! Het is dan ook beter om keukengerei dat je niet meer gebruikt meteen even te wassen. Vaak heb je toch wel wat tijd over als je wacht tot iets gekookt is, dan werk je gewoon alvast een deel van je vaat weg.