Top 10 Dodelijkste Ziektes Aller Tijden

In de westerse samenleving eist de ziekte kanker vele slachtoffers. In andere werelddelen is malaria een groot probleem. Je komt in dit lijstje ook de Spaanse griep tegen. Onvoorstelbaar dat er zoveel mensen zijn gestorven aan deze vorm van griep.

10. Pokken

pokken

Wereldwijd zijn in de afgelopen eeuwen vele mensen overleden aan de pokken. Ongeveer een derde deel van de met pokken besmette mensen ging dood. Degenen, die het overleefden, hielden er diepe sneden in het gezicht aan over. Pokken staat bekend als het eerste virus, dat wetenschappers hebben uitgeroeid. Toen zijn alle mensen gevaccineerd tegen deze ziekte. Voor zover bekend heeft de pokken in 1978 een laatste slachtoffer geëist. Toen overleed een fotograaf, die werkzaam was binnen een universiteit. Haar werkkamer bevond zich precies boven het laboratorium, waar men zich bezighield met onderzoek rondom pokken. De fotograaf is via het ventilatiesysteem in aanraking gekomen met het virus.

9. Beroerte

beroerte

Bij beroerte denk je vast in eerste instantie aan een herseninfarct. Van alle beroertegevallen betreft 80% een infarct. In de andere gevallen wordt de beroerte veroorzaakt door een hersenbloeding. Het is een gegeven dat van de slachtoffers, die niet meteen overlijden aan een beroerte, een vijfde binnen een jaar doodgaat. Dit is het gevolg van de gecompliceerde geestelijke en lichamelijke schade, die het lichaam aan een beroerte overhoudt. Als voornaamste oorzaak van een beroerte noemen de wetenschappers een slechte kwaliteit van de bloedvatenwand. Dit is een gevolg van ouderdom, een te hoge bloeddruk of een te hoog cholesterolgehalte.

8. Mazelen

Mazelen

Mazelen herken je aan een rode huiduitslag. Het mazelenvirus wordt door mensen overgedragen door niezen en hoesten. Dan kunnen de druppeltjes zich heel gemakkelijk verspreiden. Hoewel vele mensen zich tegen de mazelen laten inenten, breekt er afentoe nog een mazelenepidemie uit. Dat gebeurt vooral in Azië en in Afrika. De meest recente uitbraak in Nederland was in 2014. Hoewel mazelen bekend staat als een kinderziekte, kan het ook voorkomen bij volwassen. Alleen op tijd vaccineren helpt om de kans op de mazelen zo goed als tot nul terug te brengen.

7. Malaria

Malaria

De ziekte malaria komt van de malariaparasiet en wordt overgedragen door muggen. Na ongeveer 14 dagen krijgen de slachtoffers koorts. Dan volgen griepverschijnselen, gewrichtspijn en overgeven. Als malariapatiënten niet worden behandeld, dan gaan ze dood. De noodzakelijke medicijnkuur duurt drie dagen. Overigens bestaan er verschillende soorten parasieten. De ernstigste vorm van malaria noemt men zwartwaterkoorts. Dan gaan er zoveel bloedcellen in het lichaam kapot, dat de urine van het slachtoffer zwart is. Malaria komt vooral voor in Afrika, Zuid-Oost Azië, Midden- en Zuid-Amerika en in het Midden-Oosten.

6. Tuberculose

Tuberculose

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft berekend dat er wereldwijd elke seconde iemand besmet raakt met tuberculose. Het probleem van tuberculose is dat deze ziekte heel moeilijk te bestrijden is. Er is namelijk sprake van een groeiende multiresistente tuberculose-epidemie. Zoals het er nu naar uitziet boeken de wetenschappers veel succes met een in 2014 gestart behandelingsprogramma. Hoewel tuberculose vooral schade aanbrengt binnen de longen, is het ook slecht voor het ruggenmerg, de nieren en de hersenen. Deze ziekte wordt verspreid door hoesten; tuberculosepatiënten brengen druppeltjes over, met daarin de betreffende bacteriën.

5. HIV

HIV

Misschien denk je bij HIV meteen aan aids. Mensen met aids gaan dood. Als HIV- patiënten geen HIV-remmers krijgen toegediend, dan krijgen ze aids. Veel mensen overlijden aan de gevolgen van HIV. Zo valt dit virus de witte bloedcellen in het lichaam aan. Hierdoor is er sprake van een verminderd afweersysteem. HIV-patienten zijn dus veel vatbaarder voor allerlei ziektes.

4. Tyfus

Tyfus

In de achttiende en negentiende eeuw heeft tyfus vele dodelijke slachtoffers gemaakt. Vooral in oorlogstijd of bij een hongersnood, stak deze ziekte de kop op. Als gevolg van slechte hygiënische omstandigheden had men veel last van luizen, waaronder kleerluizen. Deze luizensoort brengt de ziekte over. Eenmaal geïnfecteerd, dan kregen de slachtoffers snel last van hoge koorts, hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en huiduitslag. Zonder behandeling – dan moet je denken aan antibiotica – leidt tyfus in 60% van de gevallen tot de dood. Een variant van tyfus, die in Nederland nog heel afentoe voorkomt, is buiktyfus. Deze ziekte wordt door salmonellabacteriën veroorzaakt.

3. Kanker

Kanker

Hoewel kanker de lijst van meest dodelijke ziekten in Nederland aanvoert, neemt het aantal sterfgevallen af. Ter illustratie: in 2013 zijn 42.000 mensen overleden aan kanker. Vergeleken met 2012 nam het aantal doden met 2,4% af. Longkanker staat bekend als de meest dodelijke vorm van kanker. Mannen worden vaker getroffen door longkanker, dan vrouwen. Sterker nog, van alle mannelijke kankerpatiënten overlijden de meesten aan longkanker. Alleen als de ziekte snel wordt ontdekt, dan is er kans op genezing. Ruim 90% van alle gevallen van longkanker is gerelateerd aan roken. Door niet te roken kun je longkanker voorkomen.

2. Pest

Pest

Maar liefst zes eeuwen lang – om precies te zijn van de veertiende tot en met de negentiende eeuw – heeft de pest in Europa miljoenen slachtoffers gemaakt. Bij vlagen brak er een epidemie uit. Volgens inschatting is tijdens de Zwarte Dood van 1347 tot 1351 meer dan een derde deel van de Europeanen overleden. Het probleem met de pest is dat deze ziekte kan worden overgedragen door insecten en door mensen. Als besmette mensen hoesten of niezen verspreiden zij met de bacterie besmette druppels door de lucht. Op deze manier is vooral longpest verspreid. Een andere variant, waaraan veel mensen zijn overleden, is de builenpest.

1. Spaanse griep

Spaanse griep

In de periode 1918 tot 1919 zijn 30 tot 50 miljoen mensen overleden als gevolg van de Spaanse griep. Geen enkele andere epidemie – in dit geval was er sprake van een pandemie – heeft zoveel slachtoffers gemaakt. Naar alle waarschijnlijkheid is de griep via soldaten, die waren gelegerd op een militaire basis in Kansas, overgebracht naar Europa. Zij werden ingezet tijdens de Eerste Wereldoorlog. Toen deze oorlog was afgelopen en alle soldaten huiswaarts keerden, maakte een Spaanse krant voor de eerste keer melding van de griep. Om die reden staat de epidemie bekend als de Spaanse griep. De slachtoffers leden aan extreme vermoeidheid. Op een gegeven moment hadden ze geen energie meer om te eten en te drinken. Zelfs adem halen lukte niet meer.

bron:

  1. joop november 30, 2015
   • berr juli 7, 2020
  2. Anoniem december 22, 2015
   • dutchtuber november 12, 2017
   • Anoniem mei 23, 2020
  3. floris10jaaroudhoogbegaafd januari 23, 2016
   • Jade juni 25, 2019
  4. Ano september 14, 2016
  5. Segs in the city november 12, 2016
  6. anoniem november 21, 2016
  7. Zaa november 23, 2016
  8. Nedroowtna december 22, 2016
  9. Anoniem januari 29, 2017
  10. rot op!!!!! december 29, 2017
  11. als je dit leest word het eng maart 12, 2018
  12. IllnessExpert mei 25, 2018
  13. Anoniem juni 1, 2018
  14. fortnite freak juni 1, 2018
  15. fortnite freak is lekker juni 1, 2018
  16. Anoniem december 23, 2019
  17. Sethdinogek april 5, 2020
  18. Sethdinogek april 5, 2020
  19. Anoniem februari 6, 2021
  20. IzukuMidoriya maart 6, 2021
  21. idd juni 1, 2021
  22. Anoniem juni 10, 2021
  23. Anoniem juni 10, 2021
  24. Anoniem juni 10, 2021
  25. Anoniem juni 10, 2021
  26. Anoniem juni 10, 2021

  Jouw Reactie?