De verschijning van een spook zorgt altijd voor kippenvel. Dat weten filmmakers al jaren en een aantal van de beste horrorfilms gaat dan ook over de doden die blijven ronddwalen. Wat niet betekent dat je soms niet kunt lachen met spoken. De tien beste films over wezens die je ’s nachts uit je slaap houden.

10. Ju-On: The Grudge

ju-on

Ju-On: The Grudge is een Japanse horrorfilm uit 2002. Een man vermoordt zijn vrouw omdat ze van een ander zou houden. Ook de huiskat en misschien zijn zoontje zijn gedood. De moord zorgt ervoor dat de woning van de familie wordt vervloekt. Wanneer een nieuwe echtpaar in het huis wil trekken krijgen ze al snel te maken met een wraakzuchtig spook. Regisseur Shimizu zou twee jaar later een remake maken met Amerikaanse acteurs die in Tokio wonen en hetzelfde huis tegenkomen.

9. Paranormal Activity

Paranormal Activity

De eerste in een reeks succesvolle spookverhalen kostte maar 15.000 dollar om te maken. Daarna duurde het nog twee jaar voordat de film werd uitgebracht. Paranormal Activity zorgde voor een opleving van de found footage film waarbij het verhaal is opgebouwd uit opnames die personages in de film maken. Een jong koppel gaat in een nieuw huis wonen. De vrouw is er van overtuigd dat ze sinds haar jeugd door een geest wordt achtervolgd. Haar partner plaatst een camera in hun slaapkamer om paranormale activiteit te registreren. Langzaam maar zeker beginnen er vreemde dingen in het huis te gebeuren.

8. Ringu

Ringu

Deze Japanse horrorfilm uit 1998 presenteerde een legendarisch spook. Een journaliste komt achter het bestaan van een vervloekte videoband. Iedereen die de beelden bekijkt zal een week later sterven. Het moment dat het spookmeisje met het lange zwarte haar uit een televisiescherm stapt is een klassiek horrormoment geworden. Er volgde natuurlijk een aantal delen en een Amerikaanse remake.

7. Ghostbusters

Ghostbusters

Niet alle spookfilms hoeven supereng te zijn. Dit bewees de populaire komedie Ghostbusters in 1984. Een viertal excentrieke wetenschappers is gespecialiseerd in het vinden van paranormale activiteit. Wanneer New York steeds meer wordt overspoeld door spoken richten ze een bedrijf op om mensen te verlossen van de spokenplaag. Maar niet iedereen is te spreken over de geleverde diensten. Een klassieke humorfilm met hoofdrollen voor onder andere Bill Murray en Dan Ackroyd. Beiden keren met korte rollen terug in de reboot die deze zomer in de bioscopen draait.

6. A Chinese Ghost Story

A Chinese Ghost Story

Ook deze Hong Kong-film uit 1987 heeft een komische toon. Daarnaast speelt romantiek een grote rol in dit middeleeuwse spookverhaal. Een verlegen jonge belastinginner is op reis en overnacht in een tempel. Deze wordt bewoond door geesten waaronder een knappe spookachtige vrouw. Hij wordt verliefd op haar maar de volgende nacht vertelt ze hem dat ze verdoemd is en voor eeuwig toebehoort aan een boomdemoon. Samen met een priester en een zwaardvechter begint de jongen aan een avontuurlijk poging om zijn geliefde spook te redden.

5. The Others

The Others

De Spaanse regisseur Alejandro Amenábar maakte in 2001 een ouderwets eng spookverhaal met een moderne plottwist. Grace (Nicole Kidman) is een moeder van twee kinderen waarmee ze in een landhuis woont. Drie nieuwe bedienden moeten wennen aan de vreemde regels in het huis. Alle deuren moeten op slot zijn en als de kinderen een kamer binnenkomen, gaan de gordijnen verplicht dicht. De dochter Anna zegt dat het spookt in het huis en ze kan communiceren met een van de spoken, een jongen die Victor heet. Langzaam begint de nerveuze moeder haar te geloven wat uiteindelijk lijkt tot een bizarre ontdekking.

4. Poltergeist

Poltergeist

Poltergeist (1982) was lange tijd het standaard mainstream spookverhaal. Een familie in een Californische buitenwijk krijgt te maken met paranormale activiteiten in huis. Eerst lijken ze nog grappig en onschuldig. Maar hun jongste dochter Carol Anne praat niet voor niets met de televisie. Wanneer de activiteiten grimmiger worden en Carol Anne naar een andere wereld wordt gezogen schakelen de ouders de hulp in van een groep parapsychologen. Kunnen zij haar terughalen uit de geestenwereld? Ondertussen doet de vader een ontdekking over de ware aard van de wijk waarin ze wonen.

3. The Haunting

The Haunting

Dit Britse spookverhaal is zeer invloedrijk geweest. John Markway is een wetenschapper met een grote interesse in huizen waar bovennatuurlijke zaken plaatsvinden. In The Haunting wil hij een huis onderzoeken met een macabere geschiedenis. Een rijke man liet het voor zijn vrouw bouwen die het door een dodelijk ongeluk nooit kreeg te zien. Daarna bleef ongeluk de familie achtervolgen. Markway nodigt een groep mensen uit om mee te doen aan een experiment in het huis. Uiteindelijk verschijnen er maar drie. Tijdens hun verblijf komen ze er achter dat het huis een eigen wil heeft.

2. The Sixth Sense

The Sixth Sense

Deze debuutfilm van M Night Shyamalan was een onverwachte wereldhit in 1999. Veel van het succes hangt af van de legendarische twist aan het einde van de film. Daaraan vooraf gaat een donker verhaal van een slimme maar in zichzelf gekeerde jongen die geesten kan zien. Hij wordt geplaagd door zijn visioenen en zoekt hulp bij een psychiater gespeeld door Bruce Willis. In eerste instantie vindt hij het moeilijk om de jongen te geloven, maar langzaam raakt hij overtuigd van zijn verhaal. Iets wat grote consequenties zal hebben voor zijn eigen leven.

1. The Shining

The Shining

De verfilming van het succesvolle boek van Stephen King houdt de gemoederen sinds 1980 bezig. De schrijver zelf vond dat de film zijn boek geen recht deed en in de bioscoop was de film geen succes. Snel daarna groeide de verfilming van Stanley Kubrick uit tot een cultfilm. Een schrijver gaat met zijn vrouw en zoontje een winter lang op een berghotel passen. Ze zullen de meeste tijd afgesloten leven van de bewoonde wereld. Het zoontje Danny heeft een paranormale gave en kan spookachtige verschijningen zien die vooral in het hotel sterk aanwezig zijn. Ondertussen wordt zijn vader langzaam maar zeker gek. Het hotel lijkt hem te overtuigen dat hij zijn vrouw en zoontje moet vermoorden.