De winterperiode is voor veel mensen elk jaar bij uitstek de periode om te schaatsen, skiën of eens lekker met sneeuwballen te gooien. In Nederland sneeuwt en vriest het helaas niet bijster hard, waardoor veel Nederlanders zich genoodzaakt zien om de kou wat verder van huis op te zoeken. Behalve de nationale volkssport schaatsen, zijn er nog enkele andere activiteiten die – misschien wat minder bekend – ook erg leuk zijn om te doen. Wat kan je in de winter het best doen als je van vreemde, bizarre en soms echt gevaarlijke dingen houdt?

10. Skijoring

Wie kent het niet? Een Noorse sport waarbij honden voor iemand op ski’s uitlopen terwijl ze door de sneeuw banjeren. Met een of twee honden zit je al goed. Het is afhankelijk van de afstand en de snelheid waarmee je die wilt overbruggen, om te bepalen hoeveel honden je nodig hebt. Als je eens wat anders wilt kan je het altijd nog met paarden proberen. Alleen zit je dan niet op het paard, maar sta je waarschijnlijk wel doodsangsten uit achter het schitterende beest. Dit geeft je wel de mogelijkheid om gave sprongen te maken. De paarden kunnen tenslotte net wat harder waardoor je bijzondere sprongen kunt maken.

9. IJszeilen

Het is een sport waar je twee dingen voor nodig hebt: ijs en een voertuigje met een zeil eraan. Vervolgens is het weliswaar wachten op de wind, maar dat moet op de barre winterdagen wel goed komen. Het kleine zeilbootje op wielen glijdt over het ijs. Een ervaren bestuurder weet precies op welke windvlaag je mee moet rijden. Het kost de beginneling wel flink wat euro’s; de sport staat er niet om bekend goedkoop te zijn. Ex-schaatser Rintje Ritsma is een fervent ijsszeiler. De gevaren maken Rintje eerder opgewonden dan bang. Dat heb je bij het ijszeilen zeker nodig.

8. Snow Kneeboarding

De Amerikaanse naam past veel beter dan de Nederlandse vertaling van ‘Sneeuwknieboarden’. Dit is een sport voor durfallen en misschien ook wel voor mensen met een voorkeur voor pijn. Dat is wat je met kneeboarding minimaal eenmaal meemaakt: intense pijn. In Colorado, in de Verenigde Staten wordt de sport met enige regelmaat beoefend. In gebogen houding, met de knie op het board, wordt de gelukkige voortgetrokken door een motorvoertuig. Door de sneeuw raak je dan helemaal bevroren tot je handen het niet meer houden en je het touw los moet laten. Het gevolg laat zich raden.

7. Iglo bouwen

Elk klein jongetje of meisje heeft weleens gedroomd van het bouwen van een eigen iglo. In Canada, om precies te zijn in New Brunswick bijvoorbeeld, kan dat ook. Daar is het zelfs een officiële sport. Op het internet zijn ongelofelijk veel websites die de perfecte handleiding voor het bouwen van het ijspaleis stapje voor stapje benaderen. Met een handige buurman kom je een heel eind. De ingenieuze iglo’s zijn ook best warm van binnen en kunnen – mits het buiten blijft vriezen – de hele winter blijven staan.

6. Shovel racen

De naam vertelt precies wat de sport inhoudt: racen op een shovel. Het is vrij gemakkelijk om jezelf te overtuigen dat jij een echte shovelracer bent. Wat moeilijker is, is om dat vol te houden als je met je neus weer eens ondersteboven in de sneeuw ligt. Met een helm op je hoofd heb je wel een goede kans om het avontuur te overleven. Hoe gaat het in zijn werk? Je neemt een schep – zonder scherpe rand – en gaat op het handvat van de schop zitten, naast misschien een klein board of iets dergelijks. Er zijn mensen die de sport erg serieus nemen en hun shovel(=schop) erg serieus sneller proberen te maken. Ze smeren het gevaarte in met wax om nog sneller van de berg af te gaan. Vanaf de heuvel naar beneden, wie er het eerst is, die wint.

5. Wok racen

Wok racen is ongeveer hetzelfde als shovel racen, alleen zit er een groot verschil tussen: bij het wok racen zit je in een enorme Chinese wok. Vanaf een heuvel suis je naar beneden op de wok die – mits ingevet – extreme snelheden behalen kan. Gek genoeg waren het de Duitsers die deze sport voor het eerst beoefenden. De echte ‘Wok Masters’ zijn grootheden binnen de sport en kennen hun wok van binnen en buiten. Het is namelijk nogal moeilijk om de wok op het goede spoor te houden. Voor je het weet lig je met een lading groenten op de kop langs het parcours. En dat is iets wat iedere deelnemer koste wat kost wil voorkomen.

4. Ice blocking

Het is een sport die eigenlijk alleen maar grootheden heeft voortgebracht. Helaas zeggen de grote namen uit deze bijzondere tak van sport de meeste mensen niets. Ice blocking is dan ook een sport voor echte sportliefhebbers. De regels van het spel zijn simpel: pak een ijsblok dat bij je past, ga erop zitten en probeer van de heuvel als eerst beneden te komen. De winnaar krijgt een applaus van het publiek en de opluchting dat hij of zij niets gebroken heeft. Opvallend genoeg wordt deze sport vaak beoefend door mensen die een glaasje op hebben. Het is een van de weinige sporten die zowel in de winter als in de zomer wordt gedaan. Een prachtige sport voor jong en oud.

3. Curling

Elke vier jaar zie je ze ongetwijfeld weleens voorbijkomen als je een beetje van sport houdt. De curlingheren en -dames vormen een dankbaar doelwit van menig komediant. De sport is Olympisch en wordt zeer serieus benaderd in veel landen op het noordelijke halfrond. In de andere landen vraagt men zich af waarom twee mensen met een bezem proberen een ronde draaitol sneller of langzamer te laten rollen? Curling is een sport in opkomst. Het heeft zich ondertussen bijna een cultstatus verworven. Ook de komende Olympische Spelen zullen miljoenen mensen kijken naar die eigenaardige sport waar zoveel emotie achter schuilgaat.

2. Sneeuwkajakken

Zoals zoveel van de sporten in deze lijst, heeft ook sneeuwkajakken zijn voor- en nadelen. Vooral mensen met een groot gevoel voor humor vinden het kajakken in de sneeuw in het begin erg leuk. En dan komt de tocht naar de top van de berg of heuvel. Wat volgt is een onbeschrijfelijke (af)gang naar beneden, in de kajak, als je met gevaar voor eigen leven probeert om de bomen en stenen op je pad te ontwijken. Sturen met de kajak is behoorlijk lastig. Ongelukken komen meer dan eens voor. Degenen die de finish halen zijn blij om twee dingen: dat hun kajak heel is aangekomen, en dat ze nog leven. Een sport voor echte durfallen.

1. IJszwemmen

De sport die echt niet mocht ontbreken in de winter staat bovenaan de lijst met extreme winteractiviteiten. Veel extremer dan ijszwemmen ga je het niet krijgen. Afhankelijk van je gemoedstoestand, je weerstand en je uithoudingsvermogen bij temperaturen ver beneden nul, kan je een frisse duik wagen. In de vrije natuur een duik maken kan altijd natuurlijk. Dezelfde activiteit bij -20 graden Celsius doen getuigt echter van flink van moed. Het is een officiële sport, zelfs met een eigen federatie. Als je zoals een poolbeer het water inspringt, heeft niemand het meer over je gebrek aan humor. Van nu af aan zal iedereen je met respect behandelen. Een sprong in het ijskoude water schijnt – voor een zeer korte tijd – goed te zijn voor het lichaam. Het is nog maar de vraag wat een hele zwempartij voor je lichaam doet. Toch zijn er steeds meer mensen die de rust bewaren en het fysiek aankunnen om in het frisse water een duikje te wagen. IJszwemmen is een sport in opkomst..

bron: thefw.com