Kijken naar welk dier het gevaarlijkste dier op aarde is kan op verschillende manieren. Eerder al maakten we een lijstje van de giftigste dieren op aarde, om deze lijst kijken we naar de dieren die de meeste menselijke slachtoffers veroorzaken.

10. Haaien

haai
Brocken Inaglory/wikicommons

Misschien lager dan je zou verwachten, de haai. Het aantal menselijke slachtoffers dat de haai maakt is niet zo hoog, elk jaar gaan er ongeveer 30-100 mensen dood door een haaien aanval. De media-aandacht die er aan besteed wordt is echter wel een stuk hoger, dit heeft er mee te maken dat stranden vaak afgesloten moeten worden (en natuurlijk de vele spectaculaire Hollywoodfilms met als thema de gevaarlijke haai).

9. Kwallen

kwallen

De kwalletjes die wij in de Noord-Zee hebben, daar hoef je niet bang voor te zijn. Er zijn echter giftige kwallen die zeer gevaarlijk kunnen zijn voor de mens: “Dooskwallen”, ze komen vooral voor in de tropische zeeën van Australië, Zuidoost-Azië en Oceanië. Ieder jaar gaan er door kwallen ongeveer 100 mensen dood.

8. Nijlpaard

Nijlpaard
foto: Kabacchi/Flickr

Hij ziet er zo schattig uit, het Nijlpaard, maar als je even goed kijkt naar zijn gigantische slagtanden, en dan ook nog op de hoogte bent van zijn temperament, dan blijf je voortaan beter uit de buurt! Ze worden vaak het gevaarlijkste dier van Afrika genoemd omdat ze zo vijandig zijn tegen mensen. Ieder jaar gaan er ongeveer 200 mensen dood door een aanval van een Nijlpaard.

7. Leeuwen

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Kevin Pluck/flickr

De koning van de Jungle, de Leeuw. Normaal gesproken zal een leeuw niet zo snel een mens aanvallen, behalve wanneer ze zich bedreigd voelen of ziek zijn. Dit levert ongeveer 250 dodelijk ongevallen per jaar op.

6. Bijen

bijen
foto: Muhammad Mahdi Karim

Niemand wil natuurlijk gestoken worden door een bij. Echter voor de meeste mensen prikt het even, maar heeft het verder geen gevolgen. Voor mensen die allergisch zijn voor bijensteken is het een heel ander verhaal, de allergie kan hun leven in gevaar brengen. Ongeveer 400 mensen per jaar gaan dood aan bijensteken.

5. Olifanten

olifant
foto: Yathin S Krishnappa

Het is een populaire toeristenattractie in Azië, India en Afrika, een ritje op de olifant. Maar deze dieren kunnen ook heel gevaarlijk zijn. Niet zo gek als je bedenkt dat drie olifantensoorten in de top drie van grootste landdieren staan, die kunnen ons dus gemakkelijk verpulveren! Het gaat voornamelijk mis wanneer groepen olifanten besluiten (kleine) dorpjes aan te vallen. Ieder jaar gaan er ongeveer 600 mensen dood door olifanten.

4. Krokodillen

krokodil
foto: Leigh Bedford

Wanneer je weleens ‘crocodile hunter’ hebt gezien dan weet je dat er een flinke groep mensen nodig zijn om een krokodil in toom te houden. De gevaarlijkste soorten komen voor in Afrika en Zuid-Oost Azië. Vaak heb je niet eens door dat je bedreigd wordt. En ook kunnen krokodillen nog flink tempo maken. Dit zorgt er voor dat er ieder jaar zo’n 2.000 het loodje leggen door een krokodillen aanval.

3. Schorpioenen

schorpioen
foto: Chris huh/Wikicommons

De schorpioen lijkt wel ‘superhero krachten’ te hebben, dit kleine beestje kan overleven bij temperaturen boven de 55 graden Celsius, maar ook op de koudste plaatsen op aarde. Hij kan zijn adem drie dagen inhouden, een jaar lang niks eten, en heeft ook nog eens de beschikking over een zeer dodelijk gif. Er zijn ongeveer 1750 verschillende soorten schorpioenen, de een gevaarlijker dan de ander. Samen zorgen ze voor ongeveer 5.000 dodelijke slachtoffers per jaar.

2. Slangen

slangen

Sommige mensen noemen het huisdieren, maar slangen zijn toch echt één van de meest gevaarlijke diersoorten. Slangen kunnen mensen op twee manieren aanvallen, door gebruik te maken van gif of door te wurgen, vooral de giftige slangen zorgen voor veel dodelijk slachtoffers. Elk jaar sterven er ongeveer 100.000 mensen door toedoen van slangen.

1. Muggen

mug

Misschien onverwacht, maar de nummer één positie is voor de klein mug! Dit beestje kan gemakkelijk dodelijk ziektes verspreiden onder mensen. Het grootste probleem is Malaria, ieder jaar gaan er meer dan 2 miljoen mensen hieraan dood. Andere problemen zijn Dengue en Gele Koorts.

bron