Een geheim genootschap, de naam zegt het al, is bedoeld als iets waar het publiek niets, of weinig, van weet. Het zou anders geen geheim zijn! Echter, het bestaan van deze genootschappen is niet geheim voor het publiek, enkel hun doen en laten, soms hun missie en meestal hun innerlijke regels en bezigheden. Heel af en toe krijgen wij als ‘normale mensen’ een glimp te zien van wat zo’n geheim genootschap doet. Meestal is dit het geval, wanneer het genootschap in kwestie een maatregel neemt tegen de maatschappij, en doorgaans zijn deze confrontaties niet al te plezierig.

Maar dat daargelaten, geheime genootschappen zijn van alle tijden, en komen voor in alle vormen en maten. Tegenwoordig is het eenvoudig om een internationaal genootschap te handhaven, immers Internet geeft toegang tot alles en iedereen over de hele wereld. Echter, beperkte communicatie via pen en perkament weerhield genootschappen vroeger niet van een wereldwijde verspreiding. Hieronder noemen wij tien grote genootschappen die onze geschiedenis heeft gekend (en sommigen bestaan al eeuwen, en nu nog altijd!)

10. Ordo Templi Orientis

ordo templi orientis

We beginnen met een ‘jonkie’. De Ordo Templi Orientis is een new-age esoterie, en concentreert zich op het vinden van je eigen identiteit. Leden voeren rituele en andere occulte handelingen uit om in de rangen van de Ordo te stijgen. Een bekend Ordo lid was Aleister Crowly, heeft onder andere het manifest Mysteria Mystica Maxima geschreven voor de Ordo Tempi. Na zijn dood echter, zakte de Ordo Tempi in populariteit. Ze bestaan nog steeds, maar in kleine mate, voornamelijk in de Verenigde Staten en Engeland. Ook zijn ze steeds opener geworden in hun praktijken, hoewel die praktijken niet in merkwaardigheid afnemen! Zo hebben ze bij de Ordo Tempi een vreemde fascinatie voor seksualiteit, en de ‘magie van het masturberen’. Wat kan er toch magisch zijn aan zo’n handeling?

9. De Bilderberg Groep

bilderberg groep

We nemen even een brede interpretatie op ‘genootschap’, want de Bilderberg groep is in principe niet echt een genootschap, maar een groep gelijkgezinden. Ze zijn daarom niet minder geheimzinnig, en derhalve verdienen ze een plekje op deze lijst. Het is een groep mensen die ieder jaar bijeenkomt (je moet een uitnodiging hebben!). Alleen wereldleiders, media moguls en SEO’s van multinationals krijgen zo’n uitnodiging. Deze groep komt als sinds 1954 samen (eerste ontmoeting was in het Nederlandse Bilderberg hotel in Oosterbeek, vandaar de naam), en hun officiële agenda is het bespreken van de integratie van verschillende culturen over de wereld. Dat, in ieder geval, is wat ze beweren te doen. Echter, niemand weet wat er werkelijk besproken word, en media is niet toegestaan, noch spreken de genodigden na de meetings over hun bevindingen! Ondanks de ‘onschuldige’ aard van wat er besproken zou moeten worden (culturele integratie) is de bewaking tijdens deze meetings enorm!

Het is moeilijk om hier géén wantrouwende gevoelens over te vormen. De meest populaire theorie (maar geenszins de enige) is dat er tijdens deze bijeenkomsten gestreefd wordt naar wereld-dominantie door één overheid. Maar niemand die de waarheid weet! Behalve, natuurlijk,… de genodigden!

8. Hashshashin

Hashshashin

Gezondheid! We gaan terug in de tijd, zo’n zeven eeuwen terug, maarliefst. Hashshashin betekent letterlijk huurmoordenaar en de leden hiervan leefden in de Middeleeuwen. Het waren moslims, maar een groep die van de anderen was afgesplitst, omdat ze het niet eens waren met de manier waarop die hun zaken hanteerden. Deze Shia moslims bedachten dat het een goed idee zou zijn om een eigen utopische staat te stichten. Echter, hun aantallen waren klein, en dus hadden ze allerlei militaire tactieken nodig om de boel in de hand te houden, en hun vijanden buiten hun utopie te houden. Ze deinsden daarom niet terug van sabotage, spionage, en voornamelijk politieke moordaanslagen. Maar beoordeel ze niet te hard, want de leden van de Hashshashin stonden bekend om de minimale burger-slachtoffers die zij wisten te maken!

Helaas werden ze bruut weggevaagd door de Mongolen, die rond die tijd bijna heel Europa veroverden, onder leiding van Genghis en kleinzoon Kublai Kahn. Helaas werd hun bibliotheek, met daarin kostbare manuscripten over hun doen en laten, totaal vernietigd. Echter, er gaat een gerucht dat leden drugs gebruikten tijdens hun aanvallen. Hashshashin zou immers kunnen betekenen ‘hashshash-in’ ofwel, hashish-nemer. Echter, de originele betekenis, ‘moordenaar’ is voor de meeste historici toch echt de meer geloofwaardige interpretatie!

7. De Zwarte Hand

black hand

Pietje Bel had een jeugd-bende met deze naam, maar The Black Hand, vertaald ‘De Zwarte Hand’ was een genootschap van een iets andere orde. Het bestond uit anti-imperialisten en revolutionairen in Servië, en stamt uit 1912. Het idee: een verenigd Slavisch volk. Hun doel: splitsen van de monarchie Oostenrijk-Hongarije. Het plan: aanzetten tot een oorlog tussen Servië en Oostenrijk, zodat de gebieden waar Slavische volken woonden konden worden teruggewonnen.

Wellicht zou de groep in de vergetelheid zijn gevallen, ware het niet dat ze een beslissende rol speelden in de moord op Franz Ferdinand, dé aanzet tot, jawel, de Eerste Wereldoorlog. Deze oorlog bracht de leden echter niet helemaal wat ze wilden, en resulteerde in plaats daarvan uiteindelijk, via de Tweede Wereldoorlog, in Russische overheersing voor meer dan 30 jaar!

6. De Ridders van de Gouden Cirkel

Knights of the Golden Circle

Een eeuw vóór de Zwarte Hand en aan de andere kant van de Wereld, waren de Ridders van de Gouden Cirkel actief. Deze groep mannen waren actief tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Dit genootschap, echter, beperkte zich niet tot mysterieuze bijeenkomsten en rituelen. Ze vormden een regelrecht guerrilla leger waarmee ze, soms succesvol, de vijand het leven zuur maakten. Helaas weten we niets over hun interne rituelen, maar omdat ze een schitterende naam hebben, verdienen ze toch vermelding in deze lijst!

5.Thule-Gesellschaft

Thule-Gesellschaft

Veel genootschappen worden ervan beschuldigd kwaadaardige bedoelingen te hebben, maar deze is een van de weinigen waarvan er bewijs bestaat dat dit ook écht zo was. Haar oorsprong ligt in Duitsland, vlak na de Eerste Wereldoorlog. Ze ontwikkelden al snel een focus op het Arische ras, en begonnen met discriminerende ideeën jegens Joden en andere ‘minder bedeelden’. In 1919 startten ze een politieke tak, genaamd de Duitse Arbeiders Partij. Het gerucht gaat dat Adolf Hitler lid was van dit genootschap. Hij was in ieder geval lid van de partij! Sterker nog, gaandeweg nam hij de partij over…

4. Sons of Liberty

Sons of Liberty

De Zonen van de Vrijheid, niet zozeer één centraal genootschap, als een agglomeratie van kleinere groepen die min of meer onder dezelfde noemer opereerden. Dit alles vlak vóór de Amerikaanse Revolutionaire Oorlog (Oorlog voor onafhankelijkheid van Engeland, 1775–1783). Ze ontmoetten elkaar rondom een iep, en deze iep staat nu bekend als de vrijheidsboom. Daar bespraken ze hun plannen om het verzet (tegen Engelse dominantie) te bevorderen. Ze zijn met name bekend om hun spreuk “no taxation without representation” ofwel ‘geen belasting zonder vertegenwoordiging’ (maar het klinkt natuurlijk veel mooier in het Engels). Een andere wereld-beruchte daad van de Boston’s Zonen, was de Boston Tea Party, waar ze als indianen verkleed een hele lading thee de haven in kieperden. Nu kunnen Engelsen veel hebben, maar hun thee op die manier zien vergaan… Hierop brak de oorlog goed los!

3. Skulls and Bones

Skulls and Bones

Vertaald is dit het genootschap van ‘schedels en botten’, en beide presidenten Bush (Senior en Junior) zijn lid ervan, evenals John Kerry! Het is een universitaire studenten-organisatie (precies, één van die beruchte studentenclubs). Ieder jaar worden nieuwe leden gezocht en de enige vereiste voor deelname is dat je een campus-leider bent. Met andere woorden, alleen topatleten, leden van de studenten-raad, en andere voorzitters van voorname clubs komen in aanmerking. Heel open, dus, en toch een klein beetje beperkt…

Tot de teleurstelling van samenzweringsfanaten blijkt er weinig occulte rituelen te worden uitgevoerd tijdens de wekelijkse bijeenkomsten van de club. In ieder geval komt er niets van dit soort naar buiten! Als initiatie moeten leden hun seks geschiedenis aan de hele club voorleggen, en krijgen een bijnaam die daarop is gebaseerd. Zo zou Bush Senior ‘Magog’ genoemd worden. Tja, met zo’n bijnaam verdient dit genootschap wel een mooie derde plek.

2. Illuminati

Illuminati

Ze zijn onderwerp van een zeer succesvol boek, en een misschien nog wel succesvollere verfilming, maar het is niet allemaal fictie wat Dan Brown schreef. De werkelijke organisatie komt uit Duitsland, uit 1700, en bestond uit een groep verlichte vrij-denkers. De media, echter, keerde hen de rug toe en al gauw werden ze in de ogen van de gewone bevolking gezien als dissidenten en oproermakers die de overheid wilden saboteren. Kort hierna ging de groep uit elkaar, maar dankzij hun constante aandacht in populaire media zijn ze nog lang niet vergeten.

Sommige complottheoretici geloven dat de Illuminati niet verdwenen is, maar slechts ondergedoken. Als een échte geheime organisatie kan dat natuurlijk. Ze zijn immers pas echt goed geheim, als wij er niet vanaf weten. De familie Bush, Obama, Churchhill, allen zouden er lid van zijn geweest! Zolang ze een écht geheime organisatie zijn, zullen wij het echter nooit zeker weten. Omdat ze zo populair zijn in de media, en omdat iedereen ze wel kent, krijgt dit officieel niet bestaand genootschap hier een welverdiende tweede plek.

1. De Vrijmetselaren

Freemasonry

Wellicht niet meer zo geheimzinnig als vroeger, dit is een van de oudste, wijdt verspreidde en ooit geheimzinnige organisaties ter wereld. Naar schatting zijn zo’n 5 miljoen mensen lid van de Vrijmetselaren, tegenwoordig. Ze begonnen natuurlijk klein, in 1717, hoewel het vermoeden is dat er al veel eerder iets gaande was. Sommige historici menen documenten te kunnen vinden zo ver terug als in 1300!

Het centrale idee bestond uit de noodzaak tot morele oprechtheid, agogie en liefdadigheidswerk. Echter, zoveel goed kan nooit, vermoeden complottheoretici, en daarom gaan er geruchten rond dat de Vrijmetselaren aan allerlei occulte rituelen deelnemen. Eén van de weinige rituelen die bevestigd is, echter, is dat je pas lid mag worden als een andere Vrijmetselaar je aanbeveelt. Kunst, met 5 miljoen leden…

Ze verdienen de eerste plek vanwege hun grootte, en omdat ze al zo lang een aura van geheimzinnigheid om zich heen hebben.

Zoals de Illuminati al illustreert, het is moeilijk om te zeggen welke geheime genootschappen er bestaan op de wereld, immers, de ‘goeie’ geheime genootschappen zijn ons niet bekend. Echter, de minder ‘geheime’ geheime genootschappen, die genootschappen die openlijk bestaan en alleen geheim zijn met hun praktijken, díe genootschappen hebben hier de revue gepasseerd. Dat wil zeggen, een zeer kleine greep uit een enorm aantal. Wat in ieder geval zo is, wat betreft genootschappen, geheim of niet, occult of niet, uit het heden of verleden, er is voor iedereen wel iets naar zijn smaak te vinden. En zo niet… dan creëer je toch je eigen genootschap?