Het valt niet mee om een top 10 van Disney prinsessen op te stellen. Ze zijn allemaal zo prachtig, charmant en lief! Ook staan ze bekend als heuse heldinnen. Wist je trouwens dat ‘Disney prinses’ hun officiële titel is? En o ja, wist je dat je als Disney prinses niet eens officieel van koninklijke afkomst hoeft te zijn, of getrouwd met een prins? Zo was Tinker belle een van de negen originele Disney Prinsessen, en worden ook Mulan (strijder), Elsa (koningin), Jasmine (Sultan) en Pocahontas tot de prinsessen van Disney gerekend!

10. Tiana

Prinses Tiana staat bekend als de eerste Disney prinses met een donkere huidskleur. Zij maakte haar opwachting in de animatiefilm ‘The Princess and the frog’, in Nederland beter bekend als ‘De prinses en de kikker’. Het gaat hier om de 49e animatiefilm van Walt Disney. Hoewel Tiana zich als klein meisje in gegoede kringen bevond vanwege het werk van haar moeder, had ze nooit kunnen vermoeden ooit als prinses te leven. Ze droomt ervan om haar eigen restaurant te openen. Dan kust ze een kikker, die plotseling verandert in een prins. Erger is het dat Tiana zelf verandert in een groene kikker! Tijdens haar bestaan als kikker ontmoet ze de liefde van haar leven. Zal het haar lukken om haar oude leven terug te krijgen? En zal de liefde dan standhouden?

9. Sneeuwwitje

De allereerste Disney prinses is Sneeuwwitje, haar film kwam uit in 1937. Ze moet vluchten van haar enge stiefmoeder, de koningin, die haar wil laten vermoorden omdat ze mooier is dan haar. Sneeuwwitje is nog niet de stoere prinses die we tegenwoordig zien in de Disney films, ze is meer een gevalletje “damsel in distress” die wacht tot haar stoere prins haar komt redden.

8. Pocahontas

Als je Pocahontas ziet, dan weet je meteen dat je met een sterke persoonlijkheid te maken hebt. De uiterst intelligente Pocahontas straalt waardigheid uit. Als dochter van het hoofd van een indianenstam leeft ze samen met haar familie in de wildernis. Heel bijzonder is haar vermogen om te communiceren met dieren en geesten. Op een dag wordt het vredige bestaan van de indianenstam bruut verstoord door de komst van een groep vreemde mensen. De vreemdelingen dragen wapens en gedragen zich agressief. Onder hen bevindt zich de knappe jongeman John Smith. Al snel voelen Pocahontas en John zich tot elkaar aangetrokken. Of hun liefde de strijd tussen de beide volken zal overleven, blijft tot het einde van de film spannend.

7. Aurora (Doornroosje)

Hoewel de Disney prinsessen er altijd even jeugdig uitzien, draait Aurora al wat jaartjes mee. Zo maakte zij haar opwachting in de Disney klassieker ‘Doornroosje’ uit 1959. Opmerkelijk is dat zij in deze versie in totaal slechts 18 minuten in beeld is! In het sprookje van ‘Doornroosje’ noemt men Aurora ook wel schone slaapster. Ze heeft er geen flauw benul van dat er blauw bloed stroomt door haar aderen. Hoewel de mooie Aurora veel lol heeft met haar tantes en de dieren, vraagt ze zich op een dag hardop af waarom ze het bos niet mag verlaten. Ze wil meer van de wereld zien! Gelukkig krijgt ze dan bezoek van drie goede feeën, die haar vertellen wie ze werkelijk is. Ook geven ze haar magische krachten, waarmee Aurora de slechte heks Malafide kan verslaan.

6. Assepoester

Net als Aurora behoort ook de fraaie Assepoester tot de Disney prinsessen van het eerste uur. Opmerkelijk aan Assepoester is dat zij niet geboren is als prinses. Sterker nog, ze beleeft een heel vervelende jeugd. Haar stiefmoeder en stiefzusjes behandelen haar ronduit slecht. Ondanks het feit dat Assepoester dagelijks wordt gekleineerd en vervelende klusjes moet opknappen, ondergaat ze dit alles zonder klagen. Toen al gedroeg ze zich als een echte prinses! Gelukkig merkt een goede fee haar bestaan op; met behulp van de nodige toverkracht gaat Assepoester naar een koninklijk bal. Daar ontmoet ze een echte prins. Hoewel alle aanwezige dames azen op de prins, kiest hij voor Assepoester.

5. Rapunzel

De meeste mensen kennen Rapunzel vooral als het meisje met die mooie, lange haren. Alleen echte fans weten dat ook zij tot de Disney prinsessen behoort. Rapunzel is niet zo beroemd geworden als haar collega-prinsessen. Misschien heeft het feit, dat zij in alternatieve versies van het sprookje een andere naam heeft gekregen, hier wel mee te maken. Rapunzel woont helemaal alleen bovenin een toren. Hier houdt zij zich bezig met klusjes, zoals het naaien van kleding. Tijdens het uitvoeren van dit soort klusjes dwalen haar gedachten vaak af; wat speelt er zich allemaal buiten de toren af? Ze vertelt haar vriend Pascal over haar wens om eens buiten de toren te kijken. Hij helpt haar om deze droom te verwezenlijken. Zoals bekend, komen Rapunzels lange haren haar hierbij ook goed van pas.

4. Jasmine

In 1992 maakte de wereld kennis met Prinses Jasmine. Samen met haar vader woont ze in een prachtig paleis in het verre oosten. Hier geniet ze van een onbezorgde jeugd. Wel is haar vader behoorlijk streng; hij behoudt graag de regie over het leven van zijn dochter. Op het moment dat Jasmine de leeftijd heeft om te trouwen, wil hij graag een geschikte kandidaat voor haar uitzoeken. Jasmine kiest liever zelf haar partner. Hiermee samenhangend groeit haar nieuwsgierigheid naar de wereld buiten de paleismuren. Tijdens een van haar uitvluchten, ontmoet Jasmine een leuke jongen. Het duurt niet lang of Jasmine en Aladdin worden verliefd op elkaar. De grote vraag is: zal haar vader hun liefde goedkeuren?

3. Mulan

In het rijtje Disney prinsessen neemt Mulan een opvallende plaats in. Zo is zij de enige prinses van Chinese komaf. Deze dappere enige dochter van een boerenfamilie heeft altijd zin in avontuur. Toekijken hoe de soldaten voor hun rijk vechten, is aan haar dan ook niet besteed. Mulan wil meedoen! Je kunt je voorstellen dat haar familie haar liever ziet in de rol van nette prinses. De daadkrachtige Mulan streeft haar dromen na. Ze vindt het heel belangrijk om haar eigen keuzes te maken. Deze animatiefilm van Disney verscheen in 1998. De film is gebaseerd op de Chinese legende van ‘Hua Mulan’.

3. Elsa

Technisch gezien is Elsa een koningin, behalve in het begin van de film, maar uiteraard behoort ze tot de Disney prinsessen. Misschien is ze wel de populairste van allemaal, zeker de laatste jaren. Welk meisje van onder de 8 jaar heeft er momenteel geen Elsa jurk in haar kast hangen? En wat wil je, ze is de enige prinses met superkrachten, en dan heeft ze ook nog eens een hele bijzondere band met haar zusje. Elsa is de nieuwste toevoeging, maar nu al legendarisch. Misschien dat ze in de toekomst zelfs nog een paar plaatsjes stijgt?

2. Ariël

Ariël is zonder meer één van de meest bekende Disney prinsessen. De Deense schrijver Hans Christian Andersen heeft deze fraaie zeemeermin gecreëerd. Vervolgens maakte Disney een aantal films en Tv-series, waarin Ariël de hoofdrol speelt. Ook kreeg ze een rol in ‘Mickey’s Club’. Ondanks alle roem, is Ariël heel gewoon gebleven. Het leven van deze vrolijke, roodharige dame speelt zich vooral onder water af. Meer dan haar zussen, is Ariël benieuwd naar het bestaan boven de waterspiegel. Als ze een menselijke prins ontmoet, wordt dit verlangen nog groter. Toch wil ze ook graag bij haar familie zijn. Zal het deze nieuwsgierige prinses lukken om een gelukkig leven te leiden, waarin het beste van beide werelden terugkomen?

1. Belle

Dat een mooi uiterlijk én een prachtig innerlijk heel goed samengaan, bewijst Belle. Om deze reden voert Belle de lijst van Disney prinsessen aan. Belle speelt de hoofdrol in ‘Belle en het beest’. Hoewel je nu vast denkt aan de gelijknamige Disney film – die begin jaren ’90 verscheen – werd dit typische volksverhaal voor de eerste keer gepubliceerd in 1740. Er volgden nog vele versies, Tv-series en zelfs een musical. Net als de andere prinsessen, is Belle heel avontuurlijk. Zo wil ze graag verre reizen maken. Als het beest haar vader gevangen neemt, komt aan haar onbezorgde leven een einde. Het beest eist namelijk dat Belle bij hem komt wonen. De moedige prinses geeft haar vrijheid op en trekt bij hem in. Er ontstaat een bijzondere relatie tussen Belle en het beest.

Welke van deze Disney prinsessen is te vinden op Disney+?