Pak je koffer maar in; we vertrekken naar Antwerpen. Wat is dat een leuke stad! Je kunt er heerlijk winkelen, volop cultuur snuiven en uitgebreid eten.
10. Antwerpen Zoo
Op 21 juli 1943 opende Antwerpen Zoo haar deuren voor het publiek. Dit gegeven maakt Antwerpen Zoo de oudste dierentuin van België. Ook wordt dit park gerekend tot een van de oudste dierentuinen van de wereld. Van zoogdieren, vogels tot reptielen, amfibieën, vissen en ongewervelden; Antwerpen Zoo huisvest bijna 350 verschillende diersoorten. De dierentuin behoort tot de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA). Recent nog kocht de KMDA 31 naastgelegen woningen op; als deze zijn gesloopt kan men Antwerpen Zoo uitbreiden. Handig is dat deze dierentuin op loopafstand ligt van Centraal Station Antwerpen.
9. Middelheimmuseum beeldenpark
Het Middelheimmuseum is een beeldenpark van ongeveer 30 hectare in het Nachtegalenpark in Antwerpen. Vanaf 1951 werd om de twee jaar de ‘Biënnale Middelheim’ georganiseerd, een beeldententoonstelling, hierdoor is het aantal beelden in het park ondertussen meer dan 200.
8. Het Kerkschip van Antwerpen
Wist je dat er ook ‘varend erfgoed’ bestaat? In 2011 is dit predicaat toegekend aan het Kerkschip van Antwerpen, ook wel bekend als het Kerkschip Sint Jozef. Oorspronkelijk was het schip bedoeld als bevoorradingsschip; de Duitsers lieten het bouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarna kreeg het Kerkschip van Antwerpen de functie van opslagplaats voor steenkool. Enkele jaren later kwam het schip in handen van het Aartsbisdom Mechelen. Deze instantie gaf opdracht om het schip te verbouwen tot een kerk voor binnenvaartschippers. Zo werden er twee kapellen gebouwd. Sinds 2012 ligt het Kerkschip van Antwerpen aan het Houtdok.
7. Onze Lieve Vrouwe Kathedraal
De Onze Lieve Vrouwe Kathedraal is centraal gelegen aan de Handschoenmarkt in Antwerpen. Dit prachtige bouwwerk – gebouwd als een gotische kerk – vormt de hoofdkerk van het bisdom Antwerpen. In 1352 is men begonnen aan de bouw van de Onze Lieve Vrouwe Kathedraal. Pas in 1521 was men klaar; de bouw van de westelijke torens en de vieringtoren nam de meeste tijd in beslag. Niet voor niks! De toren van de Onze Lieve Vrouwe Kathedraal staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Jammer genoeg is van het oorspronkelijke interieur niets bewaard gebleven. Wel kun je in de kathedraal vier werken van Rubens – een Vlaamse kunstschilder – bewonderen.
6. Plantin Moretus Museum
Ook het Plantin Moretus Museum is opgenomen UNESCO’s lijst van werelderfgoed. Niet eerder was een museum aan deze lijst toegevoegd; de bijzonder goed bewaard gebleven historische drukkerij uit de zestiende eeuw deed men besluiten om het Plantin Moretus Museum dit predicaat toe te kennen. Niet alleen leer je hier over het drukproces – zoals men dat toentertijd oppakte – ook kom je in dit museum van alles te weten over de drukkersfamilie Plantin-Moretus. Zij onderhielden nauwe contacten met humanisten en geleerden. Niemand minder dan Simon Stevin was een graag geziene gast in de drukkerij aan de Vrijdagmarkt in Antwerpen!
5. Museum aan de Stroom (MAS)
foto: Pili / Wikicommons
In 2011 werd het Museum aan de Stroom geopend. Men heeft hierin collecties van het Nationaal Scheepvaartmuseum, het Volkskundemuseum en het Vleeshuis ondergebracht. Op de derde verdieping organiseert men tijdelijke tentoonstellingen. Recent stond deze vloer in het teken van Napoleon. Druk bezocht is ook de expositie over sportbeoefening in Antwerpen. Zoals je van een museum mag verwachten is de constructie – ontworpen door Neutelings-Riedijk Architecten – heel bijzonder te noemen; het torengebouw is maar liefst 62 meter hoog! Vanachter het glas heb je een prachtig uitzicht over de stad. Het Museum aan de Stroom ligt op het Eilandje in de oude haven van Antwerpen.
4. De Grote Markt
Rondom de Grote Markt in Antwerpen is het prima vertoeven; hier vind je vele gezellige cafés en uitstekende restaurants. Met een pintje in de hand geniet je mogelijk nog meer van de prachtige architectuur! Zo liggen er aan dit plein vele Gildehuizen. Pal voor het Stadhuis staat de Brabofontein. Het bronzen standbeeld – dat Silvius Brabo voorstelt –dateert uit 1887. ’s Winters vormt de Grote Markt het decor voor een kerstmarkt. Dan laat men een deel van het plein onder water lopen, zodat er een ijsbaan ontstaat. Deze kerstmarkt trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers aan.
3. Diamantwijk
Antwerpen is een van de belangrijkste steden voor de handel in diamanten. Bijna alle diamanten komen eens in hun bestaan langs in Antwerpen. De diamantwijk, gelegen nabij het Centraal Station van Antwerpen vormt de hart van de Antwerpse diamantindustrie. Traditioneel kent de wijk een sterke joodse bevolking, waaronder het grootste aantal Orthodoxe Joden in West-Europa. De laatste 20 jaar werd de diamanthandel echter meer en meer overgenomen door Indische diamantairs. De meeste juweliers vind je in de Pelikaanstraat. Is dit niet genoeg dan kun je ook sieraden kopen in de Vestingstraat, Rijfstraat en Hoeveniersstraat.
2. Winkelen: De Meir / Vogeltjesmarkt
foto: Ziyalistix / Wikicommons
Veel mensen komen naar Antwerpen om te winkelen, en dan niet allen voor diamanten. Zo is er de Vogelenmarkt, zoals je uit de naam kunt opmaken kwam men hier om kleinvee, pluimvee en wild te kopen. In 1912 moest de Vogelenmarkt – beter bekend als de Vogeltjesmarkt – verhuizen naar de Oude Vaartplaats. Hier werd de markt uitgebreid met schoenen, kleding, lederwaren en antiek. Het uitgebreide assortiment viel enorm in de smaak; al snel breidde de markt zich uit naar omliggende pleinen en straatjes. Anno 2014 kun je hier geen dieren – zoals puppy’s en kittens – meer kopen. Wel worden er nog vogeltjes verkocht. De meeste bezoekers komen af op het grote aanbod in goedkope kleding. Ben je opzoek naar ‘gewone’ dingen dan ga je naar de Meir, één van de belangrijkste winkelstraten in de Belgische stad Antwerpen. Een autovrije straat waar de meeste winkels zijn ondergebracht in de historische panden die de straat rijk is.
1. Centraal Station Antwerpen
foto: Paul Hermans & Jules Grandgagnage / Wikicommons
Het Centraal Station Antwerpen wordt gezien als één van de mooiste – nog dienst doende – stations van Europa. Het station bestaat uit een stenen stationsgebouw én een stalen perronoverkapping. In 1895 begon men aan de bouw van de door ingenieur Clement van Bogaert ontworpen perronoverkapping. Deze is maar liefst 186 meter lang en 66 meter breed. Ruimte genoeg voor 10 kopsporen! Toen dit klaar was – om precies te zijn in 1899 – werd het stationsgebouw gebouwd. De stijl betreft een combinatie van stijlelementen (eclectische stijl). Architect Louis Delacenserie liet zich onder meer inspireren door het Pantheon in Rome en door het station van Luzern. Het resultaat is oogverblindend. De Antwerpenaren zelf noemen hun station ook wel ‘Middenstatie’ of ‘Spoorwegkathedraal’.
Bonus: havenhuis
Aangezien dit lijstje van bezienswaardigheden van Antwerpen al een aantal jaar terug is geschreven stond het Havenhuis, een architectonisch hoogstandje, dat in 2016 werd gebouwd niet in het lijstje. Een van de laatste werken van de beroemde architecte Zaha Hadid. Het gebouw lijkt op de romp van een zeilschip en heeft de facetten van een diamant. Hiermee verenigt het de wereldhaven van Antwerpen en haar diamantnijverheid. Je kunt een rondleiding doen in het Havenhuis, maar de meeste mensen willen gewoon een mooie foto maken van het bijzondere gebouw.
4 reacties
F*cking g*y
You monkey
fuck you men night monkey
De zoo is sinds 1843….