Iedere edelsteen heeft waarde. Deze stenen zien er namelijk schitterend uit en komen voor in de meest uiteenlopende kleuren. Zo worden vaak gebruikt voor sieraden, maar zijn ook decoratief genoeg om ze in huis tentoon te stellen. Maar hoe duur kan een edelsteen eigenlijk worden? Je leest het in de top 10 duurste edelstenen.

10. Tanzaniet – €1.200 per karaat

tanzantiet

Tanzaniet is een prachtige edelsteen met een diepe, paarse kleur. De edelsteen heeft een mysterieuze uitstraling, wat het een geliefd sieraad maakt. De steen komt uit Tanzania, wat de naam al doet vermoeden. Je kunt hem alleen vinden aan de voet van de Kilimanjaro. Het duurde een tijd voordat de steen werd ontdekt, want de eerste stukken tanzaniet werden pas in 1967 gevonden. Er zijn bovendien erg weinig stukken tanzaniet, waardoor de edelsteen enorm kostbaar is.

9. Zwarte opaal – €9.500 per karaat

Zwarte opaal

Zwarte opaal heeft een duistere en donkere uitstraling. Het is de zwarte variant van de kleurrijke opaalsteen. Ook deze steen wordt op slechts één plek op aarde gevonden, namelijk de regio rondom Lightning Ridge in Australië. Dat verklaart de hoge kostprijs van deze steen. De grootste zwarte opaal ooit gevonden wordt ook wel de Royal One genoemd. Hij werd ontdekt door een mijnwerker en jarenlang in zijn huis verstopt. De steen is maar liefst drie miljoen euro waard.

8. Rode beril – €10.000 per karaat

rode beril (2)

De prijs voor rode beril is eigenlijk een gok, want het is vrijwel onmogelijk om rode beril te vinden die te koop is. Daardoor is het niet altijd zeker wat de waarde van de steen is. Rode beril is alleen te vinden in bepaalde gedeeltes van de Verenigde Staten en Mexico, waarvan slechts een hele kleine selectie mooi genoeg is om een edelsteen genoemd te worden. De stenen hebben een donkerroze gloed die ontzettend geliefd is. Hierdoor is de prijs enorm hoog.

Wij zoeken schrijvers
Gek op schrijven en top 10 lijstjes? Dan zoeken we jou! Alletop10lijstjes.nl ontvangt maandelijks meer dan 500.000 lezers. Wil je dat jouw teksten ook door duizenden mensen gelezen worden dan is dit je kans. Lees er hier meer over.

7. Jadeiet – €30.000 per karaat

Jadeiet

Jade is een geliefde edelsteen, maar Jadeiet is nog veel geliefder. Deze stenen komen uit dezelfde familie, maar Jadeiet heeft een fellere en helderdere kleur. Deze stenen zijn ook erg zeldzaam, waardoor ze een enorm hoog prijskaartje hebben. Imperiale jade is de meest gewilde versie van deze steen, die al eeuwenlang deel uitmaakt van Chinese legendes. In 2014 werd er een ketting met Jadeiet geveild en verkocht voor 27,44 miljoen euro.

6. Musgravite – €35.000 per karaat

Musgravite

DonGuennie/CC BY-SA 4.0/wikipedia

Australië is een echte schatkist voor iedereen die op zoek is naar edelstenen. Musgravite is een van de edelstenen die uit dit lang komen. De steen is olijfgroen en werd voor het eerst ontdekt in 1967 in de regio Musgrave. Dit is dan ook waar de steen zijn naam aan te danken heeft. Sinds de eerste ontdekking zijn er slechts acht andere stenen van dit materiaal gevonden. Het is daardoor lastig om te zeggen hoeveel deze edelsteen echt kost, aangezien er enorm weinig van verkocht zijn.

5. Alexandriet – €70.000 per karaat

Alexandrite

Een edelsteen die van kleur kan veranderen? Dat is precies wat alexandriet is. Deze steen verandert van kleur, afhankelijk van licht en temperatuur. Soms lijkt hij roze, maar op andere momenten is de steen groen. Het grootste deel van deze edelstenen wordt in Rusland gevonden, maar alexandriet komt ook voor in India, Sri Lanka en Tanzania. Het grootste stuk alexandriet ter wereld heeft een waarde van 4 miljoen euro en is in een museum in de Verenigde Staten te bewonderen.

4. Smaragd – €305.000 per karaat

Smaragd

Smaragden horen bij de populairste edelstenen ter wereld. Ze zien er betoverend uit dankzij hun diepe, groene kleur en worden door zowel mannen als vrouwen gedragen. Het grootste deel van de smaragden komt uit Zambia, Zimbabwe, Brazilië en Columbia. Een groot probleem is dat de meeste smaragden kleine imperfecties hebben. Kom je dus een mooie smaragd tegen zonder enige imperfecties? Dan wordt deze vaak voor een astronomisch bedrag verkocht. Zo kocht John D. Rockefeller een smaragd voor zijn vrouw die later 5,5 miljoen euro waard was.

3. Robijn – €1.180.000 per karaat

robijn

Robijnen hebben een diepe rode kleur die symbool staat voor passie en energie. De duurste robijn die ooit geveild werd is de Sunrise Ruby. Deze 26 karaat robijn had een perfecte rode kleur en werd in Myanmar gevonden. De naam is te danken aan een gedicht uit de dertiende eeuw dat werd geschreven door de poëet Rumi. De robijn werd verkocht voor maar liefst 30 miljoen euro.

2. Roze diamant – €1.190.000 per karaat

roze diamant

De meeste diamanten hebben een doorzichtige kleur. Dat betekent dat gekleurde diamanten automatisch zeldzaam zijn, maar de roze diamant is misschien wel de meest zeldzame. Deze diamanten werden alleen gevonden bij de Argyle Mine in Australië. Deze mijn is inmiddels helemaal uitgeput, waardoor de prijs van roze diamanten alleen maar zal stijgen. De steen steeg ook in populariteit toen Ben Affleck zijn liefje Jennifer Lopez ten huwelijk met een verlovingsring met roze diamant. Leuk voor de rijke beroemdheden, maar voor veel minder geld kun je ook prachtige zilveren sieraden of gouden sieraden | Lucardi kopen.

1. Blauwe diamant – €3.930.000 per karaat

blauwe diamant

De duurste edelsteen ter wereld is de prachtige blauwe diamant. Het is enorm zeldzaam om een perfect exemplaar van deze edelsteen te vinden, waardoor de prijs enorm stijgt. Mensen van over de hele wereld proberen deze stenen te bemachtigen, waar met gemak tientallen miljoenen voor betaald worden. Dat geldt ook voor de 14.62 karaat Oppenheimer Blue die in 2016 voor 57,5 miljoen over de toonbank ging tijdens een veiling in Genève. Ook de beroemde Hopediamant (zie foto), te zien in het National Museum of Natural History in Washington DC, is een blauwe diamant.