Toen Johan Cruijff in 1973 voor (omgerekend) € 1,2 miljoen van Ajax naar Barcelona vertrok, vestigde hij hiermee een wereldrecord. Tegenwoordig wordt voor topspelers bijna het honderdvoudige betaald.

Nederlands beste voetballer aller tijden is dan ook al lang niet meer Nederlandse duurste voetballer. Welke Nederlandse voetballers staan wel in de top 10 van duurste Nederlandse transfers aller tijden?

10. Georginio Wijnaldum in 2016: € 37,5 miljoen

Georginio Wijnaldum
Jose Breton- Pics Action / Shutterstock.com

Georginio Wijnaldum speelde bij twee van de drie Nederlandse topclub, eerst bij Feyenoord en daarna bij PSV. In 2015 maakte hij de overstap naar de Premier League, Newcastle United betaalde 20 miljoen voor de middenvelder. Hij degradeerde met de club naar de Championship. Wijnaldum werd veel te duur en werd verkocht aan Liverpool, ditmaal voor € 37,5 miljoen. Hij is hier al drie jaar lang een vaste waarde en won met de club in 2019 de Champions League.

9. Robin van Persie in 2012: € 30,5 miljoen

van persie
Melinda Nagy / Shutterstock.com

In het seizoen 2011/2012 werd Arsenal geregeld een ‘one-man team’ genoemd. Zoveel indruk maakte Van Persie met zijn 30 Premier League-doelpunten. Tot teleurstelling van de Nederlandse aanvaller greep Arsenal echter opnieuw naast het kampioenschap. Hongerig naar prijzen, maakte Van Persie in de zomer van 2012 voor £ 22,5 miljoen (€ 30,5 miljoen) de controversiële overstap naar aartsrivaal Manchester United.

8. Ruud van Nistelrooij in 2001: € 30,5 miljoen

https://www.youtube.com/watch?v=823I-aDkzQ0

Van Persie was niet de eerste Nederlandse spits die voor veel geld naar Manchester werd getransfereerd. In 2001 ging Ruud van Nistelrooij hem namelijk voor. De Brabander maakte vanaf 1998 een zeer doelpuntrijke tijd door bij PSV, maar raakte in 2000 geblesseerd. Alex Ferguson bleef echter vertrouwen houden in Van Nistelrooij en haalde de goaltjesdief een jaar later voor ƒ 67 miljoen (€ 30,5 miljoen) naar Manchester United.

7. Memphis Depay in 2015: € 34 miljoen

Memphis Depay
kivnl / Shutterstock.com

Met zijn prestaties op het WK 2014 in Brazilië, waarin Depay werd genomineerd voor Grootste Talent, maakte Depay grote indruk. Niet alleen op de fans, maar ook op toenmalig bondscoach Louis van Gaal. Zoveel indruk zelfs dat Van Gaal besloot om de flegmatieke buitenspeler mee te nemen naar zijn nieuwe club Manchester United. Dit kostte de Engelsen wel £ 25 miljoen (€ 34 miljoen).

6. Jasper Cillessen in 2019: € 35 miljoen

cillessen
Christian Bertrand / Shutterstock.com

Ook voor keepers worden schrikbarende bedragen betaald., zelfs voor reservekeepers! Jasper Cillessen kende successen bij Ajax en verkaste in 2016 naar het grote Barcelona, deze betaalde 13 miljoen euro. Hij speelde vrijwel geen wedstrijden, wel bleef hij vaste waarde in het Nederlands elftal. Na drie seizoen op de bank was het tijd voor een nieuwe club, Valencia betaalde in 2019 maar liefst € 35 miljoen voor de keeper. Zo werd Cillessen dus bijna drie maal zoveel waard als bankzitter.

5. Arjen Robben in 2007: € 36 miljoen

Arjen Robben
Matt Trommer / Shutterstock.com

Lange tijd stond Arjen Robben twee keer in deze top 10 lijst van duurste Nederlandse voetballers. Verrassend is dit niet, want Robben heeft meerdere keren in zijn indrukwekkende carrière de ene internationale topclub ingeruild voor de andere. Zo ook in 2007, toen hij de overstap maakte van Chelsea naar Real Madrid. De Koninklijke legde £ 24 miljoen (€ 36 miljoen) neer voor Robben. Samen met Sneijder betaalde Robben de Spaanse topclub meteen terug door in 2008 overtuigend landskampioen te worden.

4. Marc Overmars in 2000: € 40 miljoen

Tijdens het EK 2000 waren er al volop geruchten dat Overmars na het toernooi zijn club Arsenal zou verlaten. Vooral Lazio Roma en Barcelona waren geïnteresseerd. Nadat Joan Gaspart tot nieuwe Barça-voorzitter werd verkozen, raakte de transfer in een stroomversnelling. Gaspart haalde uiteindelijk zowel Overmars als de Franse middenvelder Petit op in Londen. Voor de snelle Nederlandse buitenspeler betaalden de Spanjaarden liefst £ 25 miljoen (€ 40 miljoen). Tot 2018, bijna 20 jaar later, in een wereld vol bizarre transferbedragen, was dit nog steeds het record van een Nederlandse voetballer! In 2018 veranderde dit, en Overmars had hier waarschijnlijk geen problemen mee, hij mocht als directeur voetbalzaken bij Ajax het geld in ontvangst nemen voor de nieuwe dure spelers.

3. Frenkie de Jong in 2019: € 75 miljoen

frenkie de jong
Christian Bertrand / Shutterstock.com

Frenkie de Jong was in de twee seizoen die hij voor Ajax speelde de grote revelatie. Mede dankzij dit grote talent bereikte Ajax de finale van de Champions League. Dit viel de grote clubs in Europa natuurlijk ook op en uiteindelijk was het Barcelona die hem binnen wist te slepen, ze betaalde € 75 miljoen.
Wist je trouwens dat Ajax in 2015 een bedrag van €800.000 teveel geld vond om de Jong over te nemen van Willem II? In plaats daarvan kwamen de clubs tot een overeenkomst waarin De Jong voor één euro naar Amsterdam mocht, maar Willem II een doorverkooppercentage zou krijgen wanneer Ajax hem verkocht. In 2019 leverde dit Willem II ruim 8,5 miljoen!

2. Virgil van Dijk in 2018: € 84.7 miljoen

virgil van dijk
: viewimage / Shutterstock.com

Virgil van Dijk werd in 2015 door Ronald Koeman naar Southampton gehaald van Celtic, er werd 15.5 miljoen betaald voor de verdediger. Twee jaar later verkaste hij naar Liverpool voor bijna het zesvoudige, namelijk € 84.7 miljoen, het hoogste bedrag ooit betaald voor een verdediger (op dat moment). Hij tekende een contract voor 5.5 jaar waarin hij zo’n 55 miljoen euro gaat verdienen!

1. Matthijs de Ligt in 2019: € 85.5 miljoen

Matthijs de Ligt
Marco Canoniero / Shutterstock.com

Virgil van Dijk is niet langer de duurste verdediger omdat hij in 2019 ingehaald werd door een andere Nederlander, namelijk Matthijs de Ligt. Net als Frenkie de Jong maakte de Ligt grote indruk in het succes seizoen 2018/2019 van Ajax. De clubs stonden voor hem in de rij, hij koos voor Juventus.