Mensen bezitten wagens om uiteenlopende redenen: vervoer van spulletjes, afstanden overbruggen, de wagen ronkt lekker of ziet er echt goed uit. Zonder hen zou dit lijstje niet bestaan. Terwijl de meeste auto’s staan te blinken aan het einde van een Chinese productielijn vinden we de grootste autobouwers terug in Japan, Europa en de V.S..

10. PSA: 3,88 miljoen auto’s verkocht

psa

De PSA (Peugeot Société Anonyme) groep met merken als Peugeot en Citroën, kocht in 2017 Opel van het Amerikaanse General Motors. Na de Volkswagen groep werd deze Franse groep uit Parijs zo de grootste autoverkoper van Europa. Zal de iconische Citroën DS met zijn hydropneumatische vering ooit terugkomen?

9. Renault: 3,88 miljoen auto’s verkocht

Renault

Elk automerk had zo wel zijn mopje. Zo stond Renault voor “Roest en narigheid achtervolgen u lange tijd”. Het merk staat toch keurig op de negende plek! Naast Dacia behoort ook het Zuid- Koreaanse RSM (Renault Samsung Motors), de derde grootste van Zuid- Korea, tot Renault. Renault zocht in 1999 vriendjes in Japan en bouwde een alliantie met Nissan. Mitsubishi vervoegde dit verbond in 2016.

8. Fiat- Chrysler: 4,84 miljoen auto’s verkocht

Fiat

Chrysler en Fiat bundelden de krachten in oktober 2014 waardoor de FCA groep (Fiat Chrysler Automobiles) het levenslicht zag. Ronkende namen als Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Lancia en Maserati vullen de rekken. In het voorjaar van 2019 volgde een voorstel tot fusie vanwege Renault, maar daarover werd het nadien heel erg stil.

7. Honda Motor Company: 5,32 miljoen auto’s verkocht

Honda

Dat Japanners auto’s kunnen bouwen, bewijst Honda sinds 1948. Zeer gekend zijn de modellen Civic en Accord. Honda is ook zeer bekend om zijn motoren, zoals de befaamde “Goldwing” en met de Honda CR-V heeft het Japanse concern één van de meest verkochte SUV- modellen in de rekken staan.

6. Nissan Motor Corporation: 5,52 miljoen auto’s verkocht

Nissan

Bekende merken zijn de Micra, de Juke en de Qashqai. In het segment luxewagens werd in 1989 de Infiniti op de markt losgelaten, om o.a. de concurrentie met Lexus van Toyota aan te gaan. Nissan is de Japanse zilveren medaille, ver achter Toyota en net voor Honda. Ken je de Datsun nog, die tot 1983 werd gemaakt?

5. Ford: 6 miljoen auto’s verkocht

Ford

Henry Ford timmerde in 1896 zijn eerste wagen, de Quadricycle (met 4 fietswielen), in elkaar. Ford, die wellicht een Nederlandse of Belgische moeder had, bedacht de lopende band maar ook de razend populaire T-Ford. Meer dan 15 miljoen T-Fords rolden van de band tegen het einde van de jaren ’20, een record dat pas in 1972 werd verbroken door de Volkswagen Kever. Met de iconische Mustang bouwt Ford al meer dan 50 jaar de meest verkochte sportwagen in de VS.

4. Hyundai Motor Group: 7,39 miljoe

Hyundai

Seoel is niet enkel de gaststad geweest van de Olympische spelen van 1988 maar is ook de thuisbasis van deze Koreaanse automaker. Inwoners van Seoel maken naar verluidt de langste werkdagen ter wereld. Dit drinken ze nadien gulzig van zich af. Daarna trekken ze met hun Hyundai Santa Fé of de populaire Tucson, die om evidente redenen is uitgerust met een automatisch remsysteem voor voetgangers, huiswaarts. De kleinere modellen i10, i20 en i30 verkopen overigens als zoete broodjes.

3. General Motors Company: 8,38 miljoen auto’s verkocht

general motors

We herinneren ons nog levendig hoe het Amerikaanse GM in 2009 failliet ging ten gevolge van de kredietcrisis en een dag later een nieuwe onderneming uit de as herrees. Chevrolet, Buick, GMC, Cadillac en Corvette bleven bestaan maar “KITT”, de bolide waarmee David Hasselhoff uit “Knight Rider” het kwaad bestreed, een zwarte Pontiac Firebird Trans-Am uit 1982, zou geen opvolgers meer kennen. De productie van Pontiac stopte in 2010.

2. Toyota: 10,6 miljoen auto’s verkocht

Toyota

Je moet de beelden op het journaal over een strijd in een willekeurige woestijn eens bekijken. Veel kans dat je een stelletje met semi-automatische geweren zwaaiende strijders in de laadbak van een Toyota Hilux woestijnen ziet doorklieven al waren het biljartlakens. Voor hen is de Toyota Hilux, sinds de productie in 1968, de ultieme pick-up. Deze Japanse constructeur staat al jarenlang stof te verzamelen in de top 3 van grootste autofabrikanten. Kiichiro Toyoda, die in 1937 met zijn autowinkel begon, zou maar wat trots geweest zijn!

1. Volkswagen AG: 10,9 miljoen auto’s verkocht

Volkswagen

De autoknutselaar uit Wolfsburg voert met namen als Volkswagen, Audi, Seat, Porsche, Bugatti, Lamborghini, Skoda, Bentley, enz. de ranglijst aan. Het Volkswagen busje (Transporter) en de Kever, die de hoofdrol speelde in de Disney films met “Herbie” in de hoofdrol, bleken een schot in de roos! Vanaf de jaren ’70 scheerden de Passat en de Golf hoge toppen. De grootverdieners bij Volkswagen waren minder in hun nopjes met het “dieselgate” schandaal uit 2015, maar de Golf, die bleef bollen!