Wie is er niet ooit eens mee begonnen? Misschien heb je zelfs nog een grote postzegelverzameling liggen. Hoewel postzegels verzamelen vooral een hobby is waar je eerder aan toesteekt dan iets mee verdient, zijn er uitzonderingen. Dit zijn de tien duurste postzegels die ooit zijn verkocht.

10. Penny Black – €3.500

De Penny Black was de allereerste postzegel met een klevende achterkant, naar het idee van Rowland Hill. Hij wordt gezien als de vader van de postzegels. De postzegel werd uitgegeven in Engeland in 1840. Toch werd de zegel een jaar later al weer ingetrokken omdat het afstempelen moeilijk waar te nemen was op de zwarte achtergrond. De postzegeld werd vervangen door de Penny Red. Deze postzegel met een afbeelding van Queen Victoria zou vandaag de dag nog zo’n 3.500 euro waard zijn.

9. Basel Dove – €16.000

De Basel Dove is een postzegel die werd uitgegeven in Basel, Zwitserland in het jaar 1845. Het was de allereerste driekleurige postzegel ter wereld. Op de postzegel staat een witte duif afgebeeld met een brief in zijn bek. Er werden in totaal zo’n 42.000 exemplaren van uitgegeven en wie er nu nog eentje van in zijn bezit zou hebben, kan er maar beter voorzichtig mee omgaan. Vandaag de dag is de Basel Dove immers zo’n 16.000 euro waard.

8. Tyrian Plum – €125.000

De Tyrian Plum waarop het profiel Edward VII staat afgebeeld is een van de meest zeldzame postzegels in Groot-Brittannië. Wie deze zegel uit 1910 in bezit heeft, heeft veel geluk want de meeste zijn vernietigd na het onverwachte overlijden van de koning. Er werden wel 24 miljoen van de zegels gedrukt, maar er werd gewacht met distribueren tot de oude postzegels op waren. Toen Edward VII echter kwam te overleden werd besloten het grootste deel van de zegels te vernietigen.

7. Canada 12-pence Black – €130.000

Deze postzegel staat ook wel bekende als de zwarte heerser van Canada. Het werd uitgegeven in 1851 en is vandaag de dag een van de meest zeldzame postzegels. Op de zegel staat de afbeelding van Queen Victoria gedrukt, gebaseerd op het portret van Alfred Edward Chalon. Ook al werden er maar liefst 50.000 postzegels gedrukt, slechts een klein aantal werden verkocht. Zes jaar later werden de onverkochte postzegels vernietigd. Naar verluidt zouden er nog slechts een honderdtal van deze postzegels bestaan. Op een veiling is er ooit €130.000 euro voor betaald, maar er zijn zelfs schattingen dat de postzegel zo’n €400.000 kan opleveren!

6. Het hele land kleurt rood – €400.000

Deze Chinese postzegel werd uitgegeven in 1968, gedurende de Chinese revolutie. Het is vooral bekend geworden door de fout die er op stond. Op de afbeelding zien we een kaart die de uitbreiding van het Chinese communisme weergeeft met een afbeelding van een arbeider, een boer en een soldaat. De gehele kaart van China was rood aangeduid, behalve Taiwan, dat nochtans onder Chinees bewind was, was wit afgedrukt. De fout werd in de namiddag van de eerste uitgavedag gespot en de zegels werden meteen ingetrokken. Toch zijn een aantal exemplaren bij verzamelaars blijven plakken die nu kunnen zeggen dat ze een van de meest zeldzame postzegels ter wereld in bezit hebben. Ooit is er op een veiling meer dan 400.000 euro voor deze postzegel betaald.

5. Hawaiian Missionaries – €500.000

Deze postzegel, uitgegeven door Hawaï in 1851, behoort tot de zeldzaamste ooit. De zegels kenden drie verschillende waardes en stonden bekend als ‘de missionarissen’ omdat de zegel vaak terug te vinden was op de post tussen missionarissen. Alle zegels werden gedrukt op blauw papier van lage kwaliteit. De postzegels met een waarde van 2 cent zijn de zeldzaamste gezien er nog slechts vijftien van bewaard zijn gebleven.

4. Curtiss Jenny kopstaand – €835.00

De zegel staat ook bekend als Inverted Jenny en het is een drukfout die ervoor heeft gezorgd dat het tot een van de duurste postzegels ooit behoort. De postzegel werd voor het eerst uitgegeven op 10 mei 1918 en heeft een afbeelding van een Curtiss JN-4 vliegtuig dat ondersteboven hangt. Naar verluidt zouden er nog slechts een honderdtal van deze zegels bestaan. De rest werd vernietigd. Een dergelijk exemplaar werd in 2007 nog via een veiling verkocht voor een bedrag van maar liefst 977.500 dollar.

3. Tre skilling banco geel €2 miljoen

Op de lijst van duurste postzegels ooit, staat een Zweeds exemplaar. Tre skilling banco geel werd uitgegeven in 1855 en had ooit het wereldrecord van de hoogste prijs geboden voor een postzegel tijdens een veiling. In 1996 werd het verkocht voor maar liefst 2,3 miljoen dollar. In 2010 werd dezelfde zegel opnieuw verkocht voor een onbekende prijs. Er bestaat slechts één exemplaar van deze postzegel die zo duur is geworden door een drukfout. De postzegels werden gedrukt met een blauw groene achtergrond maar zo’n acht exemplaren kwamen met een gele achtergrond uit de printer. Het enige exemplaar werd ontdekt in 1886 door een schooljongetje genaamd Georg Wilhelm toen hij op de zolder van zijn grootouders aan het snuisteren was.

2. Mauritius ‘Post Office’ – €3.5 miljoen

Deze postzegels werden uitgegeven in 1847 toen Mauritius nog een Britse kolonie was. Er bestonden zegels van twee waarden. De ene had een oranje-roodachtige kleur, de andere had een donkerblauwe achtergrond. Op de postzegels stond een afbeelding van Queen Victoria, met de woorden ‘Post office’ erbij gedrukt. Bij een volgende serie zou dit veranderen naar ‘Post Paid’. Sommigen beweren dat de eerste versie een foute druk was, maar dat bleek niet zo. Tot op vandaag bestaan er nog slechts 24 exemplaren van. Deze worden geschat op een waarde van 4 miljoen dollar.

1. British Guiana 1c Magenta – €8 miljoen

De British Guiana 1c Magenta is een postzegel die maar liefst 9,5 miljoen dollar opbracht tijdens een veiling in 2014. Hierdoor is het de duurste en meest zeldzame postzegel ter wereld. Er bestaat slechts één exemplaar van. De zegel heeft de vorm van een achthoek en werd in 1856 al in beperkte oplage gedrukt. Op de afbeelding staat een zeilschip met de leuze ‘Damus Petimus Que Vicissim’ (We geven en verwachten iets terug). Het exemplaar werd ontdekt door de Schotse jongen Louis Vernon tussen de brieven van zijn oom.