Als je er even bij stilstaat, zit de filmgeschiedenis vol seriemoordenaars. Wanneer een moordenaar de smaak te pakken heeft wil hij vaak meer doden. De seriemoordenaar werd uiteindelijk een soort cultfiguur, een sinistere rebel die de kijker zowel afstoot als fascineert. Wat zijn de tien films waar het bloedvergieten maar niet lijkt op te houden?

10. Suspiria

Suspiria

De Italiaanse regisseur Dario Argento is in zijn lange carrière echt een specialist van de seriemoordenaarfilm geworden. De meeste van zijn films kennen wel een sadistische moordenaar die op nare wijze slachtoffers maakt. Suspiria (1977) is zijn meest bekende en geliefde film. Een Amerikaanse balletdanseres arriveert op een Duitse academie waar het al snel niet pluis is. Een mysterieuze figuur valt de bewoners aan en vermoordt ze om onduidelijke redenen.

9. Zodiac

zodiac

David Fincher houdt ervan om de duistere kant van de mensheid te verkennen. Geen wonder dat regelmatig seriemoordenaars in zijn films zijn te vinden. Zodiac (2007) is een ambitieuze film over de waargebeurde zoektocht naar de Zodiac-moordenaar die aan het begin van de jaren zeventig San Francisco in zijn greep hield. Journalisten en rechercheurs raken geobsedeerd door de mysterieuze moordenaar waardoor hun persoonlijke leven er onder gaat leiden. Net zoals in het echt blijven de moorden onopgelost.

8. Dressed to Kill

Dressed to Kill

Ook regisseur Brian De Palma heeft een voorkeur voor geobsedeerde moordenaars. Een van zijn beste films is het spannende Dressed to Kill (1980) waarin een verveelde huisvrouw na een affaire door een onbekende wordt vermoord. Een prostituee is getuige en moet al snel voor haar leven vrezen. De psychiater van het slachtoffer krijgt ondertussen een bedreigend telefoontje van een transgender patiënt die ontevreden is over zijn analyses. Is hij de moordenaar die zomaar kan toeslaan?

7. Manhunter

Manhunter

Manhunter (1986) is de film waarmee de moderne seriemoordenaar op het witte doek werd geïntroduceerd. Regisseur Michael Mann maakte een stijlvolle thriller van het boek Red Dragon. Een serie moorden houdt de FBI bezig. Ze roepen de hulp in van ex-collega Will Graham. Hij was de man die de beruchte seriemoordenaar Hannibal Lecter wist te pakken, al overleefde hij die confrontatie ternauwernood. Met tegenzin begint Graham zich in te leven in de geest van de nieuwe moordenaar die volgens een mysterieus patroon werkt. Kan Graham het patroon ontcijferen voordat de moordenaar weer een familie vermoordt?

6. Halloween

halloween

Deze horrorfilm van John Carpenter wordt gezien als het model van de slasher. In deze films vermoordt een maniak, bij voorkeur met een groot mes, zoveel mogelijk mensen. Michael Mayer, de gemaskerde psychopaat die uit een psychiatrische instelling ontsnapt, heeft geen grootse plannen die hem drijven. Hij wil gewoon moorden. Op de avond van Halloween begint zijn nieuwe serie waarbij vooral tienermeisjes het moeten ontgelden. De muziek van Carpenter zorgt voor extra veel sfeer.

5. American Psycho

American Psycho

De schandaalroman van Bret Easton Ellis werd vanwege het brute geweld lange tijd onverfilmbaar geacht. In 2000 waagde regisseur Mary Harron zich er toch aan. Ze veranderde de toon een beetje door een licht humoristische en maatschappijkritische draai aan het verhaal te geven. Daarnaast maakte ze de gelukkige castingkeuze van Christian Bale als superyup Patrick Bateman. Bateman is een zeer succesvolle bankier die een dubbelleven leidt als seriemoordenaar. Collega’s, vrouwen, zwervers worden zonder pardon op gruwelijke wijze vermoordt zonder dat Bateman eigenlijk weet waarom.

4. Se7en

Se7en

Het uitgangspunt van Se7en (1995) is misschien niet het meest originele maar in zijn grote doorbraak weet David Fincher dit te compenseren door een duistere sfeer die sindsdien talloze keren is gekopieerd. Daarnaast steelt Kevin Spacey de show als de kalme seriemoordenaar die zijn slachtoffers maakt aan de hand van de zeven hoofdzonden. De jonge rechercheur David (Brad Pitt) wordt onder de hoede genomen van de veteraan William Sommerset (Morgan Freeman). Samen proberen ze de seriemoordenaar voor te zijn, al heeft die een bijzondere verrassing in petto.

3. Psycho

Psycho

Alfred Hitchcock was al een gerenommeerde filmer toen hij op het avontuurlijke idee voor Psycho kwam. Zijn filmstudio was minder enthousiast en de Master of Suspense moest met een beperkt budget filmen. Psycho is op heel veel manieren een vernieuwende film: de rol van muziek is belangrijk, de steractrice wordt snel in de film vermoord en de moord in de douche is waarschijnlijk de meest beroemde filmscène aller tijden. Norman Bates is voor moderne begrippen een wat vreemde seriemoordenaar want hij zoekt zijn slachtoffers niet op volgens een vooropgezet patroon. Bates is meer een soort spin die doodt wanneer een vreemde toevallig zijn afgelegen motel bezoekt.

2. Henry: Portrait of a Serial Killer

Henry Portrait of a Serial Killer

De cultklassieker Henry: Portrait of a Serial Killer (1986) is losjes gebaseerd op de echte seriemoordenaars Henry Lee Lucas en Ottis Toole. Ook al is de film niet heel gewelddadig vond regisseur John McNaughton heel moeilijk een distributeur. Pas in 1990 werd de film kleinschalig uitgebracht. Henry: Portrait of a Serial Killer is een kille maar eerlijke film over een seriemoordenaar. De stugge Henry (Michael Rooker) is niet onsympathiek en wanneer hij moordt, heeft hij geen hoger doel. Op subtiele manier wordt de kijker in de beklemmende wereld van Henry getrokken, stiekem hopend dat hij door een liefdesrelatie kan veranderen. Maar de echte seriemoordenaar weet niet van stoppen.

1. The Silence of the Lambs

Silence of the Lambs

Na het succes van de verfilming van Red Dragon waagde schrijver Thomas Harris zich aan een vervolg waarin een nieuw personage werd geïntroduceerd en de psychiater/seriemoordenaar Hannibal Lecter een belangrijkere rol kreeg toebedeeld. De verfilming van het boek zou in 1991 voor een sensatie zorgen. De jonge FBI-agente in opleiding Clarice Starling krijgt op een dag een vreemde opdracht. Ze moet de gevangen seriemoordenaar Hannibal Lecter bezoeken en subtiel kijken of hij haar tips kan geven over een nieuwe seriemoordenaar. Lecter heeft het plan meteen door maar is toch gefascineerd door Starling. Hij besluit haar te helpen maar daarvoor moet ze toegang geven tot haar persoonlijkheid en herinneringen. Kan zij met hulp van Lecter de seriemoordenaar vangen of heeft Lecter nog andere motieven? De perfecte film over seriemoordenaars.